Anksioznost je zdravstveno stanje koje posljednjih godina bilježi sve veći porast u svijetu. Bilo da se radi o privremenom stanju koje je uzrokovala pretjerana izloženost stresu ili o kroničnom poremećaju, život sa simptomima anksioznog poremećaja može biti iznimno težak, osobito u pogledu održavanja normalnih društvenih i poslovnih odnosa.
Iako je stres jedan od glavnih okidača anksioznosti, sve više studija sugerira kako postoji nepobitna i važna poveznica između hrane koju jedemo i pojave te intenziteta glavnih simptoma poput prestrašenosti, razdražljivosti, pretjerane zabrinutosti, poteškoća s koncentracijom, srčanih aritmija te pritiska u prsima. Kako bismo si olakšali život s tim neugodnim poremećajem ili umanjili privremene simptome, potrebno je učiniti neke promjene u našem svakodnevnom jelovniku.
Tamna čokolada
Klinička studija iz 2014. godine rađena na uzorku tri grupe muškaraca i žena, došla je do zaključka kako je 40 grama tamne čokolade u periodu od dva tjedna pomoglo smanjiti stres kod testirane grupe žena. Čokolada s više od 70 posto kakaoa sadrži aminokiselinu triptofan koja pokreće otpuštanje neurohormona serotonina, često nazivanog „hormon sreće”, a koji pomaže pri regulaciji raspoloženja, pamćenja, sna i ponašanja te pospješuje funkcije mozga. Isto tako, tamna čokolada sadrži mnogo magnezija koji pomaže smanjiti simptome depresije.
Plava riba
Već je dugo poznata nutricionistička blagotvornost omega-3-kiselina koje sadrži ulje plavih riba kao što su losos, skuša, tuna, sardina, pastrva i haringa. U recentnijim istraživanjima znanstvenici su zapazili kako redovito konzumiranje plave ribe uvelike pomaže smanjiti razinu anksioznosti kod ljudi te poboljšava opće raspoloženje. Također, losos i sardine sadrže vitamin D koji znanstvenici direktno povezuju s ublažavanjem simptoma depresije i anksioznosti.
Sjemenke bundeve
Ova namirnica veliki je izvor kalija i cinka, dva minerala koja se povezuje s ublažavanjem anksioznosti, stresa i depresije. Kalij ima značajnu ulogu u kontroli krvnog tlaka, ali i prenošenja živčanih podražaja, dok je cink ključni mineral za razvoj mozga i njegovo pravilno funkcioniranje. Stoga nije krivo reći da su sjemenke bundeve prava hrana za mozak, ali i kontrolu emocija.
Slanutak
Bogata magnezijem, kalijem, selenom, manganom, cinkom i vitaminom B te proteinima i aminokiselinom triptofanom, ova mahunarka pomaže mozgu pri regulaciji neurotransmitera koji posljedično utječu na raspoloženje i rad mozga. Istraživanja su pokazala da ljudi koji se dugoročno hrane namirnicama poput slanutka, imaju manju razinu stresa i bolje opće raspoloženje od drugih.
Kamilica i zeleni čaj
U 2015. godini znanstvenici su proveli istraživanje na 179 pacijenata koji su patili od općeg anksioznog poremećaja, te su bili izloženi dugoročnom tretmanu kamilicom koji je rezultirao medicinski značajnim smanjenjem srednje teških i teških simptoma anksioznosti. Zeleni čaj je još jedan protuupalni antioksidans koji se pokazao kao izvrsno rješenje za stres i to zahvaljujući teaninu, svojoj sastavnoj aminokiselini koja ima opuštajući učinak na organizam. Isto tako, teanin povećava otpuštanje serotonina i dopamina, neurotransmitera zaslužnih za osjećaj sreće i dobrog raspoloženja.
Fermentirani proizvodi
Namirnice kao što su sir, jogurt, kimchi i kiseli kupus sadrže u sebi zdrave bakterije koje imaju pozitivan učinak na mnoge funkcije mozga. Dokazano je kako fermentirani proizvodi imaju protuupalna svojstva, a znanstvene studije otkrile su povezanost anksioznosti i depresije s upalnim stanjima u organizmu. Također, istraživanje izvršeno na grupi mladih ljudi s poremećajem socijalne anksioznosti pokazalo je kako konzumiranje namirnica sa zdravim bakterijama, poput Laktobacila ili Bifidobakterije, povećava osjećaj sreće i ublažava simptome anksioznosti.
Pročitaj i ovo:
- Stres na poslu: 7 načina da zaštitite svoje mentalno zdravlje
- 5 načela za bolji pogled na život, više emocionalne kontrole i manje stresa
- Kako si olakšati ponedjeljak i započeti radni tjedan bez stresa?