Jedan od načina kako se osvježiti i unijeti u organizam dobre bakterije je uz pomoć vodenog kefira, ukusnog probiotičkog napitka. Za razliku od mliječnog kefira, koji nastaje fermentacijom kravljeg, ovčjeg ili kozjeg mlijeka i zrnaca, vodeni kefir nastaje fermentacijom šećera kojeg smo dodali u vodu i zrnaca vodenog kefira koja su, kao i zrnca za mliječni kefir, simbioza dobrih bakterija i kvasca.
S obzirom na to da se kod pravljenja vodenog kefira koristi voda u koju dodajemo šećer, to je dobra opcija za sve koji izbjegavaju mliječne proizvode, bilo iz zdravstvenih razloga, prehrambenih ograničenja ili osobnih razloga.
Kako napraviti vodeni kefir i o njegovim dobrobitima pronađite u članku: Dobrobiti domaćeg vodenog kefira, a sada trk po osvježenje!
Sastojci
- 750 ml vodenog kefira
- šaka kupina
- šaka malina
- sok ½ limete
- jušna žlica meda
- 10 listova mente
Priprema
Sve izblendajte i uživajte u okusima!
Tajne svijeta kefira otkrijte u Malom vodiču za mliječni kefir.
Pročitaj i ovo:
- Vedrana Orlović: Koje su to dobrobiti fermentirane hrane?
- Vedrana Orlović: Bezglutenski tart s borovnicama i mliječnim kefirom
- Vedrana Orlović: Fritule bez glutena s domaćim mliječnim kefirom

Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







