Kada želite jesti pizzu, ali je ne želite raditi sami niti ju želite naručiti, pizza kruh je odlična zamjena. Ovaj je recept iznimno lagan i spaja najbolje od francuske i talijanske kuhinje, od sastojaka do jednostavnosti pristupa. Također, ostavlja puno prostora za prilagodbu: možete dodati ili nadograditi recept po želji ili možete recept uzdignuti na visoku gurmansku razinu korištenjem visokokvalitetnih sastojaka.
Sastojci
- 3 velike žlice (45 g) neslanog maslaca
- 4 velike žlice (60 ml) maslinova ulja, odvojeno u: 3 velike žlice za mješavinu s maslacem i 1 veliku žlicu za posluživanje
- 4 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog češnjaka
- prstohvat smrvljene crvene paprike
- ½ čajne žlice sušenog origana
- ¼ šalice (15 g) nasjeckanog svježeg peršina ili bosiljka
- sol
- 1 velika štruca duguljastog francuskog kruha, prerezana na pola po dužini i širini
- 1 konzerva (400 g) sitno nasjeckanih rajčica
- 225 g svježe naribane mozzarelle
- 60 g naribanog sira Parmigiano-Reggiano ili drugog parmezana
Vrijeme pripreme je 30 minuta, a ovaj recept je dovoljan za 3 do 4 porcije.
Idealan kruh za ovaj recept bio bi baguette dug oko 45 cm i širok oko 10 cm, ali naravno da će za ovaj recept poslužiti i bilo koji drugi kruh sličnih dimenzija ili dva manja kruha prerezana po dužini.
Umjesto samo peršina ili bosiljka možete koristiti i mješavinu tih začina u istoj količini.
Ako ne želite češnjak i začinsko bilje, preskočite ih, ali obavezno namažite kruh samo s maslinovim uljem i maslacem i ispecite ga u pećnici sa slojem sira: to prvo pečenje na kruhu stvara sloj na kojeg će se umak za pizzu bolje primiti i ispeći nego za običan, suhi kruh.
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva. U loncu na laganoj vatri zagrijte maslac i 3 velike žlice maslinova ulja i pustite da se maslac otopi. Kad se otopi, dodajte češnjak, mrvice iliti pahuljice crvene paprike, origano i kuhajte ih uz miješanje sve dok češnjak ne omekša (otprilike 2 minute). Kada je češnjak omekšao, ali ne i potamnio, dodajte polovicu origana iliti bosiljka i bogat prstohvat soli – i maknite sve s vatre.
Na čistu kuhinjsku površinu položite izrezane polovice kruha, prerezane strane put gore. Pritisnite svaki komad kruha čistim plehom ili velikim loncem dok ne izgubi na trećini svoje visine: pritiskanjem sprječavate da nakon drugog pečenja da mekani srednji dio kruha ne potone i da kruh ne poprimi zavijeni oblik slova U. Stavite kruh na pleh za pečenje. Kistom za kolače ravnomjerno namažite na izrezanu površinu kruha mješavinu maslaca, ulja, češnjaka i začina.
Kada namažete komade kruha, u ostatak mješavine u loncu dodajte rajčice. Pomiješajte kako bi se svi sastojci spojili i stavite na vatru srednje jačine. Kada umak prokuha, smanjite temperaturu tako da nastavi jedva primjetno krčkati. Kuhajte uz povremeno miješanje oko 15 minuta dok voda ne ispari – umak se treba reducirati i postati bogat i gust, kako bi mogao zadržati oblik na kruhu tijekom pečenja. Dodajte sol po želji.
Dok se umak za pizzu kuha, po namazanim komadima kruha rasporedite ¼ mozzarelle i ubacite ih u pećnicu dok se sir ne počne topiti – oko 8 minuta. Izvadite ih iz pećnice i ostavite da se ohlade dok se umak ne skuha. Potom umakom ravnomjerno prekrijte polovice kruha, pa potom ostatke sira rasporedite po umaku.
Vratite polovice kruha u pećnicu i pecite malo dulje: dok se sir na vrhu ne otopi i dobije malo boje, oko 10 minuta. Odmah nakon vađenja iz pećnice pospite svoj francuski kruh sirom Parmigiano-Reggiano, preostalom polovicom začinskog bilja i jednom žlicom maslinova ulja. Pričekajte da se pizza kruh mrvicu ohladi kako se nitko ne bi opekao, jer je ovim kruščićima teško odoljeti. Dobar vam tek!
Pročitaj i ovo:
- Pizza od patlidžana: Brzo, zdravo i bezglutensko jelo
- Pizza od tortilje: Zdravija verzija omiljenog talijanskog jela
- Jednostavno i brzo: ‘Lažna’ pizza za koju vam trebaju samo 3 sastojka

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







