Kombinacija đumbira, kurkume i limuna dobro je poznati “lijek” tijekom zimskih mjeseci, kad podiže imunitet, zagrijava i hidrira tijelo te osigurava dozu energije. No samo zato što trenutno prijete vrućine, nema razloga da i u toplije doba godina ne uživate u prednostima ovog protuupalnog napitka – samo ga ohladite na prikladnu temperaturu i poslužite kao ledeni čaj!
U glavnoj ulozi je kurkuma, moćna protuupalna biljka koja se stoljećima koristi za liječenje raznih tegoba. Pokazalo se da aktivni sastojak kurkume, kurkumin, posjeduje antioksidativna svojstva i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, jača imunološki sustav, štiti srce, poboljšava raspoloženje te pridonosi prevenciji karcinoma i neurodegenerativnih bolesti.
Đumbir je zapravo srodnik kurkume (zato i sličnost u izgledu) koji povoljno djeluje na nemirnu probavu, a njegovi protuupalni učinci zaslužni zašto se već tisućama godina koristi kao lijek za ublažavanje probavnih tegoba. Osim toga, đumbir ublažava mučninu, pomaže u borbi protiv infekcija, ublažava bolove u zglobovima i mišićima, a usto ima i protuupalna, antimikrobna, antikancerogena i druga ljekovita svojstva.
Limun je odličan izvor vitamina C, korisnog za “bildanje” imuniteta te kao prirodni antioksidant i antihistaminik. Osim što je važan za očuvanje i jačanje imuniteta, ovaj vitamin prirodno detoksicira i alkalizira organizam te pomaže probavi.
Sastojci:
- 1,5 litra vode
- 2 limuna (organska), narezana na četvrtine
- 2 žlice svježeg korijena đumbira, narezanog
- 2 žlice svježeg korijena kurkume, narezanog (ili 1 čajna žličica mljevene kurkume)
- 3 štapića cimeta
- sok od 2 limuna
- javorov sirup ili med (po ukusu)
Priprema:
Pomiješajte vodu, limun, đumbir, kurkumu i štapiće cimeta u posudi i zagrijavajte dok ne zakipi. Smanjite toplinu, poklopite i kuhajte na laganoj vatri 10 minuta. Maknite posudu s plamenika i ostavite poklopljeno da se čaj ohladi.
U vrč stavite sok od 2 limuna i zaslađivač, količinu sladila prilagodite ukusu.
Ulijte čaj u vrč – stavite sito i procijedite čaj, uklonite štapiće cimeta te komadiće đumbira, kurkume i limuna.
Poslužite s ledom i uživajte!
Pročitaj i ovo:
- Glazirani losos s đumbirom i medom iz Zlatne Slavonije
- Eterično ulje limuna – za fokus, koncentraciju i uspješan radni dan
- Kako i gdje čuvati limun da što dulje ostane sočan