Rapsku tortu prožimaju mirisi i okusi Dalmacije: bademi, limuni i maraskino. Legenda kaže da je 1177. godine prvi put poslužena papi Aleksandru III. kada je posjetio Rab. Njezin recept sačuvale su časne sestre iz samostana sv. Antuna Padovanskog i benediktinke iz samostana sv. Andrije. Danas je najpoznatiji rapski suvenir, a mještani je rade samo u najsvečanijim prigodama.
Rapska torta radi se u dva oblika: u okruglom pužolikom obliku i kao štangica. Njezina priprema sastoji se od dva dijela, a tradicija nalaže da se radi tri dana: prvo se skuhaju bademi te im se oljušti kora, zatim se stave sušiti cijeli dan, sutradan se samelju te se umijesi tijesto koje isto mora odstajati jedan dan, treći dan se radi torta.
Sastojci:
Tijesto:
– 4 jaja
– 4 žlice šećera
– 2 vanilin šećera
– prstohvat soli
– korica naranče
– korica limuna
– 10 dag maslaca
– brašna koliko upije, dok se ne dobije glatko tijesto
Nadjev:
– 1 kg očišćenih i samljevenih badema
– 1 kg šećera
– korica limuna
– korica naranče
– 4 vanilin šećera
– 1 dl maraskina
– 7 do 10 jaja
Priprava:
Tijesto i umak rade se isto kao i kod torte Makarane. Razlika je u tome što kad je tijesto gotovo, razdijeli se i oblikuje u malene valjke te razvalja da bude sasvim tanko. Torta se peče na 180 stupnjeva oko 30 minuta. Cijeli proces slaganja umaka na tijesto torte, pogledajte na videu slastičarne Kiflić d.o.o. s Raba:
Dobar tek!