Proljetni umor nije ‘izum’ modernog doba, jer su od njega patili i naši preci. Evo jednog zanimljivog prijedloga iz Gorskog Kotara kojim su se naši stari borili protiv proljetnog umora. Ovaj je kraj poznat po izvrsnoj domaćoj kuhinji, a stari Gorani su se trudili živjeti u skladu s prirodom, te su s početkom proljeća jačali i čistili organizam laganim i zdravim obrocima.
Nakon obilnih i ‘teških’ zimskih namirnica, u proljetnim obrocima su ključno mjesto zauzeli radič i kopriva!
Radič i korpiva – moćni ‘čistači’ organizma
Pripravci od radiča pročišćavaju organizam ubrzavanjem izbacivanja otrovnih i otpadnih tvari i zagađivača putem jetre i bubrega. Radić otklanja sve zastoje u organizmu te krijepi i vraća snagu.
Kopriva je vrlo bogata mineralima, osobito željezom, a sadrži i vitamine A, C i K. Okrjepljuje i smiruje živce. Kod proljetnog umora koristi se svježi sok od koprive.
U obliku proljetne kure za “čišćenje krvi” koristi se mješavina svježih biljaka:
Po jednu čajnu žlicu svježeg jaglačeva cvijeta, svježeg brezova lista i svježeg koprivina lista prelijte s 2 dl vrele vode.
Mješavinu procijedite i tako spremljen napitak pijte pomalo, malim gutljajima, dva do tri puta na dan.
Koje su biljke izvrsne protiv umora?
Umor koji ponekad osjećamo u proljeće takvo je stanje u kojem organizam postaje manje otporan. Stoga treba jesti što više okrepljujuće hrane s puno vitamina.
U narodnoj medicini i tu se nezaobilazno preporučuju i češnjak i med, a pored toga vrlo je cijenjena i divlja ruža. Plod divlje ruže – šipak jedan je od najbogatijih izvora vitamina C, a bogat je i vitaminima A, B i K.
Pročitaj i ovo:
- Detox jetre. Proljetni umor. Alergije. Čičak.
- Pobijedite proljetni umor uz vitamine B skupine
- Uz apiterapiju pobijedite proljetni umor