Ajvar je jedan od najboljih dokaza kako možemo izvući maksimum od ljetne berbe crvenih paprika. I dok se njegova receptura brižno čuva kao obiteljska tajna i prenosi s koljena na koljeno, nove generacije ipak mogu uživati u gotovim ajvarima, poput onih brenda Bakina Tajna – jer se rade baš kao što su ih radile naše bake.
Ajvar ima dvije uobičajene varijante: blagu verziju, napravljenu od slatke paprike, i ljutu koja je kombinacija slatke paprike i ljutog čilija. Isto tako, on može biti različitih tekstura, pa izjava da s ajvarom nema ispravnog ili krivog – jer ga svaka obitelj radi prema svojim željama – ne stoji! Naime, nije svaki ajvar isti i nije svaki pravi – zato je bitno znati odabrati najbolju kvalitetu.
Kada jednom otkrijete pravu ‘tajnu’ vrhunskog ajvara, tada vam se otkriva čitav svijet kombinacija u kojima ajvar dolazi do izražaja, a ovisno o ukusima ovo je, prema našem izboru, ipak najpopularnijih sedam:
- Namaz – na krišku kruha ili peciva, sa sirom ili jogurtom.
- Umak – umočite čips u ajvar i dobit ćete balkanski guacamole.
- Predjelo – upravo su predjela među najpopularnijim namirnicama na Balkanu, a poslužavnik za predjelo nikada nije potpun bez ajvara. Obično ga prate pršut, blagi i zreli sir, masline i delikatesi.
- Prilog – izvrstan je s pečenim ili grilanim povrćem, a naglašava dimljenu aromu mesa s roštilja.
- Umak za tjesteninu – posebno uz tjesteninu i začinsko bilje poput bosiljka, origana i majčine dušice.
- Ajvar i sir – ajvar se odlično slaže sa svim vrstama sireva. Ima slatku, dimljenu aromu koja nadopunjuje sve vrste sireva, od blagih, mladih, do zrelih sireva oštrog okusa.
- Ajvar i jaja – ovo je jedna od najčešćih namirnica za zimski doručak. Ajvar i jaja čine zdrav doručak, bez obzira radilo se o kuhanim jajima, omletu, kajgani ili ostalim varijacijama. Dodajte malo sira i uživajte u rapsodiji okusa.
Napravite najbolju domaću slanu štrudlu – s ajvarom!
Ima li ičeg ljepšeg od ajvara ušuškanog u fino, meko tijesto prave domaće štrudle! Recept za prekrasno pikantnu i dekorativnu štrudlu s ajvarom stiže nam s bloga Jekin kapric Jeke Marić. Ova štrudla fantastična je za druženje ili nedjeljni ručak, a uz malo salate lako se pretvara u samostalan obrok. Za koju god priliku da je pripremate, sigurni smo da ćete je obožavati baš kao i mi.
Vrijeme kuhanja – 1 h
Količina – za 6-8 osoba
Sastojci:
- 900 g brašna
- 1 kockica svježeg kvasca (40 g)
- 250 ml toplog mlijeka
- 250 ml tople vode
- 100 ml ulja
- 2 žlice šećera
- 2 ravne žličice soli
Nadjev:
- 120 g maslaca
- 200 g feta sira
- 200 g ljutog ajvara Bakina Tajna
Za premazivanje:
- 1 žumanjak
- 2 žlice ulja
- sjemenke po izboru
Priprema:
Maslac izvadite iz hladnjaka da omekša na sobnoj temperaturi.
U toplom mlijeku razmutite žlicu brašna i žlicu šećera te izmrvljen kvasac i ostavite na toplom mjestu da se zapjeni.
U veću zdjelu za miješanje stavite brašno, dodajte kvasac aktivan u mlijeku, toplu vodu, ulje, sol i šećer.
Umijesite glatko, meko tijesto koje se ne lijepi, zdjelu prekrijte čistom krpom ili elastičnom folijom i ostavite na toplom mjestu oko 45 minuta dok se tijesto ne udvostruči.
Za to vrijeme mikserom istucite razmekšali maslac, sir i ajvar.
Naraslo tijesto podijelite na dva jednaka dijela.
Podlogu za rad pospite brašnom i prvi dio tijesta valjkom razvijte na debljinu oko pola centimetra (dimenzije oko 40 x 35 cm).
Premažite polovicom umućenog nadjeva s ajvarom, pa počnite zamatati od duljih strana, tako da se rolati “sretnu” na sredini.
Štrudlu prebacite na namašćen lim ili ga obložite papirom za pečenje.
Isto učinite i s drugom polovicom tijesta.
Uvijene štrudle prekrijte čistom krpom kako se ne bi osušile i ostavite još 10 – 15 minuta da narastu na limu, taman dok se pećnica ne zagrije. Između štrudli možete staviti komad alu-folije kako se ne bi slijepile tijekom pečenja.
Prije pečenja štrudle premažite žumanjkom umućenim s malo ulja i pospite sjemenkama koje volite. Prekrijte cijeli lim alu-folijom kako ne bi prerano porumenjele, pa prvih 20 minuta pecite prekrivene, a zatim otkrijte i dovršite pečenje (oko 35 minuta na 180 stupnjeva s ventilatorom).
Pričekajte da se štrudle ohlade, pa ih tek onda narežite i poslužite. Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Ajvar prema bakinom receptu – ovo je tajna najfinijeg namaza!
- Vedrana Orlović: Bezglutenska galetta s rajčicom
- Kora lubenice: Evo zašto je više ne biste trebali bacati