Vesna Haluga, naša kolumnistica, posala nam je recept za ovaj ukusni rižoto.
Sastojci:
25 dag riže
dvije tikvice
5 žlica maslinovog ulja
15 dag luka
5 dag oraha
0,5 dl vina bijeloga
1 dl običnog ili soya vrhnja za kuhanje
1 žlica vegete natur
1/2 čajne žličice češnjaka u granulama
1 čajna žličica bosiljka
sol, papar po želji
peršin za posipanje
Oko 8 dl vode
Parmezan po želji
Priprema:
Luk sitno nasjeckati, tikvice narezati na kockice, orah grubo nasjeckati
Na ulju prepržiti luk, dodati tikvice – kratko prodinstati, dodati rižu – kratko prodinstati, dodati začine, žlicu vegete i zaliti sa 8 dl vode. Kuhati na laganoj vatri uz povremeno miješanje dok voda ne ispari, a riža omekša (oko 15 min). Dodati vino, češnjak i nastaviti kuhati dok riža potpuno ne omekša (još oko 10 min ). Na kraju dodati vrhnje za kuhanje i umiješati orahe. Dodatno začiniti prema vlastitoj želji.
Ukrasiti suhim peršinom.
Savjet više:
Koristiti posudu sa debljim dnom