Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • Dečki, imate li problema s libidom i potencijom vrijeme je za – crnu macu!
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Promo PR
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
342

Početna stranica U fokusu Kolumne Apiterapija je dio prirodne medicine

  • Kolumne

Apiterapija je dio prirodne medicine

Piše: Gordana Hegić. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi - u ishrani, liječenju i kozmetici

  • Posted on 12. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • 5 min
  • Autor: Gordana Hegić
Total
2
Shares
2
0
0
Total
2
Shares
2
0
0

Primjena pčelinjih proizvoda (meda, propolisa, matične mliječi i peluda), apiterapija, sastavni je dio prirodne medicine, pomoć pri liječenju određenih zdravstvenih tegoba, ali valja znati kako se svakodnevnom upotrebom pčelinjih proizvoda u prehrani može očuvati zdravlje i prevenirati bolesti kod ljudi i životinja.

 
Pčelinji proizvodi zbog svog kompleksnog sastava i sinergijskog djelovanja imaju velik značaj u očuvanju zdravlja te predstavljaju pomoć iz prirode pri liječenju mnogih bolesti. Pripravci koji sadrže med, pelud, propolis i matičnu mliječ sve su popularniji jer njihova upotreba blagotvorno djeluje na organizam.
 
Pčelinji se proizvodi u apiterapiji ne primijenjuju samo lokalno, već i oralno, što konkretno podrazumijeva aplikaciju putem kože na mjesta gdje je to potrebno. Primjerice, med na rane koje sporo zarastaju, otopina propolisa na gljivične infekcije stopala, kod pojave herpesa, pčelinjeg voska u raznim prirodnim melemima i kremama, pčelinjeg otrova kod reumatskih tegoba, matične mliječi u kremama protiv bora itd.
 
Važno je naglasiti kako se organizam ne može naviknuti na pčelinje proizvode, pa da oni prestanu djelovati, kao što se to često događa s proizvodima sintetskog porijekla. 
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
 
Povijest upotrebe pčelinjih proizvoda
 
Pčelinji proizvodi od davnina poznati čovječanstvu, od najranije povijesti, u gotovo svim civilizacijama svijeta. U prošlosti je med bio jedino sladilo koje su ljudi poznavali, pčelinji su proizvodi od davnina zadovoljavali različite potrebe ljudi – u ishrani, liječenju i kozmetici. Stari Grci i Rimljani rabili su med za konzerviranje svježeg mesa i divljači. Drevni Egipćani i Grci koristili su ga za balzamiranje umrlih. Poznato je da je krema za lice koju je rabila Kleopatra – sadržavala niz komponenata – među kojima je bio i med. Stanovnici Cejlona čuvali su, pomoću meda, meso svježim i do godinu dana!
 
Stari Grci, Rimljani, Kinezi i Egipćani koristili su med za zarastanje rana i liječenje želučanih bolesti, pčelinji vosak se kroz povijest koristi za liječenje rana i kožnih bolesti, propolis je kao lijek poznat još od antičkih vremena – Aristotel ga spominje u svojoj "Priči (govoru) životinja" i zaključuje da se može koristiti u liječenju kožnih povreda, rana i infekcija. 
 
Lokalna primjena propolisa u pučkoj medicini sastoji se u tretiranju rana na koži. Zbog svoje ljepljivosti, propolis je korišten da se zaštiti povrijeđena koža u vrijeme kada još nisu postojali zavoji, pri čemu je njegovo blago antiinfektivno djelovanje još i pospješivalo cijeljenje rane .Velika upotreba propolisa zabilježena je za vrijeme Burskih ratova u Južnoj Africi (1899-1902), jer je pokazao odlične rezultate kod zaraštavanja rana.
 
Alergičari i dijabetičari, oprez!
 
Primjena pčelinjih proizvoda namijenjena je svima, a ograničenja u primjeni odnose se na osobe koje su alergične na pčelinje proizvode i koje imaju vrlo burne alergijske reakcije (blaže alergijske reakcije poput peludnih alergija čak se mogu spriječiti ili liječiti upotrebom pčelinjih proizvoda). 
 
Konzumiranje meda ne preporučuje se osobama koje boluju od dijabetesa tipa 1 i ovise o inzulinu, dok se kod dijabetesa tipa 2 u dogovoru s liječnikom može koristiti med u ograničenim količinama tj. u malim dozama. Preporučljivo je koristiti bagremov med. Također je bitno naglasiti da je med potrebno otopiti u ustima pa tek onda progutati. To je potrebno zato da enzimi iz sline počnu razgrađivati šećere u medu već u ustima. Treba uzeti u obzir i da količina meda- broj kilokalorija ili kJ mora poštivati dijabetičnu dijetu tj. ukupni odnosno dozvoljeni dnevni unos kalorija.
 
Med je proizvod medonosnih pčela i biljaka
 
Po porijeklu može biti od nektara (nektarni med) ili medne rose (medljika).
Nektarni med je dobiven od nektara različitih medonosnih biljaka te može biti unifloran (dominira jedna biljna vrsta npr. bagrem, kesten, lipa, kadulja, metvica, amorfa,repica, suncokret,mandarina,lavanda,ružmarin) ili multifloran (više biljnih vrsta, cvjetni i livadni). 
 
Med ne mora uvijek biti sladak, primjerice kvalitetan kestenov med je gorak, med od nekih vrsta livadnog bilja može biti i kiseo. Djeci se preporučuju slađi medovi kao što su bagrem, amorfa i neke vrste livadnog i cvjetnog meda. Osobe koje ne vole previše slatko preferiraju kestenov ili lipin med, dok pravi gurmani preferiraju sve vrste kvalitetnih medova jer je razlika u mirisu, boji i okusu bezbroj. Primjerice livadni med ima drugačiji okus u različita godišnja doba (proljetna i ljetna livada), u različitim područjima (nizinska i gorska livada), različitim lokalitetima npr. lička livada, panonska livada itd.
 
 
Apiterapija je dio prirodne medicine
 
Med je biokatalizator tako da je svaki med dobar za probavu. Različitost medova ukazuje da, osim zajedničkih fizikalnih i kemijskih karakteristika, imaju i specifična svojstva biljaka od kojih potječu.
 
Med je gusta higroskopna viskozna tekućina. Boja, okus i miris najvažnija su organoleptička svojstva meda i ovise o biljnom porijeklu te uvjetima prerade i čuvanja. Kristalizacija je prirodno svojstvo meda i zato svaki med kristalizira prije ili kasnije, neovisno o uvjetima čuvanja. U medu je sadržano nekoliko stotina različitih spojeva pa najvjerojatnije iz tog razloga do sada nikome nije uspjelo stvoriti uspješni surogat, odnosno kopiju ove jedinstvene namirnice. 
 
Brojni su autori koji skreću pažnju na izuzetna ljekovita svojstva meda. Pritom ne ističu pojedine vrste, iako neke imaju i svoja specifična djelovanja. Kod meda je bitno da je to produkt pčelinje zajednice kojeg su pčele izradile od nektara prikupljenog u prirodi. 
 
Uzimajte svakodnevno 2-3 žlice meda!
 
Dnevna preporučena količina meda je minimalno 1 g/kg tjelesne težine, dok se kod pojačanih napora, sportaša, rekonvalescenata, starijih osoba te osoba narušena zdravlja ta količina povećava i do 2 g/kg tjel. težine. To bi značilo da bi mjesečno trebali pojesti gotovo dvije velike teglice (980 g) po odrasloj osobi.
 
Važno je upamtiti da će organizam daleko uspješnije funkcionirati, ako se ga svakodnevno "podmazivati" 2-3 žlice meda. Izraziti je naglasak na SVAKODNEVNO. Razloga za redovitu upotrebu ima na stotine – zubi i zubno meso će biti zdraviji, probava i stolica redovita, metabolizam uspješniji, najveći organ – koža elastičnija i zdravija, otpornost na viruse, bakterije, alergije se pojačava.
 
 
 
 
 
 
Total
2
Shares
2
0
0
Prethodni članak
  • Kolumne

Mirisna garderoba

  • Posted on 9. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Slobodanka Poštić
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Šalica čaja – depresija, nesanica, anemija

  • Posted on 18. listopada 2012.2. rujna 2019.
  • Autor: Ksenija Krajina Pokupec, dr. med.
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Kolač od palente i mandarina

  • Posted on 3. studenoga 2022.2. studenoga 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Sandra Krstev Barać, mag.nutr.: Trebaju li osobe s hipotireozom izbjegavati kupusnjače?

  • Posted on 18. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandra Krstev Barać, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Sandro Kraljević, mag. psych.: Kako uspješno odgovoriti na nečiju kritiku?

  • Posted on 16. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Sandro Kraljević, mag. psych.
Pročitaj
  • Kolumne

Irena Jurjević: “Ako ne položite svoju ‘The lekciju’ nikad nećete dobiti ‘Prave Stvari'”

  • Posted on 15. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 5 min
  • Autor: Irena Jurjević
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Vlaho Šapro: Ovaj će vas doručak napuniti energijom i pomoći da mršavite bez gladovanja

  • Posted on 10. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 3 min
  • Autor: Dr. Vlaho Šapro
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Vedrana Orlović: Slojeviti desert s mliječnim kefirom

  • Posted on 7. listopada 2022.7. listopada 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.: „Pamćenje nam opada već u dvadesetima, ali biljke tu uskaču u pomoć“

  • Posted on 21. rujna 2022.21. rujna 2022.
  • 8 min
  • Autor: Ana Gjergja Sekulić, mag. pharm.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Mara Doljak: Eterična ulja za mamu i bebu

  • Posted on 14. rujna 2022.15. rujna 2022.
  • 6 min
  • Autor: Mara Doljak, mag. pharm., AROMARA
  • Foto: Promo PR
Najnovije
  • Aleksandra Dojčinović najavljuje zimu cool Lei Lou kolekcijom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Maja Kljaić
    Pročitaj
  • Sezona vrhunskih partyja u Splitu produžena “Keep Walking” eventom

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: Promo
    Pročitaj
  • Advent kod Matoša pretvara Gornji grad u najromantičniju blagdansku kulisu!

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
  • Ne bacajte koru od banane: Prava je saveznica za lijepu i njegovanu kožu

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash i Pexels
    Pročitaj
  • Kako je u Egiptu nastala piramida teška 20 tona – od plastike iz rijeke Nil

    • Posted on 14. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • 2 min
    • Foto: 100YR CLEANUP
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Vrijeme je za najbolje FOREO Black Friday ponude
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 2
    Predstavljeni rezultati Greendex istraživanja provedenog među kompanijama, agencijama i medijima u Hrvatskoj
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: promo
  • 3
    Fisher-Price predstavio suradnju Seke Sveznalice i Maje Šuput
    • Posted on 15. studenoga 2022.15. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • 4
    Ne propustite: 7 najboljih božićnih sajmova u Europi ove godine
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Promo
  • 5
    Dečki, imate li problema s libidom i potencijom vrijeme je za – crnu macu!
    • Posted on 15. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash i Promo PR

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
342
Najnovije objave
  • Koja je tajna doživotnih ženskih prijateljstava?
    • Posted on 13. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Movember je: Žene, pošaljite svog muškarca na pregled prostate!
    • Posted on 12. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Unsplash
  • Panoramski kotač glavna je atrakcija ovogodišnjeg zagrebačkog Adventa
    • Posted on 11. studenoga 2022.14. studenoga 2022.
    • Foto: PROMO
  • Prof. Mislav Gjurić: Društvene mreže su povod da sve više ljudi želi korigirati nos
    • Posted on 11. studenoga 2022.11. studenoga 2022.
    • Foto: Poliklinika SInteza
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići