Splitska torta
neizostavan je dio skoro svake blagdanske dalmatinske trpeze. Ova tradicionalna slastica bogata je plodovima i aromama mediteranskog podneblja: orasima, smokvama i grožđicama. Jednostavna je za napraviti, a tako ukusna i očaravajuća.Sastojci:
Biskvit:
– 9 bjelanjaka
– 9 žlica kristal šećer
– 15 dag oraha
– 15 dag suhih smokava
– 15 dag grožđica
– 3 do 4 žlice oštrog brašna
– prstohvat soli
Krema:
– 9 žumanjaka
– 2 pakiranja vanilin šećera
– malo ruma
– 9 žlica šećera u prahu
– 250 dag maslaca
Priprema Splitske torte:
Priprema biskvita:
Suhe smokve, grožđice i orahe nasjeckajte. Razdvojite bjelanjke od žumanjaka u zasebne posude. Stavite u bjelanjke prstohvat soli te ih istucite u snijeg, pri kraju dodajte šećer. Tucite dok snijeg ne očvrsne. U bjelanjke pomalo dodajite nasjeckane suhe smokve, grožđice i orahe te brašno, pa lagano izmiješajte žlicom.
Smjesu izlijte u veliki lim od pećnice u kojeg ste prethodno uložili papir za pečenje te stavite da se peče oko 20 minuta na 180 stupnjeva. Kad se biskvit ohladi, izrežite ga na tri jednake trake.
Priprema nadjeva za tortu:
Žumanjke, šećer i vanilin šećer izmutite, pa preselite na paru i tucite dok se krema ne zgusne. Ohladite, pa dodajte pjenasto umućen maslac. Sve dobro izmiksajte.
Svaku koru torte namažite s trećinom kreme i slažite jednu na drugu. Ukrasite po želji nasjeckanim bademima, voćem, čokoladom, šlagom…
Dobar tek!
Isprobaj i ovo:
• Tradicionalni božićni deserti: Torta Makarana
• Tradicionalni božićni deserti: Rapska torta