Babka je poljski slatki kruh, inače u prijevodu znači „baka“. Iako postoji mnogo verzija ovog recepta, ne kaže se zalud kako je najjednostavnije obično i najslađe. I dok je babka tradicionalni uskrsni kolač, ova se slastica može raditi u svako godišnje doba, a Hungry Mile vam donosi recept koji ćete željeti isprobati već danas!
Sastojci:
- 600 g glatkog pšeničnog brašna
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 100 g maslaca
- 200 ml mlijeka
- pola kocke svježega kvasca
- 1 žličica soli
- 1 bourbon vanili-šećer
- svježe ribana korica naranče
Premaz:
- 1 teglica od 350 grama čokoladnog ili nougat namaza

Priprema:
U zdjelicu stavite kvasac, šećer, brašno i toplo mlijeko te ostavite na toplom da se kvasac diže. U dubokoj zdjeli prosijte brašno. Dodajte šećer, vanilin šećer, sol i sjeckani maslac pa rukama utrljajte maslac dok ne dobijete smjesu sličnu pijesku. Dodajte uzdigli kvasac, razmućena jaja i mlako mlijeko te umijesite glatko podatno tijesto. Od tijesta oblikujte kuglu, stavite je u zdjelu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i pustite da se diže na toplom najmanje 60 minuta, odnosno dok ne udvostruči volumen.
Uzdiglo tijesto razvaljajte u kvadrat, premažite čokoladnim ili nougat-namazom, dodajte sitno sjeckane lješnjake pa sve zamotajte u roladu. Roladu uzdužno razrežite na pola. Uzmite obje polovice, čokoladni dio okrenite prema gore pa ih upletite u šarenu štrucu.
Uski kalup za kruh premažite maslacem, obložite ga papirom za pečenje pa u pripremljeni kalup prebacite babku. Prekrije je krpom i ostavite da se diže još najmanje 15 minuta.
Zagrijte pećnicu na 180 °C pa ubacite babku i pecite je na istoj temperaturi 35 do 40 minuta, odnosno dok ne poprimi lijepu zlatnu boju. Izvadite je iz pećnice, pustite da se malo ohladi pa je narežite na kriške i poslužite uz šalicu toplog mlijeka ili čaja.
Pročitaj i ovo:
- Galetta s jabukama za nenadane goste by Hungry Mile
- Zdravo, a čokoladno: Torta u šalici gotova za par minuta
- Koju odabrati? Mliječna ili tamna čokolada, pitanje je sad!
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!







