Splitska torta neizostavan je dio skoro svake blagdanske dalmatinske trpeze. Ova tradicionalna slastica bogata je plodovima i aromama mediteranskog podneblja: orasima, smokvama i grožđicama. Splitska torta jednostavna je za napraviti, a tako ukusna i očaravajuća.
Sastojci:
Biskvit:
- 9 bjelanjaka
- 9 žlica kristal šećer
- 15 dag oraha
- 15 dag suhih smokava
- 15 dag grožđica
- 3 do 4 žlice oštrog brašna
- prstohvat soli
Krema:
- 9 žumanjaka
- 2 pakiranja vanilin šećera
- malo ruma
- 9 žlica šećera u prahu
- 250 dag maslaca
Priprema Splitske torte
Priprema biskvita:
Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka u zasebne posude. Stavite u bjelanjke prstohvat soli te ih istucite u snijeg, pri kraju dodajte šećer. Tucite dok snijeg ne očvrsne. U bjelanjke pomalo dodajite nasjeckane suhe smokve, grožđice i orahe te brašno, pa lagano izmiješajte žlicom.
Smjesu izlijte u veliki lim od pećnice u kojeg ste prethodno uložili papir za pečenje te stavite da se peče oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Kad se biskvit ohladi, izrežite ga na tri jednake trake.
Priprema nadjeva:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac. Sve dobro izmiksajte.
Svaku koru torte namažite s trećinom kreme i slažite jednu na drugu. Ukrasite po želji nasjeckanim bademima, voćem, čokoladom, šlagom… Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Tradicionalni božićni deserti: Rapska torta
- Tradicionalni božićni deserti: Torta Makarana
- Drugačije, a izvrsno: Torta od batata s bijelom čokoladom