Određena hrana nezasluženo ima lošu reputaciju. Kada govorimo o ovoj hrani, obično koristimo riječi poput “štetna” i “debljanje”. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Nijedna pojedinačna namirnica ne može sama uzrokovati debljanje ili gubitak težine. Promjene u težini nastaju kao rezultat cjelokupne prehrane tijekom vremena.
Iako je hrana na ovom popisu stigmatizirana kao nezdrava, ona je bogata proteinima i vlaknima, ključnim hranjivim tvarima koje pomažu u regulaciji težine. U nastavku razbijamo mitove o 5 ozloglašenih namirnica i pokazujemo da i one mogu biti važan dio uravnotežene i zdrave prehrane.
5 “loših” namirnica koje zapravo pomažu kod mršavljenja
1/ Punomasni mliječni proizvodi
Vjerojatno ste čuli preporuke za uključivanje nemasnih mliječnih proizvoda u vašu svakodnevnu prehranu, no što je s punomasnim mliječnim proizvodima poput punomasnog mlijeka, sira ili maslaca? Iako ove namirnice sadrže više kalorija i masnoća nego njihove nemasne verzije, istraživanja sugeriraju da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda ne mora utjecati na tjelesnu težinu.
Studija iz 2020. godine, objavljena u časopisu Advances in Nutrition, istraživala je povezanost konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda s debljanjem ili masnoćom kod djece. Autori nisu pronašli vezu između konzumacije punomasnih mliječnih proizvoda i povećanja tjelesne težine. Također, druga studija iz iste godine rezimira da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda nije povezana s povećanim rizikom od pretilosti kod djece ili odraslih.
Još jedna briga u vezi s punomasnim mliječnim proizvodima je veći udio zasićenih masnoća u odnosu na verzije s niskim udjelom masti. Ipak, istraživanja zaključuju da konzumacija punomasnih mliječnih proizvoda ne utječe negativno na kardiometaboličke faktore rizika ili bolesti srca. Štoviše, fermentirani mliječni proizvodi poput punomasnog jogurta i sira mogu zapravo zaštititi od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.
2/ Žitarice bogate ugljikohidratima
Žitarice s visokim udjelom ugljikohidrata, poput tjestenine, kruha i riže, često se smatraju “lošom” hranom koju bismo trebali ograničiti. Iako su ove žitarice bogate ugljikohidratima, mogu biti dio zdrave prehrane za mršavljenje. Studija iz 2022. godine nije otkrila razliku u rezultatima mršavljenja između ljudi koji su slijedili dijetu s niskim udjelom ugljikohidrata i onih koji su slijedili uravnoteženu dijetu s ugljikohidratima. Autori studije tvrde da je ukupni unos kalorija važniji za promjene težine. Osim toga, ugljikohidrati iz cjelovitih žitarica, poput smeđe riže i kvinoje, bogati su vlaknima, koja pomažu regulirati apetit i pridonose zdravoj težini.
3/ Jaja
Jaja su već dugo svjetlima reflektora zbog kolesterola. Međutim, konzumacija jaja ne utječe izravno na razinu kolesterola ili rizik od srčanih bolesti te mogu biti zdrav dio plana mršavljenja. Jedno veliko jaje ima samo 70 kalorija, 5 grama masti i 6 grama proteina, što ga čini uravnoteženim dodatkom prehrani.
Studija iz 2023. godine koja je analizirala 32 kontrolirana klinička ispitivanja otkrila je da konzumacija jaja nije značajno utjecala na tjelesnu težinu. Osim toga, studije s ograničenjem unosa kalorija i zdravim ispitanicima pokazale su da unos cijelih jaja zapravo smanjuje indeks tjelesne mase (BMI). Autori studije pripisuju ove rezultate proteinu u jajetu, koji pomaže povećati osjećaj sitosti.
4/ Krumpir
Krumpir, povrće bogato škrobom, često je na lošem glasu zbog visokog sadržaja ugljikohidrata. No vrsta škroba u krumpiru može zapravo pridonijeti mršavljenju. Krumpir sadrži otporni škrob, vrstu ugljikohidrata koji se “opire” probavi i kontrolira apetit. Studija iz 2020. godine pokazala je da konzumacija krumpira potiskuje apetit i smanjuje kratkotrajnu konzumaciju hrane. Osim toga, kombiniranje krumpira s hranom bogatom proteinima povećava sitost i smanjuje glad.
5/ Kokice
Neki ljudi kokice smatraju lošima, no one su zapravo zdrava cjelovita žitarica bogata vlaknima i niskokalorična. Iako nema mnogo istraživanja o prednostima kokica za mršavljenje, jedna studija je usporedila kratkotrajnu sitost od nemasnih kokica s čipsom i otkrila da su ljudi koji su jeli kokice osjećali manje gladi, veće zadovoljstvo i ukupno su jeli manje hrane. Međutim, kada uživate u kokicama, pazite na dodatne sastojke. Dodatni okusi, poput maslaca, mogu dodati mnogo kalorija i masnoća koje možda neće biti u skladu s ciljevima mršavljenja.
Izvor: EatingWell
Pročitaj i ovo:
- Želite smršaviti? Evo kada biste i kako trebali jesti voće
- Je li za mršavljenje važniji unos kalorija ili vremenski ograničena prehrana?
- Ukusan smoothie za mršavljenje i dnevnu dozu energije