Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Apiterapija je dio prirodne medicine

  • Kolumne

Apiterapija je dio prirodne medicine

Piše: Gordana Hegić. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi - u ishrani, liječenju i kozmetici

  • Posted on 12. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Gordana Hegić
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Primjena pčelinjih proizvoda (meda, propolisa, matične mliječi i peluda), apiterapija, sastavni je dio prirodne medicine, pomoć pri liječenju određenih zdravstvenih tegoba, ali valja znati kako se svakodnevnom upotrebom pčelinjih proizvoda u prehrani može očuvati zdravlje i prevenirati bolesti kod ljudi i životinja.

 
Pčelinji proizvodi zbog svog kompleksnog sastava i sinergijskog djelovanja imaju velik značaj u očuvanju zdravlja te predstavljaju pomoć iz prirode pri liječenju mnogih bolesti. Pripravci koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve su popularniji jer njihova upotreba blagotvorno djeluje na organizam.
 
Pčelinji se proizvodi u apiterapiji ne primijenjuju samo lokalno, već i oralno, što konkretno podrazumijeva aplikaciju putem kože na mjesta gdje je to potrebno. Primjerice, med na rane koje sporo zarastaju, otopina propolisa na gljivične infekcije stopala, kod pojave herpesa, pčelinjeg voska u raznim prirodnim melemima i kremama, pčelinjeg otrova kod reumatskih tegoba, matične mliječi u kremama protiv bora itd.
 
Važno je naglasiti kako se organizam ne može naviknuti na pčelinje proizvode, pa da oni prestanu djelovati, kao što se to često događa s proizvodima sintetskog porijekla. 
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
 
Povijest upotrebe pčelinjih proizvoda
 
Pčelinji proizvodi od davnina poznati čovječanstvu, od najranije povijesti, u gotovo svim civilizacijama svijeta. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi – u ishrani, liječenju i kozmetici. Stari Grci i Rimljani rabili su med za konzerviranje svježeg mesa i divljači. Drevni Egipćani i Grci koristili su ga za balzamiranje umrlih. Poznato je da je krema za lice koju je rabila Kleopatra – sadržavala niz komponenata – među kojima je bio i med. Stanovnici Cejlona čuvali su, pomoću meda, meso svježim i do godinu dana!
 
Stari Grci, Rimljani, Kinezi i Egipćani koristili su med za zarastanje rana i liječenje želučanih bolesti, pčelinji vosak se kroz povijest koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena – Aristotel ga spominje u svojoj "Priči (govoru) životinja" i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. 
 
Lokalna primjena propolisa u pučkoj medicini sastoji se u tretiranju rana na koži. Zbog svoje ljepljivosti, propolis je korišten da se zaštiti povrijeđena koža u vrijeme kada još nisu postojali zavoji, pri čemu je njegovo blago antiinfektivno djelovanje još i pospješivalo cijeljenje rane .Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899-1902), jer je pokazao odlične rezultate kod zaraštavanja rana.
 
Alergičari i dijabetičari, oprez!
 
Primjena pčelinjih proizvoda namijenjena je svima, a ograničenja u primjeni odnose se na osobe koje su alergične na pčelinje proizvode i koje imaju vrlo burne alergijske reakcije (blaže alergijske reakcije poput peludnih alergija čak se mogu spriječiti ili liječiti upotrebom pčelinjih proizvoda). 
 
Konzumiranje meda ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i ovise o inzulinu, dok se kod dijabetesa tipa 2 u dogovoru s liječnikom može koristiti med u ograničenim količinama tj. u malim dozama. Preporučljivo je koristiti bagremov med. Također je bitno naglasiti da je med potrebno otopiti u ustima pa tek onda progutati. To je potrebno zato da enzimi iz sline počnu razgrađivati šećere u medu već u ustima. Treba uzeti u obzir i da količina meda- broj kilokalorija ili kJ mora poštivati dijabetičnu dijetu tj. ukupni odnosno dozvoljeni dnevni unos kalorija.
 
Med je proizvod medonosnih pčela i biljaka
 
Po porijeklu može biti od nektara (nektarni med) ili medne rose (medljika).
Nektarni med je dobiven od nektara različitih medonosnih biljaka te može biti unifloran (dominira jedna biljna vrsta npr. bagrem, kesten, lipa, kadulja, metvica, amorfa,repica, suncokret,mandarina,lavanda,ružmarin) ili multifloran (više biljnih vrsta, cvjetni i livadni). 
 
Med ne mora uvijek biti sladak, primjerice kvalitetan kestenov med je gorak, med od nekih vrsta livadnog bilja može biti i kiseo. Djeci se preporučuju slađi medovi kao što su bagrem, amorfa i neke vrste livadnog i cvjetnog meda. Osobe koje ne vole previše slatko preferiraju kestenov ili lipin med, dok pravi gurmani preferiraju sve vrste kvalitetnih medova jer je razlika u mirisu, boji i okusu bezbroj. Primjerice livadni med ima drugačiji okus u različita godišnja doba (proljetna i ljetna livada), u različitim područjima (nizinska i gorska livada), različitim lokalitetima npr. lička livada, panonska livada itd.
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
Med je biokatalizator tako da je svaki med dobar za probavu. Različitost medova ukazuje da, osim zajedničkih fizikalnih i kemijskih karakteristika, imaju i specifična svojstva biljaka od kojih potječu.
 
Med je gusta higroskopna viskozna tekućina. Boja, okus i miris najvažnija su organoleptička svojstva meda i ovise o biljnom porijeklu te uvjetima prerade i čuvanja. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i zato svaki med kristalizira prije ili kasnije, neovisno o uvjetima čuvanja. U medu je sadržano nekoliko stotina različitih spojeva pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješni surogat, odnosno kopiju ove jedinstvene namirnice. 
 
Brojni su autori koji skreću pažnju na izuzetna ljekovita svojstva meda. Pritom ne ističu pojedine vrste, iako neke imaju i svoja specifična djelovanja. Kod meda je bitno da je to produkt pčelinje zajednice kojeg su pčele izradile od nektara prikupljenog u prirodi. 
 
Uzimajte svakodnevno 2-3 žlice meda!
 
Dnevna preporučena količina meda je minimalno 1 g/kg tjelesne težine, dok se kod pojačanih napora, sportaša, rekonvalescenata, starijih osoba te osoba narušena zdravlja ta količina povećava i do 2 g/kg tjel. težine. To bi značilo da bi mjesečno trebali pojesti gotovo dvije velike teglice (980 g) po odrasloj osobi.
 
Važno je upamtiti da će organizam daleko uspješnije funkcionirati, ako se ga svakodnevno "podmazivati" 2-3 žlice meda. Izraziti je naglasak na SVAKODNEVNO. Razloga za redovitu upotrebu ima na stotine – zubi i zubno meso će biti zdraviji, probava i stolica redovita, metabolizam uspješniji, najveći organ – koža elastičnija i zdravija, otpornost na viruse, bakterije, alergije se pojačava.
 
 
 
 
 
 
Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Mirisna garderoba

  • Posted on 9. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Slobodanka Poštić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Šalica čaja – depresija, nesanica, anemija

  • Posted on 18. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Collio: Vinska oaza na samo dva i pol sata od Zagreba

  • Posted on 11. ožujka 2025.11. ožujka 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva
Pročitaj
  • Kolumne

Priroda zna kako ojačati imunitet! Evo što može učiniti za tebe kad je koristiš pametno

  • Posted on 21. veljače 2025.21. veljače 2025.
  • 5 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: canva, instagram
Osim spektakularnih plaža, lunarnog krajolika i surfanja, Lanzarote skriva i nešto što mnogi turisti ne očekuju – nevjerojatna vina
Pročitaj
  • Kolumne

Lanzarote – raj za pustolove, surfere i ljubitelje vina

  • Posted on 4. veljače 2025.4. veljače 2025.
  • 3 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Goran Hrubi/Gita Hržin/Privatni album
Pročitaj
  • Kolumne

Detox za tijelo i dušu: Kako se resetirati prateći prirodni zimski bioritam

  • Posted on 28. siječnja 2025.27. siječnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: pexels, biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

London – meka za vinoljupce koji znaju što traže (i žele još više istražiti)

  • Posted on 14. siječnja 2025.16. siječnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Tajni doručak – kuhanje izravno na radnoj ploči, bez kompromisa u estetici

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Studio Dental Frntić

    Digitalna stomatologija i integracija tehnologija

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Studio Dental Frntić
    Pročitaj
  • Ova 3 faktora krivci su za demenciju – pogađaju ‘slabe točke’ našeg mozga

    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Antistres & Antiage program za žene: Ples, vježbe i edukacija na prekrasnoj lokaciji u Šibeniku

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: PR
    Pročitaj
  • Praćenje EKG-a kod kuće: Zašto je važno i kako nam u tome može pomoći Omron Complete

    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • 4 min
    • Foto: Medikor
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Stvaraš. Padaš. Ustaješ. Mijenjaš. – Poduzetnički mindset dijeli znanje s generacijama koje dolaze
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Renata Sedlar
  • 2
    Zaboravite na vosak, britvice i urasle dlačice – put do savršeno glatke kože nikada nije bio lakši
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: PHILIPS
  • 3
    Samo danas: 30% popusta na sve omiljene brendove!
    • Posted on 16. svibnja 2025.16. svibnja 2025.
    • Foto: Promo
  • 4
    Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)
    • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Biljkoljupka
  • 5
    Meri Goldašić je Influencerica godine: “Autentičnost uvijek pronađe put”
    • Posted on 15. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
    • Foto: Domagoj Karačić

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Ova 3-minutna navika može vam pomoći da živite dulje, tvrde znanstvenici
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Muči vas alergija koja je još gora po noći? Saznajte zašto se simptomi pogoršavaju kad legnete i naučite kako ih brzo i učinkovito ublažiti
    Zašto je alergija gora po noći? 6 krivaca za loš san (i rješenja koja pomažu)
    • Posted on 15. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Može li nam kombucha zaista pomoći da smršavimo?
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: canva
  • Otkrij trik za pametnije skrolanje i nauči kako mudro koristiti tehnologiju bez besmislenog gubljenja vremena
    Skrolanje s ciljem: 5 koraka za pametnije korištenje ekrana
    • Posted on 14. svibnja 2025.13. svibnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.