Kako dolaskom jesenskih dana svi oko nas nešto kišu, šmrču i kašljucaju, pravo je vrijeme za upisati ovu jednostavnu recepturu sirupa protiv suhog i nadražujućeg kašlja.
Suh i nadražujući kašalj česti je, vrlo dosadan i iscrpljujući pratitelj virusnih respiratornih infekcija i za razliku od produktivnog kašlja- treba ga umiriti, a ne potaknuti.
Čim krene grlobolja i nadražujući kašalj- prvo što treba pasti na pamet su sljezovi.
Sluzavi sljezovi
Sljezovi u svom sastavu imaju polisaharidne sluzi koje oblažu sluznicu i djeluju protuupalno.
Bijeli sljez (Althea officinalis) sadrži veliku količinu polisaharidnih sluzi (15%) koje oblažu sluznicu i djeluju protuupalno, a koristi se kod većine virusnih respiratornih infekcija i nadražene sluznice usta i ždrijela, probavnog trakta i kao i upala kože.
5-7 g suhog korijena bijelog sljeza priprema se kao macerat sa 200 ml vode.
Jedna velika žlica korijena bijelog sljeza prelije se sa 200 ml hladne vode i ostavi se stajati 2-3 sata dok sluzi ne nabubre. Procijedi se, lagano zagrije na temperaturu ugodnu za pijenje (ne preko 60°C) i pije u malim gutljajima kod kašlja i upaljene sluznice grla.
Od macerata se mogu raditi oblozi za smirivanje upala kože.
Osim korijena bijelog sljeza u fitoterapijskoj uporabi su i list i cvijet bijelog sljeza te list i cvijet crnog sljeza ( Malva silvestris) koji će nam biti baza za izradu ovog sirupa.
Sirup se dobije ekstrakcijom cvijeta crnog sljeza, lista bijelog sljeza, cvijeta divizme i ploda anisa pomoću saharoznog ili običnog sirupa (Sirupus simplex) koji ne samo da će omogućiti ekstrakciju ljekovitih tvari, nego će i onemogućiti kontaminaciju mikroorganizmima kroz dulje vrijeme.
Iako se sirupi protiv kašlja mogu raditi i pomoći meda, fruktoze i javorova sirupa- ovaj puta koristimo dobru staru saharozu- kristalni šećer.
Ova vrlo jednostavna varijanta sirupa protiv kašlja ne zahtijeva unaprijed pripremljene ekstrakte ljekovitog bilja, s kakvima se najčešće sirupi te vrste i izrađuju, nego se priprema direktno od suhe droge. Dodatni plus jest što ne sadrži niti miligram konzervansa i što je izuzetno ugodna okusa.
Priprema sirupa
Pripremimo mješavinu biljnih droga, u staklenu ili inox posudicu odvagnemo:
10g cvijeta crnog sljeza ( Malva sylvestris)
10g lista bijelog sljeza (Althea officinalis)
10g cvijeta divizme ( Verbascum densiflorum, Verbascum phlomoides)
5g ploda anisa( Pimpinella anisum)
Cvijet crnog sljeza i list bijelog sljeza su droge sa polisaharidnim sluzima koje oblažu sluznicu i djeluju protuupalno, ublažuju kašalj i upalu sluznice grla. Sluzi koje sadrži divizma također oblažu sluznicu, umiruju kašalj dok njeni saponini razrjeđuju sluz i tako olakšavaju iskašljavanje. Plodovi anisa, karakterističnog mirisa, djeluju lagano antibakterijski, spazmolitično i razrjeđuju sluz.
– Biljne droge dobro izmiješamo, a plod anisa prethodno dobro istrljamo u mužaru.
– Napravimo običan sirup (Sirupus simplex) od 256g saharoze (kuhinjski kristalni šećer) i 144g destilirane vode ( možete koristiti profiltriranu vodu ili onu flaširanu).
– Saharoza i voda se odvagnu, lagano zagrijavaju dok se šećer ne otopi,a kada dođe do vrenja- pjena koja se izluči se na površini pokupi se žlicom i baci.
– Sirup se ostavi sa strane da se lagano ohladi.
– Kada je šećerni sirup ohlađen na nekih 90°C ( obično koristim termometar) prelije se preko već odvagane mješavine droga i ostavi stajati desetak minuta u poklopljenoj posudi.
– Potom se nekoliko puta procijedi preko više slojeva gaze, ulije u tamnu bocu i drži u hladnjaku do dva tjedna.
Odrasli piju 3×1 veliku žlicu sirupa dnevno. Doze za djecu se prilagođavaju dobi i težini djeteta.
Napisala: Andrea Šitum
Centar Priroda zna