Limeta je srodnica limuna osvježavajućeg kiselog okusa, a čest je sastojak ljetnih napitaka, koktela, deserata i salata. Bogata je vitaminima (posebno vitaminom C), sadrži minerale kao što su kalcij, kalij ili željezo, a posebno se cijeni zbog flavonoida, spojeva koji pokazuju antioksidativna svojstva te djeluju protuupalno, podupiru rad imunološkog sustava, pridonose zaštiti srca i krvnih žila… Limeta se u ovom desertu sljubila s bademima, jogurtom i medom za laganu poslasticu koja će ohladiti vrući ljetni dan.
Sastojci
Za koru
– 2 šalice badema
– 2 žlice maslaca, otopljenog
– 2 žlice meda
– 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta
– prstohvat soli
Za kremu
– 200 g krem sira
– 150 ml običnog grčkog jogurta
– 1/4 šalice meda
– pola čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1/3 šalice soka od limete
– 2 čajne žličice korice od limete
– 2 bjelanjaka
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva C. Obložite posudu za pečenje pergamentnim papirom.
U procesor hrane ili blender stavite bademe i usitnite ih. Dodajte maslac, med, pola čajne žličice cimeta i prstohvat soli. Pomiješajte dok se sastojci ne prožmu i smjesa se ne počne hvatati zajedno.
U zdjeli pomiješajte krem sir, med i ekstrakt vanilije koristeći ručni mikser. Miksajte dok ne dobijete glatku i kremastu smjesu. Dodajte grčki jogurt, sok i koricu od limete te bjelanjke pa sve kratko izmiksajte.
Prelijte smjesu od sira preko kore i pecite 30-35 minuta.
Izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi. Stavite u hladnjak i poslužite hladno.
Isprobaj i ovo:
• Isprobajte recept za savršenu pitu od limuna
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti
• Zelene palačinke – savršeni ljetni zalogaj koje će obožavati i mali i veliki