Zdrobiti ili usitniti – to je značenje glagola pestare, odakle i dolazi ime aromatičnog umaka pesto. Nije ni neobično, kad je za njegovu pripremu potreban mužar u kojem se drobe listovi bosiljka, njegova glavnog sastojka koji ovaj umak boji u zeleno. Ne, međutim, uvijek i ne svugdje – crveni pesto ili pesto rosso pravi se od rajčica (najčešće sušenih na suncu), a sicilijanski specijalitet je pesto trapanese sa zrelim rajčicama. Osim što se odlično slaže s tjesteninom, isprobajte ga s njokima, pizzom, ribom, mesom, brusketama… jer pesto će oživjeti svaku namirnicu.
Savjet više: ako umjesto u mužaru odlučite pesto pripremiti u blenderu, stavite oštrice blendera na 15-ak minuta u zamrzivač. To će spriječiti da bosiljak pocrni.
Pesto alla genovese
Recept kakav bi odobrila svaka đenovska baka… Originalni pesto genovese radi se u mužaru (preskočite blender), gdje se svježi listovi bosiljka gnječe kružnim pokretima kako bi se oslobodila ta kremasta božanstvena tekstura tradicionalnog pesta.
Sastojci
– 100 g listova svježeg bosiljka
– 60 g sira Parmigiano Reggiano ili Grana Padano
– 30 g pinjola
– 80 ml maslinova ulja
– 2 češnja češnjaka
– krupna morska sol (po želji)
Priprema
U mužaru izgnječite češnjak i sol. Dodajte listove bosiljka i gnječite ga kružnim pokretima kako bi pustio sokove. Dodajte pinjole i sir te postupno dodavajte maslinovo ulje. Nastavite miješati dok ne dobijete vrlo fini i glatki kremasti umak – pesto ne smije biti mastan, a količina ulja mora se dobro apsorbirati da ne pluta na vrhu.
Umjesto bosiljka – medvjeđi luk
Bosiljak se u pripremi pesta može zamijeniti nekim drugim zelenilom, kao što je medvjeđi luk. Ova je namirnica, poznata još pod imenom srijemuš ili divlji luk, svojim okusom i mirisom slična češnjaku, a parira mu i po ljekovitosti.
Sastojci
– 150 g medvjeđeg luka
– 50 ml maslinova ulja
– 30 g parmezana
– 30 g oraha
– sol, papar
Priprema
Štapnim mikserom dobro usitnite medvjeđi luk pomiješan s maslinovim uljem. Dodajte parmezan i orahe te nastavite miksati dok ne dobijete gotovo jednoličnu smjesu. Po želi dodajte soli, papra ili još maslinova ulja.
Smokve kao pesto
Slatke smokve u pestu, zašto ne? Mediteransko voće sljubljuje se s orasima, uz dodatak bosiljka i parmezana, kao prilog jelima koja su sve samo ne dosadna.
Sastojci
– 100 g smokava
– šaka oraha
– 1 češanj češnjaka
– 30 g parmezana
– 8-10 listova svježeg bosiljka
– prstohvat soli
– maslinovo ulje
Priprema
U blenderu usitnite orahe i zrele smokve. Dodajte češnjak, parmezan, bosiljak, sol i maslinovo ulje te miksajte dok ne postignete glatku smjesu.
Može i crveno
Pesto ne mora uvijek biti zelen – jedna od inačica pesta je pesto rosso, umak koji koristi sušene rajčice, bademe i mnogo manje listova bosiljka za varijaciju na poznatu temu.
Sastojci
– 200 g sušenih rajčica
– 1 crvena čili-papričica
– 20 g listova svježeg bosiljka
– 2 češnja češnjaka
– 60 g badema
– 50 g parmezana
– 50 ml maslinova ulja
– sol, papar
Sastojci
Među dlanovima „rolajte“ čili-papričicu kako biste oslobodili sjemenke. Prepolovite papričicu i uklonite sjemenke ako preferirate blaži pesto.
U krupno narežite rajčice te ih stavite u blender s bosiljkom, čili-papričicom, češnjakom i bademima. Usitnite dok ne dobijete grubu pastu. Dodajte parmezan i maslinovo ulje te prilagodite začine prema želji.
Masline uz bosiljak
Jednostavan pesto pun okusa svojih sastojaka – maslina, rajčica i aromatičnog ružmarina – na stol donosi arome Mediterana, a odlično pristaje uz paštu ili bruskete.
Sastojci
– 2 češnja češnjaka
– svežanj svježih listova bosiljka
– svežanj listova peršina
– 1 grančica ružmarina
– 4 rajčice, sušene na suncu
– 150 g crnih maslina
– 4 žlice parmezana
– 5 žlica maslinova ulja
Priprema
Stavite češnjak i začinsko bilje u blender i usitnite. Dodajte rajčice, masline i parmezan te miksajte do grube teksture. Dodajte maslinovo ulje i lagano miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Isprobaj i ovo:
• Oboji tanjur uz 50 nijansi zelene
• Priuštite tijelu dozu zelenog zdravlja
• Zeleni smoothie je savršeni izvor nutrijenata – evo kako ga napraviti!