Dugo vremena ljudi su asocirali pojam masti s nezdravom prehranom te su upravo smanjenjem njihovog unosa najčešće pokušavali regulirati tjelesnu težinu i poboljšati zdravstveno stanje. Srećom, posljednjih godina ta zabluda slabi te se radi na podizanju svijesti o važnosti takozvanih zdravih masti, posebice omega-3 masnih kiselina.
Naše ih tijelo ne proizvodi samo već ih je potrebno unijeti putem hrane ili dodataka prehrani. Tri najpoznatije vrste su tzv. EPA, DHA i ALA. Neophodne su za pravilnu funkciju organizma, a njihov blagotvoran učinak očituje se na više načina.
Zdrav mozak
Starenje sa sobom povlači brojne zdravstvene tegobe, a jedna od njih jest i slabljenje kognitivnih sposobnosti. Omega-3 masne kiseline pokazale su se izrazito djelotvornima u osiguravanju pravilnog rada mozga i procesa za koje je ovaj organ zadužen, čak i u poznoj dobi.
Tako je njihov unos povezan s manjim rizikom od Alzheimerove bolesti i manjim slabljenjem umnih sposobnosti općenito. Nadalje, ove su kiseline posebice važne za trudnice jer su neophodne za kognitivni razvoj djeteta tijekom trudnoće i u ranom djetinjstvu.
Jak imunološki sustav
Znanstveno je dokazano da omega-3 masne kiseline posjeduju znatna antioksidativna i anti-upalna svojstva, što je bitno jer česte upale pridonose razvoju kroničnih zdravstvenih stanja.
Svojim djelovanjem pospješuju rad imunološkog sustava i pomažu organizmu u borbi protiv oksidativnog stresa koji nastaje zbog manjka antioksidansa i podrazumijeva oštećenje stanica.
Zdravo srce i krvožilni sustav
Upravo je ovo jedna od najrazglašenijih zdravstvenih blagodati koje omega-3 masne kiseline nude, i to s dobrim razlogom jer znanost dokazuje povezanost njihove konzumacije sa zdravljem srca i krvnih žila. Pospješuju cirkulaciju te smanjuju krvni tlak, rizik od srčanog udara i stvaranja krvnih ugrušaka.
Zdrave oči i vid
EPA i DHA masne kiseline (posebice potonja) preveniraju očne tegobe tako što osiguravaju pravilnu funkciju određenih vrsta stanica u mrežnici oka. Posebice su bitne za pravilan rad tzv. žute pjege, dijela mrežnice čija je degeneracija jedan od glavnih uzroka koji dovode do trajnog oštećenja oka i sljepoće.
Stabilno raspoloženje
Omega-3 masne kiseline izrazito su bitne za psihičko zdravlje jer igraju važnu ulogu u reguliranju raspoloženja i psihičke otpornosti na stres i negativne emocije. Štoviše, unos ovih kiselina povezan je sa smanjenim rizikom od obolijevanja od depresije i tjeskobe.
Zdrave kosti i zglobovi
Osteoporoza i artritis dvije su najčešće bolesti koje zahvaćaju kosti i zglobove. Konzumacija omega-3 masnih kiselina povezana je s manjim rizikom od osteoporoze jer omogućuju vezivanje veće količine kalcija u kostima.
Osim toga, sudionici istraživanja artritisa koji su pomoću dodataka prehrani unosili veću količinu ovih kiselina zapazili su manju bol u zglobovima.
Pročitaj i ovo:
- Omega-3 masne kiseline – vaš adut za zdravlje srca i krvožilnog sustava
- Nije sve u genima, ima nešto i u omega-3 masnim kiselinama
- Laneno ulje: Klasik među biljnim uljima bogat omega-3 masnim kiselinama
Naturala Life br. 14
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili ga kupi na odabranim prodajnim mjestima i uživaj u sadržajima koji inspiriraju i mijenjaju perspektivu. Online izdanje čitaj besplatno na servisu Issuu.
Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!