Limun je neprocjenjiv saveznik našeg zdravlja tijekom svih godišnjih doba. Ali samo zato što limune možete kupiti od siječnja do prosinca, ne znači da ih možete baciti u bilo koju zdjelu ili ladicu hladnjaka nakon što se vratite kući s namirnicama. Iako limuni možda i nisu najpromjenjivije voće, postoje neki savjeti i trikovi za čuvanje, koje morate imati na umu ako ih želite zadržati sočnima što je dulje moguće.
Kako čuvati cijele limune
Kako ćete čuvati cijele limune, ovisi o tome koliko su zreli kada ih donesete kući i kada ih namjeravate koristiti ili kuhati s njima. Limune uvijek možete staviti u hladnjak, ali ako ste kupili hrpu zrelih limuna koje namjeravate iskoristiti u roku od dan ili dva, pult je dobro mjesto za njihovo spremanje. Samo pripazite da nisu izloženi izravnoj sunčevoj svjetlosti i da ih stavite podalje od voća koje proizvodi etilen, poput banana. Toplina i etilen uzrokovat će brže sazrijevanje limuna i potencijalno mogu promijeniti njihovu teksturu i okus.
Ako ste kupili nezrele limune (one sa zelenom nijansom), slobodno ih odložite na pultu. No vodite računa o tome da ih držite podalje od izravne sunčeve svjetlosti i dalje od bilo kojeg drugog proizvoda koji ispušta etilen. Ako se pravilno skladišti, limun može ostati svjež na pultu do tjedan dana. Ako postane kašast, stavite ga u hladnjak.
Ako ste kupili cijele limune koje ne namjeravate odmah upotrijebiti ili želite da vam traju više od sedam dana, stavite ih u hladnjak. Niža temperatura usporit će proces sazrijevanja. Najbolji način da cijele limune pohranite u hladnjaku jest da ih stavite u hermetički zatvorenu posudu za pohranu hrane i stavite je u ladicu. Naravno, i u hladnjaku limune držite podalje od hrane koja ispušta plin etilen, uključujući jabuke i kruške. Za svaki ga je slučaj dobro držati u zatvorenoj posudi u ladici. Ako se pravilno skladišti, cijeli limun može ostati svjež u hladnjaku najmanje mjesec dana.
Kako čuvati kriške i polovice limuna
Bilo da ukrašavate koktel ili dodajete boju jelu u tanjuru, nije neuobičajeno izrezati limun na kriške ili ga prepoloviti. I možda vam ostane komad ili dva viška. U tom slučaju, ne bacajte višak. Umjesto toga, prekrijte izložena mesnata područja limuna plastičnom folijom ili ih stavite u zatvorenu posudu pa u spremnik za hranu. Tako će kriške ili polovice limuna ostati svježe nekoliko dana.
Kako čuvati sok od limuna
Limunov sok je, naravno, ključni sastojak limunade i nekoliko koktela, ali se može koristiti i za osvježenje salata ili odmašćivanje lonaca ili tava. Ako vam ostane malo soka od limuna, najbolji način da ga pohranite jest da ga stavite u zatvorenu bocu ili posudu u hladnjaku. Ostat će svjež nekoliko dana, a može se koristiti za piće ili preljeve. No nakon nekoliko dana stajanja najbolje ga je koristiti u nečemu što se kuha ili peče – kao što su primjerice muffini. Držat će se otprilike dva tjedna.
Kako biste još više produžili vijek trajanja soka od limuna, slobodno ga zamrznite. Najlakši način da to učinite jest da ostatak soka od limuna ulijete u posudu za led i stavite posudu u zamrzivač. Nakon što se kockice limunovog soka zalede, izvadite ih iz ladice i stavite u drugu posudu za zamrzavanje. Dodajte ove kockice u ledeni čaj, koktele ili čak u čašu vode za pojačanje okusa i svježinu.
Kako čuvati koricu limuna
Limunova korica izvrsna je za dodavanje svježeg, svijetlog okusa jelima kao što su, primjerice, tjestenina s limunom, škampi i kelj ili pak riba s limunom i orzom. Zato nikada ne bacajte limun koji prethodno niste ogulili, čak i ako vam u tom trenu korica ne treba.
Kako biste učinkovito pohranili koricu limuna, jednostavno je držite u zatvorenoj posudi u hladnjaku ili zamrzivaču. U hladnjaku će trajati oko šest dana, a u zamrzivaču oko tri mjeseca. Ubacite koricu limuna (čak i iz zamrzivača) izravno u preljeve za salatu, marinade i tijesto za kolače kad god poželite.
Možete li limune zamrznuti?
Da, možete ih zamrznuti i najbolje je da ih cijele zamrznete, no prvo ih operite i temeljito osušite. Zatim ih stavite u plastičnu vrećicu za zamrzavanje ili posudu za čuvanje hrane. Odlučite li se za plastičnu vrećicu, svakako istisnite što više zraka iz vrećice prije nego što je zatvorite. Ovako spremljeni limuni će u zamrzivaču ostati svježi i do četiri mjeseca.
Pročitaj i ovo:
- Evo zašto biste sljedeći put trebali dodati malo limunovog soka u kajganu
- Voda s limunom: 8 benefita za cjelokupno zdravlje i ljepotu naše kože
- Čarobni limun: napravite 3 domaća recepta i riješite se problema s kožom