Tražite nego brzo, a jednostavno jelo koje će vas pošteno zasititi bez da provedete pola dana pred štednjakom? Aromatičan rižoto s povrćem neće vam oduzeti puno vremena, a za iznenađenje na nepcu pobrinut će se Podravkin miks začina – morska sol s otoka Paga, kurkuma koja je zaslužna za zlatnu boju, ljupčac koji će sve začiniti mirisom vrta i drugi birani sastojci koji su dio recepta majke prirode.
Kurkuma se često koristi u tradicionalnoj indijskoj i kineskoj medicini zbog brojnih blagotvornih svojstava. Poznato je da stimulira rad metabolizma i djeluje pozitivno na probavni sustav, a cijeni se i njezina uloga zaštitnice imuniteta. Sadrži spoj pod nazivom kurkumin, koji je odgovoran za nevjerojatne antioksidacijske i protuupalne učinke kurkume, što kurkumu čini iznimno vrijednom namirnicom. Zašto je stoga ne biste češće uključili u svoja jela?
Sastojci
– 250 g riže Arborio Podravka
– 3 žlice maslinova ulja
– 500 ml vode
– 2 žličice Vegete Natur univerzal (6 g)
– 60 g luka
– 1 vrećica zamrznute mješavine povrća Kraljevski mix Podravka
– 2 češnja češnjaka
– 1 žličica Vegete Maestro kurkume
– 1/2 žličice Vegete Maestro crnog mljevenog papra
Priprema
Rižu operite i lagano popržite na žlici maslinova ulja.
U vodu koju ste zakuhali dodajte Vegetu Natur univerzal i njome podlijevajte poprženu rižu pa je kuhajte poklopljenu na laganoj vatri tako dugo dok nije kuhana (20-ak minuta). Na preostalom zagrijanom maslinovu ulju popržite sitno nasjeckani luk do zlatnožute boje, dodajte zamrznuto povrće, protisnuti češnjak i pirjajte na laganoj vatri 10 – 15 minuta. Pirjanom povrću dodajte kuhanu rižu, pospite kurkumom i paprom i sve lagano izmiješajte.
Poslužite kao prilog uz pečeno meso i zelenu salatu.
Savjet više: Rižu pržite tako dugo dok ne postane staklasta jer će upravo to pridonijeti aromatičnosti rižota i spriječiti gnjecavost riže.
Pročitaj i ovo:
•Topla salata od kvinoje i gljiva
• Salata s pikantnom piletinom i avokadom
• Bulgur salata