Jamie Oliver se može pohvaliti nizom sjajnih recepata, a jedan od njih je i recept za juhu od pečene bundeve. Za pripremu ovog jela trebat će vam oko sat i pol vremena, a sastojci su dostatni za izradu četiri porcije juhe. Popis namirnica nije dugačak, a količinu možete prilagoditi svojim potrebama. Pa, krenimo!
Juha od pečene bundeve Jamieja Olivera
Sastojci
- 1,5 kg bundeve (neoguljena koža, sjemenke uklonjene – ali čuvajte sjemenke!)
- malo maslinovog ulja
- 1 žličica suhog čilija
- 1 žlica sjemenki korijandera
- 1 veliki luk
- 3 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 štapić celera
- 1 litra vrućeg temeljca od povrća
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
- Bundevu prepolovite i izvadite sjemenke, ali nemojte ih bacati već ih odložite za kasnije! Zatim nasjeckajte bundevu na kriške, ne gulite kožu.
- Obložite dvije velike posude za pečenje papirom za pečenje. Bundevu stavite na pladnjeve i obilno pospite maslinovim uljem.
- U mužaru usitnite sjemenke čilija i korijandera s prstohvatom soli dok se fino ne samelju. Po bundevi pospite začine pa začinite solju i paprom.
- Bundevu pecite 1 sat, ili dok ne omekša i dok ne porumeni na rubovima.
- U međuvremenu grubo nasjeckajte luk, češnjak, mrkvu i celer. Zagrijte malo maslinovog ulja na umjerenoj vatri u velikom loncu. Dodajte povrće i kuhajte 15 minuta ili dok ne postane mekano i slatko, ali bez boje.
- Dok je bundeva u pećnici, a ostalo povrće na štednjaku, imate vremena pripremiti sjemenke bundeve kao ukras! Isperite sjemenke koje ste odvojili čistom toplom vodom.
- Na lim za pečenje s papirom za pečenje ravnomjerno rasporedite sjemenke. Začinite solju i paprom, te drugim začinima koje volite.
- Sjemenke pokapajte maslinovim uljem, a zatim pomiješajte kako bi sve sjemenke bile dobro premazane uljem i začinima. Pecite 10 minuta na istoj temperaturi kao i bundevu (dok se bundeva peče) ili dok ne porumeni.
- U međuvremenu, u malom loncu zagrijte temeljac na laganoj temperaturi dok ne bude vruć (ali nemojte da vrije).
- Kad je bundeva spremna, dodajte ju u posudu s ostalim povrćem. Dodajte vrući temeljac i upotrijebite štapni mikser da povežete juhu. Za rjeđu konzistenciju dodajte malo vode i ponovo promiješajte.
- Izvadite porcije juhe u zdjele i pospite pečenim sjemenkama bundeve.
Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Jamie Oliver: Posebna voćna salata kakvu možda još niste probali
- Jamie Oliver: Energetske pločice od pistacija, marelica i tamne čokolade
- Jamie Oliver: Kolač iz tave s borovnicama i kukuruznom krupicom

Naturala Life br. 13
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







