Đumbir je dobro poznat kao jedan od začina koji se najviše koristi u kuhinjama diljem svijeta (uz crvenu papriku i papar), a moderna je fitoterapija najvećim dijelom koncentrirana na njegov učinak kod sprečavanja mučnine i povraćanja (oralno) te na lokalno djelovanje gdje pomaže kod osteoartritisa i reumatoidnog artritisa.
Međutim, kako se čini prema posljednjim vijestima koje nam stižu iz Amerike – đumbir bi mogao biti koristan i kao prevencija zloćudnih bolesti.
Dodaci prehrani s đumbirom ( Zingiber off.) kao i ostali pripravci napravljeni od njegova podanka, istražuju se kao mogući način prevencije karcinoma debelog crijeva – sudeći prema studiji objavljenoj u časopisu Cancer Prevention Research u listopadu 2011.
Istraživači s University of Michigan Medical School otkrili su da dodaci prehrani s podankom đumbira smanjuju razine prostaglandina E2 (PGE2) i ostalih biomarkera povezanih s upalnim procesom u crijevima.
Kliničko istraživanje provedeno je odabirom 30 zdravih dobrovoljaca, podijeljenih u dvije skupine, od kojih je jedna dobivala 2 g đumbira dnevno, a druga placebo kroz 28 dana.
Na početku i na kraju studije, biopsijom su uzeti uzorci ispitanika te je laboratorijskim metodama određena količina eikozanoida na uzorcima. Eikozanoidi su derivati masnih kiselina (prostaglandini, leukotrieni, tromboksani), nastali iz arahidonske kiseline, koji se pojačano stvaraju kod upalnog procesa.
Kod skupine koja je uzimala ekstrakt đumbira – primijećeno je smanjenje razina eikozanoida – vjerojatno inhibicijom njihove sinteze iz arahidonske kiseline. Đumbir se u toj studiji pokazao neškodljivim za uzimanje kroz dulje vrijeme.
Naturopatkinja Suzanna M. Zick, koja je bila na čelu istraživačkog tima izjavila je da “se u prethodnim studijama upalni proces pokazao kao preteča karcinoma debelog crijeva te da je ovo istraživanje dobar pokazatelj da s podankom đumbira treba provesti nova klinička istraživanja kojima bi se još bolje proučilo njegovo djelovanje”.
Uz to, dr. Zick izjavljuje da “ postoji veliki interes za načinima na koje se može prevenirati karcinom, a koji će biti neškodljivi, netoksični i koji će poboljšati kvalitetu života”, a kako se čini – podanak đumbira zadovoljava sve te zahtjeve”.
Za što se sve koristi đumbir?
Istraživanja na životinjama pokazala su antitrombotičko, antimikrobno, antikancerogeno, antiulkusno, antioksidativno, protuupalno, hipoglikemijsko, hipo- i hipertenzivno, kolagogno, antihiperkolesteremičko, stomahičko, inhibitorno za prostaglandine i trombocite i antiemetičko djelovanje. Ovo posljednje su dokazala i klinička istraživanja.
Sok podanka đumbira ( Zingiber off.) dobije se usitnjavanjem i tiještenjem svježeg podanka đumbira za uporabu kod mučnina, povraćanja i probavnih smetnji i kako smo vidjeli iz članka, za preveciju upalnih procesa u organizmu.
Pola do jedna čajna žličica (2,5 ml- 5 ml) iscijeđenog soka, koju ćete dobiti tako na naribate podanak i iscijedite ga preko sterilne gaze ili filter-papira, pije se razmućeno u pola čaše mlake vode dva puta dnevno prije obroka.
Pola čajne žličice (1 g) biljnog praška osušenog podanka đumbira razmuti se sa pola čaše mlake vode i pije nezaslađeno, u malim gutljajima, do dva puta dnevno prije obroka.
Izvor: National Institutes of Health (NIH)