Tofu nije rezerviran samo za vegane i vegetarijance – ova nutritivna bomba biljnog podrijetla postala je nezaobilazna namirnica u jelovnicima svih koji teže zdravijem načinu života. Potječe iz drevne Kine, gdje se koristi već preko 2000 godina, a svoju popularnost proširio je i na zemlje poput Japana, Tajlanda i Koreje.
Proizvodi se od soje metodom sličnom pripremi sira, a zahvaljujući neutralnom okusu lako se uklapa i u slana i u slatka jela. Osim što je odlična alternativa mesu, tofu je izvor svih devet esencijalnih aminokiselina i bogat je kalcijem, željezom i proteinima. U nastavku saznajte koje sve zdravstvene prednosti skriva – i zašto bi se trebao naći na vašem tanjuru.
1/ Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Konzumacija tofua pogoduje zdravlju srca. Proteini u soji izravno su povezani sa snižavanjem razine kolesterola u krvi, a preporučena dnevna doza njihova unosa za postizanje željenog učinka je 25 grama. Predstavljaju zdraviju inačicu proteina životinjskog podrijetla koji pak sadrže visoku razinu zasićenih masti te pridonose začepljenju krvnih žila.
2/ Štiti od dijabetesa
Soja sadrži izoflavone, prirodne djelatne tvari koje snižavaju razinu glukoze u krvi što smanjuje rizik od razvijanja dijabetesa. Osim toga, pomaže i onima koji su već oboljeli od dijabetesa tipa 2. Naime, dijabetičari često pate od bolesti bubrega zbog čega organizam urinom izbacuje prekomjernu količinu proteina, a unos soje to pomaže svesti na minimum.
3/ Štiti od osteoporoze
Izoflavoni u soji pomažu očuvati gustoću kostiju. To je naročito važno za žene koje su prošle menopauzu jer se osteoporoza često javlja kao popratni simptom.
4/ Ublažava simptome menopauze
Osim osteoporoze, postoje i drugi simptomi menopauze na koje unos tofua može povoljno djelovati, poglavito na valove vrućine. Tijekom menopauze žene prolaze kroz brojne hormonalne promjene od kojih je najznačajnija smanjena proizvodnja estrogena. Ovaj hormon utječe na regulaciju tjelesne temperature te zbog njegovog manjka mnoge žene pate od valova vrućine, no izoflavoni u soji simuliraju učinak estrogena te tako mogu pomoći ublažiti ovaj simptom.
5/ Pomaže u kontroli tjelesne težine
Tofu ima nisku kalorijsku vrijednost te se zbog blagog okusa lako da uklopiti u brojna jela. Kad se usporedi s proteinima životinjskog podrijetla, konzumacija soje pospješuje gubitak na težini. No nije riječ samo o kilogramima: ono što je posebno impresivno je smanjenje postotka tjelesne masti.
6/ Pomaže očuvati kognitivne sposobnosti
Smanjene kognitivne sposobnosti poput gubitka pamćenja često se javljaju kao popratni znak starenja, no bolesti mozga povezane uz starenje rjeđe su u dijelovima svijeta gdje se soja često konzumira. Nadalje, oboljelima od Alzheimerove bolesti također koristi sojin blagotvoran sastav: neka istraživanja ukazuju na to da unos soje pozitivno djeluje na neurone u mozgu te tako usporava daljnje napredovanje bolesti.
Pročitaj i ovo:
- Kurkuma u kavi? 8 moćnih razloga zašto svi pričaju o ovom napitku
- Jedete li banane svaki dan? Evo 5 razloga zašto biste trebali
- Mlijeko od graška: 4 ključna razloga zašto ga mnogi uključuju u svoju prehranu