Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
  • Konferencija LeaderSHE: Hrvatskoj je potrebno nužno više liderica
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Sanjin Kaštelan
  • Beta karoten za brže tamnjenje kože – prednosti i gdje ga pronaći
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • Ana Marinović: “Presretna sam što mogu reći da živim isključivo od umjetnosti”
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Privatna arhiva Ane Marinović
  • Alergija na sunce: Kako je prepoznati, a kako tretirati?
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Unsplash
  • NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
43K
0
330

Početna stranica Zdravlje Zdravi recepti 5 savjeta za zdraviju pizzu (i recept za bezglutensko vegansko tijesto za pizzu)

  • Zdravi recepti

5 savjeta za zdraviju pizzu (i recept za bezglutensko vegansko tijesto za pizzu)

Za prave ljubitelje pizze koji žele češće uživati u ovoj hrani, postoje načini kako da se ovo jelo učini puno zdravijim

  • Posted on 26. ožujka 2019.7. listopada 2019.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
Total
52
Shares
52
0
0
Total
52
Shares
52
0
0
 

Pizza se definitivno ubraja među najomiljenija jela na svijetu. Kako i ne bi? Već i sam spomen savršene kombinacije izvrsne kore, umaka od slatke rajčice i slasnog sira dovoljan je da potakne curenje sline. Međutim, obično se smatra ne baš tako zdravim jelom, jer može u organizam „prošvercati“ i previše kalorija, soli i ugljikohidrata.

Ipak, ovo omiljeno jelo može predstavljati i zdrav obrok ako se razmišlja o njegovoj pripremi. Iako su mnoge vrste smrznutih ili kupovnih pizza obično bogate kalorijama, mastima, soli i drugim nezdravim sastojcima, vaša pizza ne mora potpasti pod tu kategoriju. I dok nema ništa loše u posjetu omiljenoj pizzeriji i guštanju u toploj pizzi, ovakve je izlete najbolje ograničiti na ne više od nekoliko puta mjesečno.

Međutim, za prave ljubitelje pizze koji žele češće uživati u ovoj hrani, postoje načini kako da se ovo jelo učini puno zdravijim.

1. Napravite svoju

Ako pizzu kupujete smrznutu u supermarketu, nemate kontrolu nad korištenim sastojcima. Priprema vlastite pizze daje vam mogućnost da odlučite što ide, a što ne, na vaš tanjur.

Izrada vlastitog tijesta za pizzu s cjelovitim namirnicama kao što su brašno od cjelovitog zrna ili bez glutena može povećati sadržaj vlakana. Možete se odlučiti i za koru bez žitarica, koristeći cvjetaču, brokulu ili kvinoju za pripremu tijesta. Ili palenta, patlidžan ili portobello gljive? Izbor je zaista širok.

2. Natrpajte povrća
Napravite domaću pizzu s kuhanim ili svježim povrćem kako biste "podebljali" sadržaj vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa u vašem obroku. Birajte visokokvalitetni sir i zdrave dodatke poput paprike, sušenih rajčica, brokule, rukole, češnjaka ili gljiva.

3. Izbjegavajte previše mesa

Ne možete zamisliti svoju pizzu bez slanine ili kulena? Pokušajte zamijenite ove vrste mesnih proizvoda zdravijim izvorom proteina, kao što je piletina na žaru.

5 savjeta za zdraviju pizzu (i recept za bezglutensko vegansko tijesto za pizzu)

4. Nema do domaćeg umaka

Poznato je kako se šećer nalazi u i kečapu, stoga je puno bolja alternativa domaći umak od rajčice. Zapravo, čak i ne mora biti rajčica u pitanju – birajte pesto, umak od cikle, humus, pire od mrkve…

5. Kontrola porcija
Prejedanje bilo kojom vrstom hrane – bilo da se radi o zdravom izboru ili ne – može pridonijeti povećanju tjelesne težine. Zato je kontroliranje veličine porcije ključno za cjelokupno zdravlje. To je posebno važno kada uživate u hrani koje se lako možete prejesti, kao što je sladoled, kruh, kolači i pizza. Narežite je na manje kriške ili poslužite određeni broj komada na tanjuru umjesto da jedete direktno iz kutije.

Pizza od batata s povrćem

Svijetom zdravijih (i bezglutenskih) tijesta za pizzu već odavno vladaju kore od povrća poput cvjetače, tikvica ili brokule te bezglutenske namirnice kvinoje. A što kažete na tijesto za pizzu od batata?

Sastojci
– 5 i pol šalica (800 g) oguljenih malih kocki slatkog krumpira
– 1 žlica chia sjemenki
– 3 žlice vode
– 1 1/4 šalice zobenog brašna (bez glutena)
– 1/4 šalice bademovog brašna
– 1 žlica maslinovog ulja
– 1 žlica jabučnog octa
– 1 čajna žličica osušenog bosiljka
– 1 žličica origana
– 1 1/4 žličice češnjaka u prahu
– 1/2 čajne žličice morske soli
– prstohvat chili pahuljica

Priprema
Izmjerite 5 i pol šalica kockica slatkog krumpira (tj. nemojte procjenjivati na temelju broja krumpira). Batat kuhajte na pari oko 30 minuta ili dok se lako ne probode vilicom.

Dodajte chia sjemenke i vodu u zdjelicu, umutite vilicom i ostavite stajati na sobnoj temperaturi 15 minuta da se stvori želatinasta smjesa.

Zagrijte pećnicu na 200C.

Prebacite batat u veću zdjelu i zgnječite ga. Dodajte mu chia sjemenke, zobeno brašno, bademovo brašno, maslinovo ulje, jabučni ocat, bosiljak, origano, češnjak, morsku sol i čili pahuljice. Pomiješajte zajedno sve sastojke – smjesa bi trebala biti ljepljiva i vlažna, ali lagano rastezljiva.

Obložite tavu za pizzu papirom. Pomoću špatule rasporedite tijesto po tavi na debljinu manju od 1 cm. Pecite 25 do 35 minuta, ili dok rubovi ne poprime zlatno smeđu boju. Izvadite iz pećnice i pustite da se lagano ohladi.

Dodajte povrće i umak po želji, a jedna od preporuka je domaći umak za pizzu, parmezan (po želji veganski), artičoke, cherry rajčice i bosiljak.
Stavite peći još pet do 10 minuta, poslužite odmah.

 

 

Total
52
Shares
52
0
0
Prethodni članak
  • Zdrave priče

Uljni serum za njegu lica – tako jednostavan, a tako moćan

  • Posted on 25. ožujka 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Vlatka Mileusnić, fitoaromaterapeutkinja
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Zdrave priče

Timski sportovi – put do boljeg mentalnog zdravlja

  • Posted on 27. ožujka 2019.7. listopada 2019.
  • Autor: Naturala.hr
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Veganski burrito s Pico De Gallo salsom i guacamoleom

  • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Fit kikiriki gnjezdašca koja se tope u ustima

  • Posted on 24. lipnja 2022.25. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Sara Kostović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Recept za sok od bazge: Mnoštvo blagodati povrh odličnog okusa

  • Posted on 23. lipnja 2022.23. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Brzo i fino: Kremasti losos u vrhnju i rezanci od tikvica

  • Posted on 21. lipnja 2022.21. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Cikla: 3 recepta u kojima je možda niste zamišljali, a koji će vas oduševiti

  • Posted on 10. lipnja 2022.10. lipnja 2022.
  • 3 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Sara Kostović: Mirisne i prhke pogačice za brzinski međuobrok

  • Posted on 9. lipnja 2022.9. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Sara Kostović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Vedrana Orlović: Bezglutenske pogačice sa sirom od domaćeg kefira i jagoda

  • Posted on 3. lipnja 2022.3. lipnja 2022.
  • 2 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Zdravi recepti

Zdrav doručak: Isprobajte chia puding na ovih 5 različitih načina

  • Posted on 31. svibnja 2022.31. svibnja 2022.
  • 4 min
  • Autor: Naturala.hr
  • Foto: Unsplash
Najnovije
  • Dosljedna kvaliteta: Julius Meinl predstavio tekuće zlato u šalici

    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • 2 min
    • Foto: Borna Subota i Julius Meinl
    Pročitaj
  • Kalmar Hair & Skin Boutique: Nezaobilazna stanica prije ljetnih avantura

    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • 2 min
    • Foto: Studio Impala i Bojan Zibar
    Pročitaj
  • Savršen ljetni dan: Stvari bez kojih ne odlazimo na plažu

    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Veganski burrito s Pico De Gallo salsom i guacamoleom

    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Ljepote Pelješca: Sve čari poluotoka na jednom mjestu

    • Posted on 30. lipnja 2022.30. lipnja 2022.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    Konferencija LeaderSHE: Hrvatskoj je potrebno nužno više liderica
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Sanjin Kaštelan
  • 2
    Beta karoten za brže tamnjenje kože – prednosti i gdje ga pronaći
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Pexels
  • 3
    Ana Marinović: “Presretna sam što mogu reći da živim isključivo od umjetnosti”
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Privatna arhiva Ane Marinović
  • 4
    Alergija na sunce: Kako je prepoznati, a kako tretirati?
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Unsplash
  • 5
    NATURALA WELL BREAK: Uzmi mali godišnji prije godišnjeg! #takeabreak
    • Posted on 1. srpnja 2022.1. srpnja 2022.
    • Foto: Luka Dubroja, Bojan Zibar

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
330
Najnovije objave
  • Vinarija Bastiàn predstavila Malvaziju 2021.
    • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • Diane Krall: 10 razloga zašto biste trebali otići na njezin koncert u zagrebački Lisinski
    • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • Sutra, 30. lipnja, počinje 16. Festival tolerancije – evo što vas očekuje
    • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
    • Foto: Promo
  • “Pod tepih” kultura: Gdje je nestala kultura zdravog konflikta?
    • Posted on 29. lipnja 2022.29. lipnja 2022.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2022 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići