Razne varijacije rižota nam odgovaraju u svako doba godine, ali onaj s gljivama osobito u jesen. U ovom se ukusnom i popularnom jelu uspješno isprepliću zemljani okusi gljiva presvučeni u super kremaste teksture parmezana i maslaca, uz trunku bijelog vina. Naizgled jednostavne pripreme, ponekad vam je malo teže postići ono bogatstvo okusa koje biste željeli? Možda vam pomogne upravo ovaj recept:
Sastojci:
- Arborio riža
- gljive po želji
- luk
- pileći temeljac
- maslac
- bijelo vino
- maslinovo ulje
- parmezan
- peršin
- kadulja
- ostali začini po želji
Priprema:
Dodajte jednu žlicu maslinovog ulja u veliku tavu i stavite je na srednje jaku vatru. Dodajte luk i dinstajte dok ne postane proziran, oko 2-3 minute. Potom dodajte rižu i gljive po želji i dobro promiješajte s uljem u tavi. Pojačajte vatru i dodajte malo bijelog vina. Pustite da riža i gljive upijaju vino 2-4 minute, a zatim ponovno smanjite toplinu štednjaka na srednje jaku.
Zatim dodajte pileći temeljac – postupno ga dodajte kako ga riža bude upijala i neprestano miješajte. Nastavite kuhati dok riža ne bude gotova (trebala bi biti al denté), otprilike 15-20 minuta. Kad je skuhana, smanjite vatru na najnižu temperaturu. Dodajte začine, malo maslaca i promiješajte, a zatim lagano umiješajte parmezan, rezervirajući malo za posluživanje. To je to! Dobar tek!
Pročitaj i ovo:
- Brzo i jednostavno: Aromatičan rižoto s kurkumom i povrćem
- Rižoto s bijelim tartufom, parmezanom i maslinovim uljem
- Jesenski rižoto s tikvicama i orasima
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life i uživaj u inspirativnim tekstovima koji mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!







