Izbjegavate ili ne jedete meso, a željeli biste uživati u omiljenom tradicionalnom jelu? Ili jednostavno volite jesti i pripremati sarmu, ali ste otvoreni za razne varijacije na temu? Koji god razlog bio, pravo je vrijeme za isprobavanje novih stvari. Ova slasna sarma bez mesa će vam odgovarati možda i više od one “prave”, a u sebi sadrži niz zdravih sastojaka. Kad poželite odmoriti želudac od mesa, a vaši vas najbliži zamole da im zamotate par sarmica, eto rješenja u nastavku!
Sastojci:
- 200 g ječma
- 1 dimljeni tofu
- 2 veća jaja
- 1 glavica kiselog kupusa
- 1 glavica luka
- 1 glavica češnjaka
- Sol
- 3-4 čajne žlice dimljene paprike
- papar
- 4-6 listića lovora
- maslinovo ulje
- 1,5 žlica rižinog (ili pirovog) brašna
Priprema:
Ječam dobro skuhati u vodi i ohladiti ga na sobnu temperaturu. Na malo maslinovog ulja prepržiti sitno nasjeckan luk i dodati mu 5 češanja češnjaka. Na smjesu dodati ječam i usitnjeni dimljeni tofu (možete ga usitniti u blenderu ili ga jednostavno razmrviti). Posoliti, popariti, dodati dvije čajne žličice dimljene paprike.
Kušajte smjesu nedostaje li joj štogod i dodatno začinite ako nedostaje. Potom u nju umiješajte 2 veća ili tri manja jaja i ostavite smjesu u frižideru sat vremena. Nakon toga punite listove kiselog kupusa, baš kao da punite klasičnu sarmu. Narežite nešto listova kupusa u trakice i posložite ih na dno lonca te na njih stavljajte sarmice.
Idući sloj sarmi također odvojite narezanim kupusom, a njega stavite i na vrh, ponad zadnjeg sloja sarmi. Dodajte 4-6 listića lovora, prelijte hladnom vodom i kuhajte na umjerenoj vatri 2 sata.
Nakon toga na maslinovom ulju napravite zapršku od rižinog brašna (ili pirovog) u koju ćete dodati izgnječeni češnjak (4 – 6 češnjeva), sol, papar i 2 čajne žlice dimljene paprike. Izlijte sve skupa na sarmu, dobro izmiješajte i kuhajte još sat vremena.
Sarmice se mogu i zamrznuti. U slast!
Pročitaj i ovo:
- 5 savjeta za zdraviju pizzu (i recept za bezglutensko vegansko tijesto za pizzu)
- Jedeš previše mesa, a premalo voća i povrća? Evo što se može dogoditi…
- Priče o hrani – od mesa do moussea
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







