Malo je koja osoba imuna na miris svježe kave rano ujutro, a još je manje onih koji su u stanju izgurati dan bez dvije, tri, četiri šalice na dan. No, na put istinskog uživanja u ovom „čarobnom“ napitku često nam stane loša kvaliteta i/ili priprema kave.
Koliko ste se puta zatekli s kiselim izrazom lica dok ste u kafiću ispijali istu takvu kavu? A koliko ste puta zaobišli neki kafić baš zbog loše kave koju ste jednom tamo popili? Zato smo porazgovarali s pravim znalcem – Markom Brajkovićem, stručnjakom za kavu.
A kako je sve počelo?
U središtu najpopularnije priče o otkriću kave nalazi se mladi uzgajivač koza Kaldi iz etiopske provincije Kaffa. Legenda kaže da je Kaldi u svom stadu primijetio neobičan nemir nakon što su koze obrstile nepoznati grm. Čim su čuli za ovaj fenomen, redovnici iz obližnjeg samostana počeli su izvoditi pokuse te su otkrili da se prženjem, mljevenjem i umakanjem u vodu sjeme ove biljke pretvara u jedinstveni napitak koji ih drži budnima tijekom dugih sati molitve.
Vijest o ovom čudnovatom piću brzo se proširila i ubrzo su ga počeli konzumirati u kafićima svetih gradova Meke i Medine. Do 15. stoljeća kava se uzgajala na području Jemena i jugozapadnog dijela Arapskog poluotoka, a od 16. stoljeća počela je pristizati i na područje Egipta, Perzije, Sirije i Turske. Od tog je vremena polako počela dolaziti i u naše krajeve te danas završava u našim šalicama kao espresso, cappuccino, macchiato… Prava kava mora, međutim, biti – dobra kava. A što to točno znači?
Što je to dobra kava?
– Za dobru je kavu preduvjet kvalitetno tretirana, ubrana i procesuirana zelena kava koja uz adekvatan nadzor i pravilan transport stiže u europska skladišta, gdje je odgovarajuće ocijenjena. Zadovoljavajuća kvaliteta kave ne bi smjela biti ocijenjena s manje od 84 boda, a kave koje se piju na hrvatskom tržištu rijetko prelaze 70 bodova te su pune defekta i gorčine – govori stručnjak za kavu Marko Brajković i dodaje kako je vrlo važan i sam proces pripreme.
– Osnovni je parametar higijena, a zatim i tehnička ispravnost opreme ugostiteljskog objekta. Također, u kvalitetnijim i ispravno prženim zrnima naići ćete na nižu razinu kofeina i istančanije arome, a izbjeći pesticide i GMO-zrna – kaže Brajković.
Zbog toga Marko Brajković stavlja naglasak na Specialty coffee, artisantski craft proizvod. Ovaj se pojam veže uz najviši stupanj kvalitete kave. Sinergija industrije i specialtyja u svijetu je već trend, no kod nas i dalje rijetkost. Njome se ne umanjuje vrijednost komercijalnih kava, ali se javlja prostor za ispunjenje personaliziranih želja najzahtjevnijih vlasnika caffe barova i zaljubljenika u kavu – kakav je i sam Brajković, stručnjak u coffee businessu s najviše različitih priznanja i diploma u branši.
Kaže da je svojom procjenom, temeljenom na dugogodišnjem iskustvu i obilasku hrvatskih barova, zaključio kako smo tek na 6-8 % barova u kojima možemo popiti kavu više kvalitete.
Znate li skuhati kavu?
– Što se tiče kućne pripreme prave i ukusne turske kave, ona zahtijeva kvalitetno prženu kavu u zrnu koja se netom prije pripreme samelje u optimalnoj količini od oko 5 grama na 60 mililitara vode. Proces traje ovisno o veličini džezve i jačini prijenosa temperature, a poanta je da se kava ne preprži i da temperatura ne prelazi okvirnih 93°C. Džezvu je potrebno ukloniti s vatre čim se pojavi prvi „balončić“ i dopustiti joj da se stabilizira pa je ponovo vratiti na vatru do pojavljivanja novog „balončića“ – tada je kava gotova, a prije konzumiranja je treba pustiti da odmori desetak sekundi – saznali smo od ovog specijalista za kavu.
Brajković je napomenuo i kako kvalitetne kave ne zahtijevaju dodatna sladila, a da je mlijeko najbolje odabrati svježe jer kiselija i masnija mlijeka zapravo prikrivaju defekte manje kvalitetnih kava.
Pročitaj i ovo:
- Za večer s prijateljicama: Dekadentni kokteli od kave kave
- Zdrava i blistava koža lica: Napravite piling od kave od samo 3 sastojka
- Za slađi dan: Savršeno grešni cappuccino cheesecake
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life? Pročitaj ih online!