Pivo i roštilj, ima li bolje kombinacije? Kako se sezona roštiljanja opasno bliži, tako kreće i razdoblje posebnih gurmanskih užitaka uz druženje s prijateljima i obitelji na otvorenom. Svaki dobar grill majstor će vam reći da tajna dobrog roštilja nije samo u odabiru kvalitetnog mesa, već i u sastojcima u kojima se ono marinira. A što kažete na mariniranje mesa u pivu?
Već je poznato kako je pivo idealna pratnja roštilju i prijateljskim druženjima – osim što je nezamislivo roštiljati i ne osvježiti se uz gutljaj piva, tako je i nezamislivo ne iskoristiti pivo kao dodatak mesu, i to u obliku marinade. Meso marinirano u pivu bit će sočnije, bogatijeg okusa i poboljšane teksture. Osim toga, sastojci piva štite od nastanka štetnih spojeva tijekom pečenja mesa na roštilju.
Recept za marinadu od tamnog piva
Marina Obradović, gastro blogerica koja se krije pod imenom Priče jedne kuhače, donosi recept za Roštilj marinadu od tamnog piva.
Sastojci
– 1,5 dcl Stout 4.2 piva by 5th Element
– 1/2 dcl ulja po želji
– 2 žlice meda
– 4 režnja sitno sjeckanog češnjaka ili 1 žlica češnjaka u prahu
– 1/2 žličice papra
– 1 žličica crvene paprike
– 1/2 dcl soja sosa
– sok od pola limuna
– ribana korica 1/2 limuna
Priprema
Pomiješajte sve sastojke, dodajte meso te ostavite da se marinira minimalno 24 sata prije pečenja. Za vrijeme pečenja meso lagano premazujte preostalom marinadom. Ova marinada može poslužiti i za pečenje mesa u pećnici – u tom slučaju marinirano meso prekrijte folijom, lagano pecite na 150°C i svakih pola sata zalijevajte marinadom u kojoj se meso peče. U ovom slučaju prije mariniranja napravite nekoliko rupa na površini mesa kako bi pivo ušlo u unutrašnjost.
Daruvarski craft za najbolji roštilj
Marinin je savjet da za pivsku marinadu birate nefiltrirano pivo jer enzimi, alkohol i CO2 omekšavaju meso i omogućuju začinima da uđu u strukturu mesa te piva koja imaju više sladnog karaktera. Iz linije daruvarskog crafta 5th Element to su lagani pilsner BONNER, svijetlo, dugo odležano pivo s češkim štihom, koji je izvrstan za mariniranje mesa za roštilj. STOUT 4.2 by 5th element također je odličan izbor jer tamno pivo zbog velike količine slada daje moćan okus mesu.
Ova piva su stvorena za sljubljivanje s raznim vrstama hrane, od roštilja do deserata, te će tako oplemeniti svaki obrok, a zahvaljujući zanimljivim kombinacijama različitih začina pojačavaju doživljaj prilikom blagovanja. Ako ste ljubitelj goveđih odrezaka, uz roštilj se preporučuje IIPA koja dobro balansira slatkoću medium-rare odreska, a ne treba zanemariti niti ugodnu aromatičnost koju daje GERWEISS. Za nježnije verzije grilanog mesa poput pilećih/purećih prsa ili plodove mora preporučuju se ABA ili BONNER koje svojom pitkošću čine ove komade još probavljivijima.
Odaberi svoj 5th Element i uživaj u opojnoj rapsodiji savršenog roštilja!