Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
    • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: canva
  • 5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, pexels
  • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje
    5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: freepik, Pexels
  • 6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
    • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Prehrana Zdravi recepti Šparoge: Hrana, lijek, afrodizijak

  • Zdravi recepti

Šparoge: Hrana, lijek, afrodizijak

Kad je riječ o pripremi šparoga, nutricionisti preporučuju divlje i samonikle šparoge. Budući da zahtijevaju kratku termičku obradu (od 3 do 5 minuta), ovi će recepti biti gotovi u tren oka

  • Posted on 11. travnja 2019.7. listopada 2019.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0
 

Šparoge su prava proljetna namirnica koja se najčešće bere od ožujka do svibnja. Od 300 identificiranih vrsta šparoga, samo ih je 20-ak jestivo. Posebno se cijene zbog svog bogatog nutritivnog profila – šparoge sadrže visoke razine folne kiseline te vitamina B2 i B6, a također predstavljaju bogat izvor kalija, željeza, mangana i bakra. Osim toga, od davnina slove i kao afrodizijak. Za karakterističan gorkast okus zaslužni su sastojci asparagin i spargaurin koji potiču rad jetre, a djeluju i diuretski.

Šparoge na žlicu

Šparoge se pripremaju na različite načine i lako zablistaju u bilo kojem jelu, a među popularnije recepte može se ubrojiti i krem juha od šparoga. Sve što vam treba je jedna vezica šparoga, začini i malo vrhnja.

Sastojci

– 2 žlice maslaca
– 1 češanj češnjaka, nasjeckani
– 1 vezica šparoga, očišćenih i narezanih na komadiće
– sol
– svježe mljeveni crni papar
– 2,5 dl pilećeg temeljca
– 1 dl vrhnja za kuhanje
– svježe sjeckani vlasac, za ukras
– svježe sjeckani kopar, za ukras

Priprema

U posudi rastopite maslac na srednje jakoj temperaturi. Dodajte češnjak i popržite oko 1 minute.
Dodajte šparoge, začinite solju i paprom pa pržite oko 5 minuta, dok ne dobe zlaćanu boju.
Ulijte temeljac i kuhajte pokriveno, dok šparoge ne omekšaju, ali ostanu zelene, 10 do 15 minuta.
U blenderu ili štapnim mikserom usitnite povrće dok ne dobijete kremastu strukturu. Dodajte vrhnje za kuhanje i kratko prokuhajte.
Začinite po potrebi te ukrasite vrhnjem i nasjeckanim biljem.

Kraljice proljetnog tanjura: Pripremite šparoge na pet načina

Šparoge i losos zajedno

Jednom kad počnete spremati jela u jednoj tavi, poželjet ćete to činiti što je češće moguće. Općenito su jednostavna i zahtijevaju manje čišćenja, a u isto vrijeme spremate i prilog i glavno jelo. Isto je i s ovim receptom, gdje se svi sastojci peku u jednom limu za pečenje – može li jednostavnije?

Sastojci

– pola lososa, s kožom
– 2 vezice šparoga (oko 600 g)
– 2 i pol žlice maslinova ulja
– 1 čajna žličica naribane limunove kore
– 1 žlica svježeg soka od limuna
– 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
– 1 čajna žličica senfa dijon
– 1/2 limuna, tanko narezanog na kriške (po izboru)
– 1/2 šalice parmezana
– sol i papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Položite losos u sredinu, kožom prema dolje.
U zdjeli pomiješajte 1 i pol žlicu maslinova ulja, limunovu koricu, sok od limuna, 2 češnja češnjaka i senf dijon. Ravnomjerno premažite preko lososa, a zatim začinite solju i paprom. Na vrh lososa položite kriške limuna.
U lim oko lososa položite šparoge, koje ste prethodno začinili preostalom žlicom maslinova ulja i 2 češnja češnjaka, pa posolite.
Pecite u zagrijanoj pećnicu 10 minuta. Izvadite iz pećnice, preokrenite šparoge i posipajte ih parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite dok losos ne bude gotov, još 5 – 10 minuta. Poslužite toplo.

Tart sa šparogama i rajčicama

Svježe šparoge, rajčice i sir već asociraju na lagana ljetna jela, a u kombinaciji s lisnatim tijestom, predstavljaju hrskavi zalogaj koje će nestati u još kraćem roku nego što je to zahtijevala njegova priprema.

Sastojci

– 1 pakiranje lisnatog tijesta, odmrznuto
– 10 do 15 stapki šparoga
– 1 žlica maslinova ulja
– 1 crveni luk, tanko narezan
– 1 šalica cherry-rajčica, prerezanih na pola
– 2 jaja
– 1/2 šalice feta-sira
– 1 žličica soli
– 1/2 čajne žličice papra

Priprema

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj temperaturi. Dodajte luk i pirjajte dok luk ne postane mekan i zlaćan. Maknite s vatre i pustite da se ohladi.
Na čistoj radnoj površini razvaljajte lisnato tijelo i stavite u plitki lim obložen papirom za pečenje.
Na tijesto rasporedite luk, a zatim posložite šparoge i rajčice. Umutite jaja i prelijte ih preko vrha šparoga. Posipajte feta-sirom.
Pecite oko 25 minuta, ili dok se tijesto ne digne i poprimi zlaćanu boju. Maknite iz pećnice, začinite solju i paprom te pustite da se ohladi nekoliko minuta prije serviranja.

Pročitaj i ovo:

•Topla salata od kvinoje i gljiva
• Salata s pikantnom piletinom i avokadom
• Lagana proljetna salata s cvjetačom i lećom

 

Total
0
Shares
0
0
0
Prethodni članak

    Pazite li kako se hranite? Loša prehrana je najveći zdravstveni faktor rizika

    • Posted on 10. travnja 2019.9. siječnja 2025.
    Pročitaj
    Sljedeći članak

      Blagdanski stol još je slađi uz TOP 5 prirodnih eko zaslađivača

      • Posted on 11. travnja 2019.7. listopada 2019.
      • Autor: Biovega - promo
      • Foto: Promo
      Pročitaj
      Pročitaj i ovo
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

      • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: Pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Sočan kruh od bundeve s hrskavim preljevom – okus jeseni koji se pamti

      • Posted on 13. listopada 2025.13. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Bundeva je kraljica jeseni, a ova dva namaza ćete obožavati

      • Posted on 7. listopada 2025.7. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: kaboompics, canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Vrganji, sunčanice, lisičarke: Neodoljivi jesenski recepti s gljivama

      • Posted on 6. listopada 2025.6. listopada 2025.
      • 7 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: pexels
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Zdravo, brzo i za prste polizati: Losos s pečenom mrkvom i pistacijama

      • Posted on 3. listopada 2025.3. listopada 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva, Pexels
      Zdjela s kriškama dehidriranih jabuka, savršen primjer kako dehidrirati jabuke kod kuće
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Kako dehidrirati jabuke za uživanje u njihovom slatkom, jesenskom okusu

      • Posted on 3. listopada 2025.2. listopada 2025.
      • 3 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: canva
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Heljdoto s gljivama – alternativa običnom rižotu koja će vas oduševiti

      • Posted on 2. listopada 2025.2. listopada 2025.
      • 1 min
      • Autor: naturala.hr
      • Foto: canva
      Domaći crumble od zobi, oraha i bobičastog voća poslužen na pladnju
      Pročitaj
      • Zdravi recepti

      Zdravlje u svakom zalogaju: Crumble od oraha koji osvaja na prvi griz

      • Posted on 25. rujna 2025.25. rujna 2025.
      • 2 min
      • Autor: Naturala.hr
      • Foto: freepik, kaboompics
      Poliklinika Sinteza
      Poliklinika Sinteza
      Najnovije
      • Zbogom, podočnjaci: 5 prirodnih pomagača iz smočnice

        • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Ne možete se natjerati na trening? Možda razlog nije volja, nego osobnost

        • Posted on 24. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • 3 min
        • Foto: pexels
        Pročitaj
      • Frankfurt – grad koji će vam se uvući pod kožu bez puno filozofije

        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • 4 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Protuupalni muffini od bademovog maslaca sa samo 3 sastojka

        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • 2 min
        • Foto: Pexels
        Pročitaj
      • Dr. Nina Kello: „Bol i ukočenost nisu normalan dio starenja – tijelo nam time uvijek nešto poručuje“

        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • 6 min
        • Foto: Freepik, canva, Poliklinika Sinteza
        Pročitaj
      Izdvojeno
      • 1
        Najnježniji jesenski desert: Kesteni u neodoljivo kremastom pireu
        • Posted on 25. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • Foto: canva
      • 2
        5 načina kako ostati optimističan kada vam se čini da je sve protiv vas
        • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • Foto: freepik, pexels
      • Večernja čaša vina dio je vaše rutine? Otkrijte 5 jednostavnih rituala koji pomažu u opuštanju i poboljšavaju vaše zdravlje 3
        5 zdravih rituala koji su bolji od vaše večernje čaše vina
        • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • 4
        Odobrili nutricionisti: 10 namirnica koje će vam pomoći da bolje spavate
        • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • Foto: freepik, Pexels
      • 5
        6 zdravih načina kako konzervu tune pretvoriti u proteinski obrok
        • Posted on 24. listopada 2025.24. listopada 2025.
        • Foto: Pexels

      Newsletter

      Prijavite se na naš newsletter

      PRATITE NAS
      0
      0
      Najnovije objave
      • Donošenje odluka: Kada prihvatiti okolnosti, a kada napraviti promjenu?
        • Posted on 23. listopada 2025.23. listopada 2025.
        • Foto: Pexels
      • Egzosomi – revolucija u regeneraciji kože i poticanju rasta kose
        • Posted on 23. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • Foto: freepik, humed pharma
      • Je li vrijeme za postavljanje granica? Evo kako to učiniti u 3 koraka
        • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • Foto: unsplash
      • Možemo li promijeniti loše navike, i zamijeniti ih onima zdravima?
        • Posted on 22. listopada 2025.22. listopada 2025.
        • Foto: mEDIKOR
      O nama
      • Impressum
      • Opći uvjeti korištenja
      • Pravila privatnosti i politika kolačića
      • Kontakt
      Naturala.hr
      • Zdravlje
      • Prehrana
      • Mindfulness
      • Odnosi i veze
      • Ljepota
      • Lifestyle
      • Majčinstvo
      • Ekologija i održivost
      • Aktualno
      COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

      Upiši traženi pojam i stisni Enter.