Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Manje žudnje, više ravnoteže: 5 načina kako spriječiti da glad upravlja vama
    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Zašto je teže trčati vani nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Kako iz jedne scene napraviti više fotografija: Kreativni pristupi u fotografiji hrane

  • Kolumne

Kako iz jedne scene napraviti više fotografija: Kreativni pristupi u fotografiji hrane

Umjesto da snimate jednu fotografiju i završite sesiju, možete iskoristiti različite tehnike i pristupe kako biste iz jedne scene „izvukli“ više fotografija

  • Posted on 27. rujna 2024.27. rujna 2024.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Fotografija hrane nije samo umjetnost prikazivanja ukusnih jela, već i vještina izvlačenja maksimalnog potencijala iz jedne scene. Umjesto da snimate jednu fotografiju i završite sesiju, možete iskoristiti različite tehnike i pristupe kako biste iz jedne scene „izvukli“ više fotografija. Ovo ne samo da povećava raznolikost vašeg portfelja, već i dodaje dinamičnost vašem radu. U ovom članku istražit ćemo kako iz jedne scene napraviti više fotografija koristeći različite metode.

Promjena kuta fotografiranja 

  • Pogled odozgo: Ovaj kut je idealan za prikazivanje rasporeda hrane na tanjuru ili stolu. Popularan je jer pruža pregled cijele scene.
  • Nulti stupanj, tj. ravni kut: Takvo fotografiranje može naglasiti visinu i strukturu hrane, poput slojeva torte ili visoke čaše sa smoothiejem.
  • Kut od 45 stupnjeva: Ovaj kut pruža uravnotežen pogled, prikazujući i gornji dio i bočne strane hrane. Idealno za tanjure s raznim sadržajem.
Fotografija hrane nije samo umjetnost prikazivanja ukusnih jela, već i vještina izvlačenja maksimalnog potencijala iz jedne scene

Različite kompozicije 

  • Minimalizam: Fokusirajte se na jedan ili dva elementa na jednostavnoj pozadini, stvarajući čist i elegantan izgled.
  • Pun stol: Prikazivanje stola prepunog hrane može prenijeti osjećaj izobilja i društvenog okupljanja.
  • Detalji: Snimite krupne planove (makro snimke) kako biste istaknuli teksture i detalje, poput hrskave korice kruha ili svježeg voća.

Promjena podloga/pozadina i rekvizita

  • Različite pozadine: Promijenite stolnjake, daske za rezanje ili pozadine kako biste dodali boju i teksturu. Svaka pozadina istom jelu može donijeti drugačiji ton i atmosferu.
  • Rekviziti: Dodajte ili zamijenite rekvizite poput pribora za jelo, čaša, salveta ili cvijeća kako biste stvorili drugačiju atmosferu ili naglasili postojeću.

Različiti izvori svjetla

  • Prirodno svjetlo: Koristite sunčevo svjetlo koje dolazi kroz prozor. Različita doba dana pružaju različite kvalitete svjetla.
  • Umjetno svjetlo: Korištenje svjetiljki ili LED panela omogućuje vam kontrolu nad intenzitetom i smjerom svjetla. Možete eksperimentirati s toplim i hladnim tonovima.
  • Svjetlosni modifikatori: Upotrijebite reflektore, difuzore ili GOBO-e kako biste oblikovali svjetlo i stvorili zanimljive sjene i uzorke.

Promjena fokusa

Fokusiranjem na jednom detalju, dok je pozadina zamagljena, možete naglasiti određeni element hrane. Ili, zadržite cijelu scenu u fokusu kako biste prikazali sve detalje. Ovo je korisno kada želite prikazati složenost aranžmana.

Korištenje pokreta

Fotografirajte radnje poput rezanja kruha, lijevanja soka ili posipanja šećera. Ovi trenuci dodaju autentičnost i energiju. Također, korištenjem kratkog vremena ekspozicije, zamrznite trenutak poput kapljice soka koja pada ili paru koja se diže iz toplog napitka ili dim kod netom ugašene svijeće.

Korištenjem različitih tehnika i pristupa, iz jedne scene možete stvoriti više fotografija, svaka s jedinstvenim izgledom i dojmom. Ovdje ne pričamo samo o prikazivanju hrane, već o stvaranju priče i izazivanju emocija kroz različite vizualne pristupe. Eksperimentirajte i zabavite se dok istražujete sve načine na koje možete iz jedne scene napraviti više zadivljujućih fotografija.

Neke od ovih pristupa sam koristila dok sam radila ovaj umak za fusille od heljde. Pa sam fotografirala nekuhanu tjesteninu zbog zanimljive strukture. Tanjur s gotovim jelom iz različitih kuteva i prazan tanjur, kojim se daje naslutiti da je jelo bilo ukusno i „prsti polizani“. Na sivoj podlozi sam fotografirala pečenu i ohlađenu tikvu i „poigrala“ se s dodacima (sol i maslinovo ulje). Dodatnu „akciju“ sam prikazala na fotografiji gdje s vilicom uzimam zalogaj s tanjura. Kako bi fokus gledatelja bio na samom obroku, obukla sam sivu vestu koja se „stopila“ sa sivom podlogom, a dodatno vesta asocira na hladnije doba kada nam trebaju ovakvi topli, „comfort“, zalogaji. 

Više fotografija hrane napraljene iz jedne scene

A sada, na receptić!

Za umak:
  • 3 paprike (boja prema vašim željama)
  • ½ veće butternut tikve
  • 10 cherry rajčica
  • 100 g feta sira
  • 2 češnja češnjaka
  • 4 jušne žlice maslinovog ulja
  • 3 prstohvata morska sol
  • 450 g tjestenine od heljde, fusilli
Priprema:
  1. Zagrijte pećnicu na 180°C.
  2. Prvo napravite umak. Operite paprike i narežite na manje komade pa stavite u tavu za pečenje. Zatim dodajte rajčicu, oguljenu i narezanu  tikvu, feta sir, 2 češnja češnjaka, dodajte sol i ulje. 
  3. Pecite u zagrijanoj pećnici dok tikva ne bude mekana. 
  4. Za to vrijeme skuhajte tjesteninu od heljde, pa kuhanu tjesteninu procijedite, stavite u posudu, dodajte malo maslinovog ulja da se ne zalijepi pa dobro promiješajte i poklopite.
  5. Pečene sastojke za umak stavite u blender, sve izmiksajte u kremastu smjesu. Probajte malo pa po potrebi dodajte još soli pa smjesu dodajte u posudu s tjesteninom. Sve izmiješajte.
  6. Poslužite toplo i užvajte u okusima!

Pročitaj i ovo:

  • Vedrana Orlović: “Fotografiranje hrane puno je više od klika okidača”
  • Vedrana Orlović: Bezglutenski crumble s jabukama
  • Vedrana Orlović: Čokoladni bezglutenski kuglof

Total
0
Shares
0
0
0
Vedrana Orlović
Vedrana Orlović

Vedrana Orlović autorica je bloga Kefirolicious, na kojem možete pronaći (gotovo) sve o domaćem kefiru i dobrim bakterijama. Uz kreiranje bezglutenskih jela u koja voli dodati i domaći kefir, strast su joj fotografiranje i stiliziranje hrane.

Prethodni članak
  • Predstavljamo

Kallos donosi revoluciju! Nema više izgovora za nesavršene obrve

  • Posted on 26. rujna 2024.26. rujna 2024.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Nikolina Zaninović Kokotović
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Događanja

Dobrotvorna kampanja “SNAGA JE U NAMA” nastavlja se i ove godine

  • Posted on 27. rujna 2024.7. listopada 2024.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Promo
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sklad u tanjuru – gusta juha od tikvi koja miriše na jesen

  • Posted on 10. listopada 2025.10. listopada 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Tilos – prvi zero waste otok na svijetu

  • Posted on 10. listopada 2025.9. listopada 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Zašto je ponekad polazak u školu nelagodan i emocionalno iscrpljujuć?

  • Posted on 30. rujna 2025.30. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: freepik, Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Žvakaće gume oslobađaju mikroplastiku: Koliko čestica godišnje unosimo u organizam?

  • Posted on 12. rujna 2025.12. rujna 2025.
  • 2 min
  • Autor: Tihana Veljačić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vitamin C: Zašto rok trajanja ne znači uvijek i djelotvornost?

  • Posted on 12. rujna 2025.11. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva
Pročitaj
  • Kolumne

Winchester & Hampshire: City break koji diše izvan Londona

  • Posted on 3. rujna 2025.3. rujna 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Trebaju li djetetu pripreme za polazak u školu? Da, ali ne one koje vam prve padnu na pamet

  • Posted on 1. rujna 2025.1. rujna 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mara Modrić
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

PCOS pod povećalom: od neredovitih ciklusa do prirodnih rješenja

  • Posted on 25. kolovoza 2025.25. kolovoza 2025.
  • 8 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, Biljkoljupka
NAC sirup
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Imate narcisoidnog člana obitelji? Evo kako izaći s njim na kraj

    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Moždana magla ne pogađa samo starije – mlađi od 40 sve češće gube fokus

    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako manje sjediti svaki dan – 8 jednostavnih navika za zdravije tijelo i bistriji um

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Zdrave, ali opasne za zube: 5 namirnica koje su neprijatelji vašeg osmijeha

    • Posted on 28. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Pileća prsa ili zabatci? Nutricionisti otkrivaju što je zdravije

    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Manje žudnje, više ravnoteže: 5 načina kako spriječiti da glad upravlja vama
    • Posted on 30. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Zašto je teže trčati vani nego na traci – i što to znači za tvoje tijelo
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • 3
    Najbolji čaj za gubitak visceralne masti – dijetetičari otkrivaju koji stvarno djeluje
    • Posted on 29. listopada 2025.28. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Dr. Katarina Čolak: “Kod moždanog udara svaka minuta može spasiti život!”
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: poliklinika sinteza
  • 5
    Stvarnosti koje dijelimo: Radionica fotografiranja hrane u sklopu Zagreb Design Weeka 2025.
    • Posted on 29. listopada 2025.29. listopada 2025.
    • Foto: Vedrana Orlović

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Čoko-banana muffini: Zdravi proteinski desert koji topi kilograme i gradi mišiće
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: Pexels
  • Prijateljstvo kao najjači anti-age: Evo kako bliski odnosi usporavaju starenje
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Preskačete zagrijavanje? Evo zašto to nikako ne biste smjeli
    • Posted on 28. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: pexels
  • Infuzija pozitivnosti: Svijet u kojem su ranjivost, suosjećanje i nježnost znakovi snage, a ne slabosti
    • Posted on 27. listopada 2025.27. listopada 2025.
    • Foto: privatna arhiva, Instagram Infuzija pozitivnosti
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.