Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
  • 7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Dugovječnost
    • Zdravlje mozga
    • Zdravlje srca
    • Dijabetes
    • Nesanica
    • Neplodnost
    • Menopauza
    • Mentalno zdravlje
    • Fitness i joga
    • Zdravlje A-Z
    • Intimno zdravlje
    • Štitnjača
    • Odgovori našeg stručnjaka
  • Prehrana
    • Zdravi recepti
    • Superhrana
    • Mršavljenje
    • Nutricionisti savjetuju
    • Dodaci prehrani
  • Mindfulness
    • Meditacija
    • Osobni rast i razvoj
    • Opuštanje
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
    • Njega kože
    • Njega kose
    • Wellness i spa rituali
    • Suplementi
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
  • Majčinstvo
    • Trudnoća
    • Zdravlje djece
    • Odrastanje
    • Obiteljski odnosi
  • Ekologija i održivost
    • Održivi životni stil
    • Održivi dom
    • Održiva moda i ljepota
  • Aktualno
    • Događanja
    • Intervju
    • Isprobali smo
    • Predstavljamo
    • Promocija
0
0

Početna stranica Aktualno Kolumne Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

  • Kolumne

Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

Bezglutenska prehrana nije samo trend - konzumiranje namirnica s ovlaš nalijepljenom oznakom gluten free može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje

  • Posted on 15. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • 2 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Izbjegavanje glutena u prehrani, odnosno bezglutenska prehrana, sve više postaje hit među dijetama i prehrambenim stilovima svijeta. Jedno je sigurno – osobe oboljele od celijakije su osuđene na doživotnu bezglutensku dijetu, a ostatak osoba koje žele biti samo “trendseteri” ili iz preventivnih razloga izbjegavaju gluten imaju mogućnost povremenog “izleta” u glutenski svijet (kao što je kod nekih bio i svojevrsni “izlet” u bezglutenski svijet).

Jako je bitna razlika imamo li zaista dijagnosticiranu celijakiju, alergiju na gluten, intoleranciju (točnije rečeno preosjetljivost) na gluten ili samo preventivno izbjegavamo gluten. Kod osoba oboljelih od celijakije striktno su zabranjeni “glutenski izleti” jer i mala količina glutena može štetno djelovati na cjelokupnu homeostazu organizma, pridonijeti pogoršanju cjelokupnog stanja organizma ili pak razviti neko drugo bolesno stanje povezano s celijakijom, a sve u sklopu “mismatchaa” imunološkog odgovora aktiviranim upravo glutenom.

Pomutnja nastaje upravo zbog brojne ponude bezglutenskih proizvoda koji su pripremljeni korištenjem bezglutenskih namirnica i proizvoda dobivenih tim namirnicama. Kako je upravo bezglutenski proizvod ono “što se danas prodaje”, brojni proizvođači su počeli u svoje prodajne “portfolije” uvrštavati upravo takve proizvode bez imalo znanja o tome što jedan bezglutenski proizvod znači osobi oboljeloj od celijakije. Upravo ti isti proizvođači i ponuditelji bezglutenskih proizvoda, bez imalo znanja o celijakiji i o terminu “popratna kontaminacija”, ugrožavaju zdravstveno stanje (a usudila bih se napisati i živote) oboljelih od celijakije.

Radi se o tome da jedan bezglutenski proizvod, recimo slastica ili pekarski proizvod, da bi zaista u potpunosti bio “gluten free”, mora biti pripremljen od deklariranih bezglutenskih namirnica (a ne po principu, ovo ne sadrži gluten “samo po sebi”), na površinama koje nisu mogle biti kontaminirane glutenom (odvojene površine za rad ili dobro oprane i očišćene površine ako se na istim radnim površinama radi s glutenskim i bezglutenskim namirnicama) te mora stajati odvojeno na policama od glutenskih proizvoda ili barem zaštićen od kontaminacije glutenom. Dosta današnjih prodavača, restorana i sl. upravo zbog trenda bezglutenskih proizvoda u svojoj ponudi nudi nešto “gluten free” što se kosi s pravilom o popratnoj kontaminaciji i, kao što sam ranije u tekstu navela, može ugroziti zdravstveno stanje osoba oboljelih od celijakije.

Ovim tekstom apeliram upravo na takve, sadašnje i buduće proizvođače i ponuditelje bezglutenskih proizvoda da se prije uvođenja u ponudu određenog bezglutenskog proizvoda dobro educiraju o pojmu “popratna kontaminacija”, kontaktiranjem naših brojnih udruga oboljelih od celijakije ili grupama na društvenim mrežama gdje se okupljaju osobe oboljele od celijakije koje su na “svojem križnom putu” dijagnosticiranja celijakije prošle pakao neprepoznate celijakije ili upravo konzumacijom takve “gluten free” hrane zamijetile pogoršanje zdravstvenog stanja.

www.alenkaadenium.blogspot.com

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Kad ljubimac ode preko duge…

  • Posted on 15. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Jelena Kallay
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Yoga ili – vraćanje ravnoteže tijela, uma i duha

  • Posted on 22. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Dario Mišković
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Ljeto bez brige – Vaš prijateljski vodič za intimno zdravlje

  • Posted on 26. lipnja 2025.25. lipnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka
Prosecco je jedno od onih pića koje uvijek dobro dođe, bilo za slavlje, za mimose, uz ručak, uz grickalice ili samo onako, za gušt.
Pročitaj
  • Kolumne

Prosecco – mjehurići radosti za ljetne večeri

  • Posted on 18. lipnja 2025.17. lipnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Mirela Sorić
  • Foto: Privatna arhiva, Instagram
Pročitaj
  • Kolumne

Perfekcionistički, hashimoto ili stalno na dijeti – koji je vaš životni stil? 

  • Posted on 12. lipnja 2025.12. lipnja 2025.
  • 15 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Dr. Meri Bura: “Tijelo je informacijsko polje, i zato…”

  • Posted on 3. lipnja 2025.3. lipnja 2025.
  • 7 min
  • Autor: Meri Bura, dr. med.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Blagi pesto od bosiljka: Monokromatska priča u zelenom

  • Posted on 27. svibnja 2025.27. svibnja 2025.
  • 3 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Pročitaj
  • Kolumne

Kako za sebe i djecu odabrati siguran proizvod protiv komaraca? (I zašto je to danas važnije no ikad)

  • Posted on 16. svibnja 2025.15. svibnja 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Biljkoljupka
Pročitaj
  • Kolumne

Sezona krpelja je počela: Kako uživati u prirodi bez brige

  • Posted on 24. ožujka 2025.24. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Martina Tuta
  • Foto: Pexels, Biljkoljupka Instagram
Kreativna fotografija hrane: Jela ne moraju uvijek biti na tajuru, poslužena na klasičan način… na stolu s beštekom i salvetom.
Pročitaj
  • Kolumne

Kreativna fotografija hrane: Levitacija i crveno-zeleni ples okusa i estetike

  • Posted on 21. ožujka 2025.22. ožujka 2025.
  • 4 min
  • Autor: Vedrana Orlović
  • Foto: Vedrana Orlović
Poliklinika Sinteza
Poliklinika Sinteza
Najnovije
  • Samopouzdana i sretna – kako uživati u svojem tijelu do maksimuma?

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 3 min
    • Foto: canva
    Pročitaj
  • Prostirka za jogu vaš je saveznik u opuštanju i jačanju tijela, ali ona može biti i glavni krivac za neugodne promjene na vašoj koži

    Prostirka za jogu može uzrokovati akne – evo kako to spriječiti

    • Posted on 4. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Što se događa s našim organizmom kad preskočimo obrok?

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Color walk: Trend koji briše stres u par koraka

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Ljetni hit popusti do -50%: Steve Madden donosi najpoželjnije modne komade sezone

    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • 2 min
    • Foto: promo
    Pročitaj
Izdvojeno
  • 1
    7 znakova da vam treba mentalni odmor (i kako ga uzeti bez osjećaja krivnje)
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 2
    Je li mikrobiom tajno oružje protiv oštećenja od sunca?
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 3
    9 supernamirnica koje su bogatije kalijem od banana
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • 4
    Istina o debljini: „Manje jedi“ više ne vrijedi!
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Poliklinika Sinteza
  • Pozitiva ne mora biti forsirana 5
    Kako biti pozitivniji – bez glume i forsiranja
    • Posted on 4. srpnja 2025.4. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
0
0
Najnovije objave
  • Što je zdravije: Kruh od kiselog tijesta ili cjelovite pšenice?
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: unsplash
  • Minea otkiva zašto se veseli popunjenom kalendaru obveza, koncertima i pripremama velikog rujanskog koncerta za 30. godina karijere.
    Minea: “Teško mi je i samoj povjerovati da slavim 30 godina glazbene karijere!”
    • Posted on 3. srpnja 2025.3. srpnja 2025.
    • Foto: Privatna arhiva
  • Otkrijte namirnice koje potiču prirodnu proizvodnju kolagena i usporavaju pojavu bora – put do mladolike kože počinje na tanjuru
    11 moćnih namirnica koje mogu usporiti pojavu bora nakon 40.
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
  • Ovo su grešake koje dermatolozi žele da prestanete raditi s kremom za sunčanje u spreju
    6 grešaka koje dermatolozi žele da prestanete raditi sa sprejem za sunčanje
    • Posted on 2. srpnja 2025.2. srpnja 2025.
    • Foto: Pexels
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Prehrana
  • Mindfulness
  • Odnosi i veze
  • Ljepota
  • Lifestyle
  • Majčinstvo
  • Ekologija i održivost
  • Aktualno
COPYRIGHTS © 2025 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.