Kroasani su zasigurno jedan od najpopularniji pekarskih proizvoda u svijetu, ali nisu najzdraviji izbor za doručak. Sadrže dosta maslaca i šećera i zato je bolje ograničiti uživanje u njima. Srećom, postoji recept za zdraviju verziju kroasana u kojem su sastojci prilagodljivi vašim potrebama, pa je prikladan i za vegane.
Sastojci
• 1 jaje ili laneno jaje
• 70 g zobenog brašna
• 30 g višenamjenskog brašna
• 1 velika žlica meda ili javorovog sirupa
• 1 velika žlica kokosovog ulja (rastopljenog)
• 1 čajna žličica praška za pecivo
• prstohvat soli
Za punjenje
- 1 ½ velika žlica džema od jagode ili namaza od čokolade ili vrhnja
Priprema
Uključite pećnicu i zagrijte je na 180 stupnjeva.
U velikoj zdjeli pomiješajte zobeno brašno, višenamjensko brašno, med (ili javorov sirup), rastopljeno kokosovo ulje, prašak za pecivo i prstohvat soli. Dodajte jaje i pomiješajte sve sastojke. Mijesite tijesto rukama dok se ne formira mekana kugla. Ako je tijesto previše suho, dodajte koju kap biljnog mlijeka po izboru.
Kada budete zadovoljni oblikom i teksturom, stavite tijesto u frižider na 5 do 10 minuta da se još bolje poveže i očvrsne.
Pomoću valjka, razvaljajte tijesto u pravokutnik. Oštrim nožem razrežite pravokutnik tijesta po dijagonali, oblikujući dva trokuta. Nakon što punjenje kroasana stavite u centar trokuta možete početi formirati kroasan, a to se radi ovako: najdulju stranicu trokuta rolajte prema vrhu dok ne dobijete kroasan. Ponovite postupak s drugim trokutom.
Pecite kroasane u pećnici 12 do 20 minuta dok ne dobiju lijepu boju. Prije posluživanja ih pustite da se malo ohlade i – uživajte!
Savjeti za pripremu
Nemate zobeno brašno? Ako imate zobene pahuljice i procesor hrane, ubrzo ćete imati i zobeno brašno – jednostavno usitnite pahuljice dok se ne pretvore u brašno. Ako želite u receptu iskoristiti laneno jaje umjesto onog životinjskog podrijetla, jednostavno pomiješajte 1 veliku žlicu mljevenih sjemenki lana s 2 ½ velike žlice vode i ostavite mješavinu da odstoji 10 minuta.