Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
167

Početna stranica Lifestyle Taj najdraži crni napitak: Kako odabrati i pripremiti kvalitetnu kavu?

  • Doza inspiracije

Taj najdraži crni napitak: Kako odabrati i pripremiti kvalitetnu kavu?

Ako želite svim čulima uživati u svom dnevnom ritualu, tada kava mora biti što kvalitetnija. A što to točno znači, zna Marko Brajković

  • Posted on 6. lipnja 2020.6. lipnja 2020.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: depositphotos
Total
7
Shares
7
0
0
Total
7
Shares
7
0
0

Malo je koja osoba imuna na miris svježe kave rano ujutro, a još je manje onih koji su u stanju izgurati dan bez dvije, tri, četiri šalice na dan. No, na put istinskog uživanja u ovom „čarobnom“ napitku često nam stane loša kvaliteta i/ili priprema kave.

Koliko ste se puta zatekli s kiselim izrazom lica dok ste u kafiću ispijali istu takvu kavu? A koliko ste puta zaobišli neki kafić baš zbog loše kave koju ste jednom tamo popili? Zato smo porazgovarali s pravim znalcem – Markom Brajkovićem, stručnjakom za kavu.

A kako je sve počelo?

U središtu najpopularnije priče o otkriću kave nalazi se mladi uzgajivač koza Kaldi iz etiopske provincije Kaffa. Legenda kaže da je Kaldi u svom stadu primijetio neobičan nemir nakon što su koze obrstile nepoznati grm. Čim su čuli za ovaj fenomen, redovnici iz obližnjeg samostana počeli su izvoditi pokuse te su otkrili da se prženjem, mljevenjem i umakanjem u vodu sjeme ove biljke pretvara u jedinstveni napitak koji ih drži budnima tijekom dugih sati molitve.

Vijest o ovom čudnovatom piću brzo se proširila i ubrzo su ga počeli konzumirati u kafićima svetih gradova Meke i Medine. Do 15. stoljeća kava se uzgajala na području Jemena i jugozapadnog dijela Arapskog poluotoka, a od 16. stoljeća počela je pristizati i na područje Egipta, Perzije, Sirije i Turske. Od tog je vremena polako počela dolaziti i u naše krajeve te danas završava u našim šalicama kao espresso, cappuccino, macchiato… Prava kava mora, međutim, biti – dobra kava. A što to točno znači?

Što je to dobra kava?

– Za dobru je kavu preduvjet kvalitetno tretirana, ubrana i procesuirana zelena kava koja uz adekvatan nadzor i pravilan transport stiže u europska skladišta, gdje je odgovarajuće ocijenjena. Zadovoljavajuća kvaliteta kave ne bi smjela biti ocijenjena s manje od 84 boda, a kave koje se piju na hrvatskom tržištu rijetko prelaze 70 bodova te su pune defekta i gorčine – govori stručnjak za kavu Marko Brajković i dodaje kako je vrlo važan i sam proces pripreme.

– Osnovni je parametar higijena, a zatim i tehnička ispravnost opreme ugostiteljskog objekta. Također, u kvalitetnijim i ispravno prženim zrnima naići ćete na nižu razinu kofeina i istančanije arome, a izbjeći pesticide i GMO-zrna – kaže Brajković.

Zbog toga Marko Brajković stavlja naglasak na Specialty coffee, artisantski craft proizvod. Ovaj se pojam veže uz najviši stupanj kvalitete kave. Sinergija industrije i specialtyja u svijetu je već trend, no kod nas i dalje rijetkost. Njome se ne umanjuje vrijednost komercijalnih kava, ali se javlja prostor za ispunjenje personaliziranih želja najzahtjevnijih vlasnika caffe barova i zaljubljenika u kavu – kakav je i sam Brajković, stručnjak u coffee businessu s najviše različitih priznanja i diploma u branši.

Kaže da je svojom procjenom, temeljenom na dugogodišnjem iskustvu i obilasku hrvatskih barova, zaključio kako smo tek na 6-8 % barova u kojima možemo popiti kavu više kvalitete.

Znate li skuhati kavu?

– Što se tiče kućne pripreme prave i ukusne turske kave, ona zahtijeva kvalitetno prženu kavu u zrnu koja se netom prije pripreme samelje u optimalnoj količini od oko 5 grama na 60 mililitara vode. Proces traje ovisno o veličini džezve i jačini prijenosa temperature, a poanta je da se kava ne preprži i da temperatura ne prelazi okvirnih 93°C. Džezvu je potrebno ukloniti s vatre čim se pojavi prvi „balončić“ i dopustiti joj da se stabilizira pa je ponovo vratiti na vatru do pojavljivanja novog „balončića“ – tada je kava gotova, a prije konzumiranja je treba pustiti da odmori desetak sekundi – saznali smo od ovog specijalista za kavu.

Brajković je napomenuo i kako kvalitetne kave ne zahtijevaju dodatna sladila, a da je mlijeko najbolje odabrati svježe jer kiselija i masnija mlijeka zapravo prikrivaju defekte manje kvalitetnih kava.

Pročitaj i ovo:

  • Za večer s prijateljicama: Dekadentni kokteli od kave kave
  • Zdrava i blistava koža lica: Napravite piling od kave od samo 3 sastojka
  • Za slađi dan: Savršeno grešni cappuccino cheesecake

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!

Total
7
Shares
7
0
0
Prethodni članak
  • Ispunjen život

Mara Doljak: “Naše tijelo zaslužuje našu zahvalnost i svjesnost”

  • Posted on 5. lipnja 2020.12. siječnja 2021.
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Doza inspiracije

Pao vam je šećer? Isprobajte babku – poljski slatki kruh

  • Posted on 7. lipnja 2020.6. lipnja 2020.
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: Marija Laća
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”

  • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
  • 7 min
  • Autor: Andrea Šitum, glavna urednica
  • Foto: Nina Đurđević
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”

  • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
  • 11 min
  • Autor: Učilište Adrianus Promo
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima

  • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
  • 5 min
  • Autor: poduzetnik.biz
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kava: 3 alternativna oblika za jutarnju dozu energije

  • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Piletina iz Međimurja u glavnoj ulozi: finije, zdravije, lokalnije

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Viktoria prirodna kozmetika: “Sami proizvodimo eterično ulje smilja i s njim radimo kozmetiku”

  • Posted on 2. ožujka 2021.2. ožujka 2021.
  • 10 min
  • Autor: Promo Viktoria prirodna kozmetika
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Ivanka Ćosić Prižmić: “Dugo smo radili na razvoju formulacija brenda Matinata kako bismo stvorili djelotvorne, istinski čiste proizvode”

  • Posted on 1. ožujka 2021.1. ožujka 2021.
  • 7 min
  • Autor: Promo
  • Foto: Privatna arhiva
Najnovije
  • Kako putovati sa skromnim budžetom? Uz pomoć ovih 5 trikova

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Dr. Alenka Brozina: Je li sirovo voće i povrće zdravije od kuhanog?

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 4 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Recikliranje kod kuće: 4 jednostavna savjeta za očuvanje planeta

    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kristina Ukalović: “Učilište Adrianus je platforma iza koje stoje iskustvo, znanje i kvaliteta rada”

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 11 min
    • Foto: Privatna arhiva
    Pročitaj
  • Narcisoidni šef ili kolega na poslu? Evo kako izaći na kraj s njima

    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • 5 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Maja i Bruno Šimleša: “Sav trud je uzaludan ako ste previše nekompatibilni”
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Nina Đurđević
  • 2
    Usne s godinama gube boju – evo kako to možete usporiti
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    Čokoladna torta bez glutena – slastica u kojoj će svi uživati
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 4
    10 namirnica koje treba konzumirati kada ste prehlađeni ili imate gripu
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Pexels
  • 5
    Zaštićeno: Zbogom anemiji: Učinkovito rješenje na nivou cijele populacije
    • Posted on 5. ožujka 2021.5. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
167
Najnovije objave
  • Naturala Talk: Proljetne tegobe – alergije i pedikuloze
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Flasteri protiv bora – instant rješenje koje prakticiraju holivudske zvijezde
    • Posted on 4. ožujka 2021.4. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
  • Peticija za potpunu zabranu držanja pasa na lancu – potpišite je ovdje
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Zaštićeno: Je li mastika odgovor na gastritis?
    • Posted on 3. ožujka 2021.3. ožujka 2021.
    • Foto: Depositphotos
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.