Za sve koji misle kako je nemoguće imati piknik usred zime, dan koji smo proveli na slovenskom skijalištu Krvavec mogao bi vas uvjeriti u suprotno. Zajedno s Ptujskim vinskim podrumom i tvrtkom Rösler, Perutnina Ptuj organizirala je Zimski piknik čiji je cilj bio razbijanje mita o naizgled nemogućem pikniku i roštiljanju u idiličnoj zimskoj atmosferi.
>> Vogel, Cerkno i Krvavec – tri bisera slovenskog skijanja
Sunčano jutro 5. prosinca bilo je savršeni nagovještaj odličnog dana koji je pred nama. Kao što je i običaj kod pravih ljudi iz štajerskog dijela Slovenije, dan smo započeli s ukusnim pilećim proizvodima, a odmah nakon toga veselo vijugali bijelim snježnim stazama skijališta Krvavec u društvu nekadašnjeg vrhunskog skijaša Jureta Košira, ujedno i ambasadora sveslovenske akcije ski saveza, koja se bavi osvješćivanjem školske djece oko važnosti bavljenja sportom, odnosno skijanjem „Šolar na smuči“ (Školarac na skijama).
Čak i ako niste ljubitelj skijanja, aktivnosti i dobre zabave ne manjka – one koji slobodno vrijeme žele provesti aktivno, ali bez skijanja, mogu se okušati u sanjkanju i vožnji snowbikea, ili jednostavno opušteno uživati na svježem zraku na popularnoj Plaži Krvavca, na kojoj se i odvijao ovaj čarobni zimski piknik. Uz kuhano vino Haložan iz Ptujske kleti koje savršeno grije nakon aktivnosti na snijegu, atmosferu su dodatno zagrijali muzičari 6Pack Čukur, Alfi Nipič i grupa Orlek.
Roštiljanje? Može i po zimi
Što je piknik bez ukusne hrane? Pripremljena jela djelo su chefa Dejana Mastnaka, koji je u svojoj dugogodišnjoj karijeri, s preko 20 godina profesionalnog kuhanja, radio u poznatim hotelima i restoranima. Dobitnik je brojnih zlatnih medalja i priznanja iz gastronomije i ugostiteljstva, a trenutno radi kao chef kuhinje u Hotelu i restoranu Tri lučke u Krškom i voditelj Weberovih tečaja pripreme roštilja, gdje sudionike i vlasnike roštilja Weber uči kako na pravilan način pripremiti najrazličitija jela.
Za roštiljanje u zimskim uvjetima pobrinuli su se roštilji Weber, kojima je pravljenje roštilja u zahtjevnim vremenskim prilikama u krvi od samih početaka. Prava ikona među roštiljima je roštilj Weber koji je 1952. godine osmislio George Stephen, rodom iz okolice Chicaga, kraja poznatog po oštrim zimama i čestim orkanskim vjetrovima. Ovaj jedinstveni roštilj predstavio je Matic Stropnik, predstavnik tvrtke Rosler, koji je ekskluzivni zastupnik brenda roštilja Weber.
Najveća zvijezda zimske sezone roštiljanja svakako je Mastertouch Limited Edition raskošne crvene boje, roštilj kojeg je u ograničenoj količini u blagdansko vrijeme možete pronaći kod prodavača Weberovih proizvoda. Limited Edition model ima poseban termometar, kolutove za upravljanje od gume i posebne legure te Gourmet BBQ sistem rešetaka od nehrđajućeg čelika. Upravo zbog ugrađenog preciznog termometra i Grilla možete odmarati u svom domu dok se hrana i dalje peče, a pametni telefon dojavit će vam kada je hrana gotova.
Provjerena kvaliteta od njive do vilice
A kako bi se bezbrižno prepustili kulinarskom užitku, današnje potrošače prvenstveno zanima kako je hrana koju jedu proizvedena, tko je i na koji način brinuo o njoj i kako ju je proizveo. Od velikih inozemnih dobavljača Perutnina Ptuj razlikuje se po obimu svojih farmi, koje su male i raspoređene u prirodnom okruženju Slovenije. Na hrvatske stolove stiže meso domaćih proizvođača, gdje oznaka ‘Meso hrvatskih farmi’ na pakiranjima pilećeg mesa garantira visoke standarde kvalitete.
Valja naglasiti kako Perutnina Ptuj posebnu pozornost posvećuje kvaliteti i potpunom praćenju namirnica od njive do vilice. Svaki korak na tom putu značajan je – ništa nije prepušteno slučaju zahvaljujući sistemu vrhunske kvalitete proizvoda i praćenja od primarne proizvodnje, proizvodnje hrane, proizvodnje u samim proizvodnim pogonima, logistike, veterinarske službe pa sve do police u trgovini.
Najveća novost ovogodišnje (zimske) piknik sezone je piknik linija bez „E-jeva“ i aditiva, iz koje smo isprobali pikantne pileće ražnjiće, već marinirane i začinjene koje je samo potrebno hrskavo ispeći, te proizvode iz linije Natur Premium, koji se oslanjaju na tradicionalan uzgoj, točno onakav kao što je nekada bio u seljačkim domaćinstvima i dvorištima.
Pile za začinima u vlastitom soku
Kako doživljaj zimskog piknika ne bi bio rezerviran samo za nas, s vama dijelimo recept za domaćeg piceka Natur Premium po receptu šefa Dejana Mastnaka.
Za 6 osoba
Vrijeme pečenja: cca 1 sat i 30 minuta
Metoda pripreme: indirektno, upotreba postolja za pečenje pileta, temperatura roštilja 180-200 C
Sastojci:
– 1 komad piletine (1,5 kg)
– sol, papar,maslac
– 0,1 l bijelog vina
– svježi začini (timijan, ružmarin, pehtran, korijander)
– 0,1 kg luka šarlota (mali slatki luk)
– 0,1 kg celera
– 0,1 kg mrkvice
– ulje
– 1 kg mladog krumpira
Priprema:
Cijelo pile operemo hladnom vodom i odstranimo ostatke perja.
Prstima malo odvojimo kožu s pilećih prsa i onda maslacem namažemo pile izvana i iznutra. Začinimo sa solju i paprom i u unutrašnjost pileta stavimo malo luka, celera, mrkvice i mariniramo cca 2 do 4 sata u hladnom prostoru. Pile položimo na pekač za pečenje, premažemo s malo ulja i stavimo na zagrijan roštilj. Pečemo ga indirektno na 180-200 C. Ako imate ubodni termometar, položite sondu u najdeblji dio pileta između leđa i nogu i namjestite temperaturu na 70C.
Reguliramo protok zraka i s tako dobivenom željenom temperaturom na roštilju ostavimo pile da se kružno rotira i peče.
Između pečenja možemo slobodno malo podlijevati sokom od pečenja.
Pečeno pile razrežemo i poslužimo.
Kao prilog odlično ide mladi pečeni krumpir, koji je najbolje peći zajedno s mesom.
Savjet: Prije serviranja meso ostaviti 3 do 5 min da malo odleži kao bi se svi sokovi u mesu umirili i tako zadržali bogatu sočnost mesa.
Dobar tek!