Kako ćete znati da je škamp koji kupujete svjež? Naša suradnica Maja Matus nas je naučila da škampi, sa strane repa, ne smiju biti zelenkasti već ružičasti – zelenkasta boja škampa znači da je duže vrijeme proveo na ledu pa takve škampiće izbjegavajte.
Sve točne omjere sastojaka za ovaj recept pogledajte na Kuhari.com.
Priprema:
Škampima odvojite glave od tijela.
Glave stavite u lonac sa vodom, a tijela ubacite u hladnu (neugrijanu) tavu sa maslinovim uljem.
U tavu stavite sjeckani mladi luk, sitno sjeckani češnjak, svježi kosani peršin i sve sastojke u tavi “na hladno” promiješajte.
Posolite, popaprite, ulijte koncentrat rajčice i hladnu vodu te dobro promiješajte.
Upalite vatru i pustite 2 do 3 minute da sadržaj u tavi zakipi.
Škampe izvadite na tanjur i pustite da se malo ohlade.
Očistite ih, meso odvojite u zdjelicu, a oklope ubacite u lonac u kojem su voda i glave.
Lonac stavite na vatru i sve zajedno kuhajte 15 ak minuta.
Kada je temeljac gotov, procijedite ga.
Zagrijanom umaku iz tave dodajte rižu i na srednjoj vatri pirjajte.
Miješajte po potrebi i dodajte temeljac ne dopuštajući da riža bude na suhome.
Kada je riža kuhana i začinjena po vašem ukusu, pred sam kraj dodajte meso škampi, promiješajte i servirajte.
Dobar tek vam žele