Borovnice su već odavno poznate kao prave riznice antioksidansa – potvrđuju to i testovi koji mjere antioksidativnu moć voća i povrća, gdje su divlje borovnice zauzele drugo mjesto, a kultivirane četvrto po svom antioksidativnom učinku. Za to je zaslužan antocijan, tamni pigment koji borovnicama daje njihovu specifičnu boju. Osim toga, ove male bobice odličan su izvor vitamina C i bioflavonoida, polifenolnih spojeva koji pokazuju antioksidativna i protuupalna svojstva, te mangana, kalija i fosfora, uz visok sadržaj vlakana. Pozitivno djelovanje borovnica pokazuje se kod mršavljenja, bolesti srca, podizanja imuniteta, prevencije urinarnih infekcija te štete nastale bolestima kardiovaskularnog sustava.
Ubacite ih u slatki kruh koji će poslužiti kao idealan doručak ili međuobrok nakon treninga. Grčki jogurt osigurava dodatne proteine i probiotike, a za svu slatkoću koju ova poslastica treba pobrinut će se med i borovnice
Sastojci
– 2 šalice brašna (koristite bezglutensko brašno za verziju bez glutena)
– 1/2 šalice zobenih pahuljica
– 2 čajne žličice praška za pecivo (ili sode bikarbone)
– 1/2 čajne žličice soli
– 2 velika jaja
– 1 šalica grčkog jogurta
– 3/4 šalice meda
– 1/2 čajne žličice ekstrakta vanilije
– 1/4 šalice mlijeka
– 1 šalica svježih borovnica
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup za kruh.
U maloj zdjeli pomiješajte brašno, zobene pahuljice, prašak za pecivo i sol. Stavite na stranu.
U drugoj zdjeli istucite jaja. Dodajte grčki jogurt, med, vaniliju i mlijeko. Miksajte dok se sastojci ne sjedine.
Dodajte suhe sastojke malo po malo, miksajte dok se potpuno ne sjedine. Špatulom pažljivo umiješajte borovnice, ostavite par komada da ih stavite na vrh smjese. Ulijte tijesto u kalup i ukrasite preostalim borovnicama.
Pecite oko sat vremena ili dok čačkalica umetnuta u sredinu kruha ne izađe čista. Ostavite da se ohladi prije rezanja i posluživanja.
Pročitaj i ovo:
• Zasladi dan uz veganske muffine od banane i borovnica
• Toskanska pita s borovnicama i crvenim ribizlom
• Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica