Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
    Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Anita Martinović gledatelje je osvojila simpatičnom, otvorenom i srdačnom naravi, ali mali dio gledatelja zna da je ova vesela Slavonka...
    Anita Martinović: “Uz kreativnost, iz doma nosim iskrenost i iskonsku snagu žene”
    • Posted on 14. svibnja 2025.14. svibnja 2025.
    • Foto: RTL, Instagram
  • Probudili ste se anksiozni? Otkrivamo nekoliko strategija koje su odobrene od strane stručnjaka, koje će vam pomoći u borbi protiv tjeskobe
    Probudili ste se anksiozni? Evo kako započeti dan ispravno i bez stresa
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Lifestyle Dr.sc. Gordana Hegić: Ovo su najpoznatije zablude o medu, a evo kako možete prepoznati pravi

  • Doza inspiracije

Dr.sc. Gordana Hegić: Ovo su najpoznatije zablude o medu, a evo kako možete prepoznati pravi

Ne postoje trikovi kojima bi se mogao razlikovati pravi od lažnog meda. Postoje, međutim, neki upozoravajući znakovi koji ukazuju na nepravilnosti i upitnu kvalitetu proizvoda

  • Posted on 4. studenoga 2020.4. studenoga 2020.
  • 9 min
  • Autor: dr. sc. Gordana Hegić, mag. ing. agr.
  • Foto: Unsplash
Total
26
Shares
26
0
0
Total
26
Shares
26
0
0

O medu se često u medijima i među potrošačima, a ponekad, nažalost, i među nedovoljno educiranim pčelarima, prenose brojne zablude. Gotovo da bismo mogli reći da uz patvorenje meda postoji i patvorenje činjenica o medu. Razumljivo je da zbog pojave patvorenog meda na tržištu, potrošače interesira kako prepoznati pravi med, no širenje zabluda o medu u tome neće nimalo pomoći. Ono što bi nam moglo pomoći je riječ dr. sc. Gordane Hegić, mag. ing. agr., predsjednice Hrvatskog apiterapijskog društva i autorice knjige “Pčelarstvo, apiterapija, apiturizam” u kojoj je, između ostalog, navela neke od najčešćih zabluda.

  • Zabluda: Med se mora uzimati drvenom žlicom.
  • Istina: Med se može uzimati i jesti običnom metalnom žlicom. 

Ova zabluda potječe iz vremena kad nije postojalo inox posuđe pa su žlice bile aluminijske. S obzirom na kiselost meda (3,5 do 5,5 pH), organske su kiseline otapale dio metala iz aluminijskih žlica, a i posuda općenito. Tada se preporučivalo uzimati med drvenom žlicom, kako metal ne bi promijenio sastav meda.

Drvene žlice za med ne zadovoljavaju današnje higijenske standarde

Danas se med čuva i skladišti u inox bačvama, a vrca u inox vrcaljkama. Inox je općenito preporučljiv metal u pčelarstvu, a med se može uzimati žlicom od inoxa koja je danas standard.

Drvene žlice za med ne zadovoljavaju današnje higijenske standarde s obzirom na to da se drvo ne smije prati u perilici posuđa niti deterdžentom. Naime, drvo uvijek upije nešto deterdženta, a ako se pere bez deterdženta onda se bojimo da nije dobro oprano. K tome, drvo je izvrsna podloga za stvaranje mikroorganizama, pogotovo ako se koristi za uzimanje meda kod upale grla.

  • Zabluda: Pravi med je samo onaj koji je kristaliziran.
  • Istina: Pravi med može biti u tekućem kao i u kristaliziranom stanju.

Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i svaki će med s vremenom kristalizirati, ili kako se zna reći “ušećeriti”. Brzina kristalizacije meda ovisi o vrsti meda, o sadržaju šećera, o peludnim zrncima, o temperaturi čuvanja i o stres-faktorima koje je med prošao prilikom vrcanja. To što je med kristaliziran ne može biti pokazatelj ničega.

Foto: Robert Valai

Neki prirodni medovi kristalizirat će već u saću, poput primjerice nekih vrsta meduna ili meda uljane repice, a neki neće kristalizirati godinama, primjerice med bagrema.

  • Zabluda: Pravi med se prepoznaje po tome što pecka u ustima.
  • Istina: Pravi medovi imaju različite okuse – slatko, kiselkasto, gorko, različitih intenziteta i harmoničnosti.

Peckanje u ustima je subjektivan osjećaj koji ovisi o tome koliko određena osoba ima razvijeno osjetilo okusa i što je jela prije meda. Ako je prije meda u ustima bio ljuti feferon ili blagi biljni čaj, doživljaj okusa meda bit će sasvim drugačiji.

Med ne mora biti sladak

Percepcija okusa meda, odnosno koliko će taj okus biti disharmoničan, ovisi i o strukturi šećera u medu. Postoje vrste meda koje imaju disharmoničan okus, a može to biti i med svake vrste, što ovisi o paši i biljnim vrstama. Načelno, meduni su manje slatki, ne izazivaju osjećaj “peckanja”, ali su odlični medovi.

  • Zabluda: Med mora biti sladak.
  • Istina: Neki medovi nisu slatki.

Neki medovi nisu slatki, primjerice, kesten je gorak. Ni med planike ne bismo nazvali slatkim. Dapače, u Italiji je taj med jako cijenjen i skup, a prodaje se pod nazivom “Miele amaro” – “gorki med”. Kod oba ta meda, i kestena i planike, pravilo je da što su više sortni, odnosno što je veći postotak peludnih zrnaca kestena odnosno planike u medu, to im je i okus intenzivniji odnosno gorči. Med od metvice je kiselkastog okusa, isto kao i med nekih drugih livadnih vrsta biljaka.

Planika i metvica su izuzetno kvalitetni, rijetki i sortni medovi i ne mogu se dobiti svake godine. Za te medove vrhunske kvalitete moraju se poklopiti i dobri vremenski uvjeti, dobre biljne paše i jake snage pčelinje zajednice. I kesten, nažalost, zbog bolesti kestenovih stabala te klimatskih promjena postaje sve rjeđi – teško ga je dobiti svake godine.

  • Zabluda: Prirodni med ne privlači mrave.
  • Istina: Prirodni med u svom sastavu sadrži šećer i privlači mrave.

Nedavno je objavljen tekst koji čitatelje upućuje da će se mravi razbježati kad stavite pred njih žlicu meda. Med sadrži šećer i zato privlači mrave. Ako se dogodi da mravi, ili neka druga životinja, bježe od meda, bježite i vi. Takav med nije prikladan niti za ljude niti za životinje, i uputno se zapitati je li to uopće med i sadrži li neke kemijske tvari koje odbijaju životinje!?

  • Zabluda: Kad se okrene staklenka s medom, mjehur zraka koji krene prema gore svojom brzinom ukazuje je li riječ o medu. U prirodnom medu taj mjehur zraka putuje sporije, a ako ide brzo – to nije med.
  • Istina: Brzina kretanja zračnog mjehura ovisi o količini vlage u medu, odnosno govori nam o viskoznosti/gustoći tvari kroz koju prolazi mjehur zraka, a ne kakav je med. Svaki med može imati različitu količinu vlage pa će i brzina kretanja mjehura biti različita.

Med sadrži vodu 

Ako med sadrži 15% vode, zračni mjehur kretat će se sporije nego ako ima 19%. Svaki med može imati različitu količinu vlage. Pravilnik o medu propisuje za većinu medova da ne mogu sadržavati više od 20% vode. Što je sadržaj vode viši, zračni mjehur ići će brže, a još uvijek će med biti dobar. Na viskoznost meda utječe i temperatura zraka. Zimi će se zračni mjehur kretati sporije, a ljeti brže.

  • Zabluda: Med ne sadrži vodu. Ako se nakapa na papirnati ubrus, neće probiti na drugu stranu.
  • Istina: Med sadrži vodu. Ako se nakapa na papirnati ubrus, probit će na drugu stranu, a brzina toga ovisi o količini vode u pojedinom medu.

Med sadrži u prosjeku 15 do 29% vlage, a to je navedeno i u Pravilniku o medu.

  • Zabluda: Ako žlicu meda spustimo u vodu, pravi med će pasti na dno čaše, a lažni će se početi rastapati.
  • Istina: Ovisno o količini vlage u medu, neki će se rastopiti, a neki neće.

Brzina otapanja meda ovisi o količini vlage u medu i o temperaturi vode. Med koji sadrži 19 ili 20% vlage otapat će se brže nego med s 15% vlage. Što je voda toplija, med će se brže otapati.

  • Zabluda: Čovjek i sam može napraviti med potapanjem ili kuhanjem cvjetova maslačka, ili zasipavanjem grančica ružmarina šećerom.
  • Istina: Med može napraviti samo medonosna pčela.

Samo medonosna pčela može napraviti med

Često se objavljuju i dijele recepti tipa “napravite sami svoj med”. Čovjek ne može napraviti med. Potapanjem ili kuhanjem biljaka u šećeru može se dobiti šećerni sirup. Samo medonosna pčela može napraviti med. Podsjetimo na definiciju meda iz pravilnika o medu (NN 93/09): “Med je sladak, gust, viskozni, tekući ili kristaliziran proizvod što ga medonosne pčele (Apis mellifera) proizvode od nektara medonosnih biljaka ili sekreta živih dijelova biljaka, ili izlučevina kukaca koji sišu na živim dijelovima biljaka, koje pčele skupljaju, dodaju mu vlastite specifične tvari, izdvajaju vodu i odlažu u stanice saća do sazrijevanja.” 

  • Zabluda: Pravi med nije ljepljiv kad se protrlja među prstima. Ako se lijepi to pokazuje da sadrži šećer ili umjetni zaslađivač.
  • Istina: Med je prezasićena otopina šećera i zato je svaki med ljepljiv.

Ima li med rok trajanja?

Ne postoji med koji nije otopina šećera niti vrsta meda koja ne bi bila ljepljiva. Prosječni sadržaj šećera u medu je 80 grama šećera na 100 grama ukupne mase meda.

  • Zabluda: Kad se vrh šibice ili štapića s vatom namoči u med i zapali, ako je med pravi – neće gorjeti.
  • Istina: Vrh šibice neće gorjeti ako je namočen u med, kao niti u druge otopine šećera u vodi.

Med nije neka posebna nezapaljiva supstanca. Svaki med sadrži i vodu i zbog toga ne gori.

  • Zabluda: Ako med stavimo pod jezik, pravi med se osjeća kao tvrda supstanca.
  • Istina: Med pod jezikom može se osjećati i kao tvrd i kao mekan, ovisno o količini vode u medu.

Doživljaj tvrdoće meda pod jezikom ovisit će o tome koliko med sadrži vlage – što je manje vlage, med je kompaktniji. Stoga će naš doživljaj biti da su neki medovi mekši, a neki tvrđi.

  • Zabluda: Kad se malo meda zagrije na visokoj temperaturi u mikrovalnoj pećnici, prirodni med će karamelizirati, a lažni će biti pun mjehurića.
  • Istina: Svaki med će kad se zagrije na visokoj temperaturi biti pun mjehurića.

Med se na visokoj temperaturi topi. Kad prijeđe u tekuće stanje, proključat će i biti pun mjehurića.

  • Zabluda: Med nema rok trajanja.
  • Istina: Med traje 3 godine.

Nakon 3 godine med je i dalje jestiv, ali u njemu raste udio hidroksimetilfurfurala (HMF) čiji udio ne smije biti više od 40 miligrama po kilogramu meda. Čak i u idealnim uvjetima čuvanja (temperatura od 5 do 25 °C, na suhom i tamnom mjestu), ta razina postaje veća nakon tri godine. Nakon toga med je i dalje jestiv, ali je lošije kvalitete te se prema direktivi EU i nacionalnom Pravilniku o medu smije koristiti samo u industrijskoj proizvodnji. Ni pčelama se takav stari med ne smije dati za prihranu, jer zbog visokog HMF-a ugibaju. 

Kako prepoznati pravi med?

Nema takvih trikova kojima bi se mogao prepoznati pravi odnosno lažni med. Postoje, međutim, neki upozoravajući znakovi kod kojih se možemo zapitati je li to što se kupuje uopće med.

Neke patvorine meda su toliko loše da se mogu prepoznati u trenu. Primjerice, ako med kadulje, lavande ili ružmarina ima intenzivan miris na te biljke, to je patvorina gdje se masa nečega što ima sličnosti s medom aromatizira eteričnim uljima i prodaje. Općenito, kod svih medova koji kad otvorite teglu imaju intenzivan miris koji podsjeća na eterično ulje, ako med miriši kao smjesa mirisa koja se širi iz aroma lampe, vjerojatno je da je eterično ulje dodano u med.

Kod kupnje meda, kao i kod druge hrane, važno je čitati deklaraciju o proizvodu. Nekada na samoj deklaraciji piše da to nije med koji je deklariran. Primjerice, med lavande (250 g), na kojem pod sastojcima piše: med, eterično ulje lavande. To nije med lavande.

Na tržištu se nude medovi nekih biljaka koje nisu značajno medonosne, poput meda od ruže, meda od maline… pa se naši pčelari nađu na mukama kad im kupci traže takve medove ili, primjerice, med od mimoze. Takav med ne postoji, kao što ne postoje medovi u zelenoj, plavoj niti ljubičastoj boji. Savjet kupcima meda je da kupuju med kod poznatog, lokalnog pčelara za kojeg znaju da ima košnice. Tako će biti sigurni da kupuju pravi med.

Pročitaj i ovo:

  • Apiterapija je dio prirodne medicine
  • Koji je najbolji način konzumacije propolisa?
  • Med je ljekovit za cijeli organizam

Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!

Total
26
Shares
26
0
0
Prethodni članak
  • Doza inspiracije

VIDEO: Rižoto od bundeve po recepturi Gennara Contalda

  • Posted on 2. studenoga 2020.2. studenoga 2020.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Ispunjen život

Riječ stručnjaka: Jednostavnom strategijom dodajte više sati svom danu

  • Posted on 4. studenoga 2020.4. studenoga 2020.
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Tommy Hilfiger: Ljeto u znaku stila, lakoće i bezvremenske elegancije

  • Posted on 6. svibnja 2025.6. svibnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: PR objava
  • Foto: promo
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Naša snaga, naš planet: 7 malih koraka koji čine veliku razliku

  • Posted on 22. travnja 2025.22. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Uskrsni stol: Inspirirajte se ovim šarmantnim idejama za ukrašavanje

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bojanje jaja u vinu: Tehnika koja će pisanice pretvoriti u mala remek-djela

  • Posted on 17. travnja 2025.17. travnja 2025.
  • 1 min
  • Autor: naturala.hr
  • Foto: pexels
Šunka u kruhu je uvijek rado viđeno jelo na uskrsnom stolu
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Šunka u kruhu: Recept za savršenu uskrsnu poslasticu

  • Posted on 15. travnja 2025.15. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Bajkoviti kuglof bez glutena: Čokoladna čarolija na tanjuru i pred objektivom

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kako prirodno obojati jaja za Uskrs: 5 trikova za najljepše pisanice

  • Posted on 14. travnja 2025.14. travnja 2025.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Doza inspiracije

Kako tehnologija mijenja način na koji jedemo, spavamo i vježbamo – i zašto je to dobra stvar

  • Posted on 17. ožujka 2025.17. ožujka 2025.
  • 3 min
  • Autor: samsung pr
  • Foto: samsung
Croatia Airlines
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Želite smršavjeti, ali ne ide? Prestanite s ovom jutarnjom navikom!

    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Sandra Paović: “Ako damo sve od sebe u svakoj situaciji i svaki dan – tada smo životni pobjednici”

    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 7 min
    • Foto: privatna arhiva, instagram
    Pročitaj
  • Besplatni self-care rituali koji pozitivno djeluju na psihu

    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: pexels
    Pročitaj
  • Prirodna maska za suhu i ispucanu kosu – potrebna su ti samo 3 sastojka!

    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Bijes u psihoterapiji – od destruktivnosti do osobne snage

    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • 8 min
    • Foto: Pexels, unsplash
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena 2
    Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Anita Martinović gledatelje je osvojila simpatičnom, otvorenom i srdačnom naravi, ali mali dio gledatelja zna da je ova vesela Slavonka... 3
    Anita Martinović: “Uz kreativnost, iz doma nosim iskrenost i iskonsku snagu žene”
    • Posted on 14. svibnja 2025.14. svibnja 2025.
    • Foto: RTL, Instagram
  • Probudili ste se anksiozni? Otkrivamo nekoliko strategija koje su odobrene od strane stručnjaka, koje će vam pomoći u borbi protiv tjeskobe 4
    Probudili ste se anksiozni? Evo kako započeti dan ispravno i bez stresa
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: pexels
  • 5
    Voda s limunom: 6 razloga zašto ju vaša koža obožava
    • Posted on 13. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Voda vs. elektroliti nakon vježbanja? Samo voda nije dovoljna. Saznajte zašto su elektroliti ključni za brži oporavak i bolju izvedbu
    Voda vs. elektroliti: Evo što nam zaista treba nakon napornog treninga
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: canva, Pexels
  • 10 namirnica koje će vas držati sitima dulje od zobene kaše
    • Posted on 12. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Majčin dan: 5 načina kako usrećiti mamu ne samo danas, već svaki dan
    • Posted on 11. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Otkrijte zašto je 'podloga' za tamnjenje mit koji ne štiti vašu kožu, već povećava rizik od raka i ubrzava starenje vaše kože
    Ne, vašoj koži ne treba ‘podloga’ za sigurno tamnjenje – evo i zašto
    • Posted on 9. svibnja 2025.9. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.