Mnogi od nas uživaju u šalici (ili dvije) dobre kave tijekom dana. Budući da većina nas popije barem jednu šalicu svog omiljenog crnog napitka dnevno, istraživači su pokušali odgonetnuti odgovor na pitanje koje potajno muči sve kavoljupce : „Je li kava zdrava?“
Konzumacija kave izravno se povezuje sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dugovječnošću. I ne samo to! Naime, posljednja studija dodala je još jedan benefit konzumiranja kave zbog koje ćete je još više obožavati – studija objavljena u časopisu Scientific Reports, otkrila je kako ispijanje šalice kave stimulira proizvodnju smeđeg adipoznog masnog tkiva ili “smeđe masnoće” – vrste masti čija je svrha sagorijevanje kalorija.
Što je smeđa masnoća?
Stručni termin za smeđu masnoću je smeđe adipozno masno tkivo, a ono djeluje na posve drugačiji način od svih ostalih masti u vašem tijelu.
Smeđe masno tkivo sagorijeva mast te energiju otpušta u obliku topline zahvaljujući procesu koji se odvija u masnim stanicama, neposredno nakon obroka, pri povećanim energetskim rezervama ili u uvjetima snižene tjelesne temperature.
Sposobnost otpuštanja energije u obliku topline, potaknula je znanstvenike da usmjere svoja istraživanja na povezanost smeđeg masnog tkiva i regulacije tjelesne mase, a rezultati istraživanja pokazali su kako osobe normalne tjelesne mase imaju više smeđeg masnog tkiva u odnosu na pretile osobe.
Koja je povezanost kave i smeđe masnoće?
Istraživači su uvidjeli kako konzumiranje kave ustvari potiče proizvodnju smeđe masnoće. I to samo nakon jedne popijene šalice. Iako istraživanje tek treba dokazati je li kofein taj koji stimulira proizvodnju smeđe masti ili je uzrok neki drugi sastojak u kavi – studija je dočekana s oduševljenjem svih onih koji naprosto ne mogu zamisliti dan bez svog omiljenog napitka.
Ovo je prva studija koja je pokazala da šalica kave može imati izravan učinak na funkciju i proizvodnju smeđe masti. Potencijalni benefiti ovih rezultata poprilično su veliki budući da je pretilost jedna od glavnih zdravstvenih tegoba.
Možda zvuči kao floskula, no i kada je riječ o konzumiranju kave – osluškujte svoje tijelo koje će vam nedvosmisleno dati znak ukoliko pretjerate s količinom. Ako spadate u skupinu kavoljubaca, zasigurno ste već donijeli konačnu presudu o svom voljenom napitku koji sada, dokazano, ima i zdravstvenu korist.
A ako želite uživati u kolumbijskim, kenijskim i peruanskim 100% arabica kavama i pritom se brinuti o okolišu, obavezno isprobajte brend MUST koji je za vas pripremio MONORIGIN kave. MONORIGIN kave originalnog podrijetla s biorazgradivim kapsulama, koje ne sadrže aluminij, dolaze u tri okusa – Colombia (intenzitet 5/8), Kenya (intenzitet 6/8) i Perù (intenzitet 5/8).
Ako ste ljubitelj premium arabice oštrog okusa sa srednje visokim notama kiselosti i osjećaja tamne čokolade u ustima, tada je za vas Columbia. Volite li više kavu sa svježom i voćnom aromom, ugodno kiselkastog okusa s blagim notama citrusa, odaberite Kenya arabicu. Za ljubitelje kave s čokoladnim notama i baršunastom kremom, tu je puna i aromatična Perù arabica.
Brand MUST nudi široku paletu okusa kave u kojoj se isprepliću mješavine robuste i arabice, a u ponudi ima i 100% arabica kavu. Asortiman se kreće od mljevene kave, kave u zrnu te kaspulama kompatibilnim sa Dolce Gusto i Nespresso aparatima.