Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
  • Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva
Naturala.hr
  • Zdravlje
    • Zdrave priče
    • Prehrana
    • Mršavljenje
    • Zdravi recepti
    • Solgar
  • Wellness
    • Wellness i spa
    • Relaksacija
    • Fitness i joga
    • Ljepota
    • Poliklinika Bagatin
  • Lifestyle
    • Putovanja
    • Doza inspiracije
    • Ispunjen život
    • Ekologija
  • U fokusu
    • Kolumne
    • Solgar
    • Promocije
    • Predstavljamo
    • Događanja
    • Odgovori našeg stručnjaka
    • Zdravlje a-z
  • Naturala Life
    • Časopis
    • Pretplata
    • Prodajna mjesta
43K
0
156

Početna stranica U fokusu Kolumne Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

  • Kolumne

Istina ili mit: Kontroverze u bezglutenskoj prehrani

Bezglutenska prehrana nije samo trend - konzumiranje namirnica s ovlaš nalijepljenom oznakom gluten free može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje

  • Posted on 15. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • 2 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
Total
0
Shares
0
0
0
Total
0
Shares
0
0
0

Izbjegavanje glutena u prehrani, odnosno bezglutenska prehrana, sve više postaje hit među dijetama i prehrambenim stilovima svijeta. Jedno je sigurno – osobe oboljele od celijakije su osuđene na doživotnu bezglutensku dijetu, a ostatak osoba koje žele biti samo “trendseteri” ili iz preventivnih razloga izbjegavaju gluten imaju mogućnost povremenog “izleta” u glutenski svijet (kao što je kod nekih bio i svojevrsni “izlet” u bezglutenski svijet).

Jako je bitna razlika imamo li zaista dijagnosticiranu celijakiju, alergiju na gluten, intoleranciju (točnije rečeno preosjetljivost) na gluten ili samo preventivno izbjegavamo gluten. Kod osoba oboljelih od celijakije striktno su zabranjeni “glutenski izleti” jer i mala količina glutena može štetno djelovati na cjelokupnu homeostazu organizma, pridonijeti pogoršanju cjelokupnog stanja organizma ili pak razviti neko drugo bolesno stanje povezano s celijakijom, a sve u sklopu “mismatchaa” imunološkog odgovora aktiviranim upravo glutenom.

Pomutnja nastaje upravo zbog brojne ponude bezglutenskih proizvoda koji su pripremljeni korištenjem bezglutenskih namirnica i proizvoda dobivenih tim namirnicama. Kako je upravo bezglutenski proizvod ono “što se danas prodaje”, brojni proizvođači su počeli u svoje prodajne “portfolije” uvrštavati upravo takve proizvode bez imalo znanja o tome što jedan bezglutenski proizvod znači osobi oboljeloj od celijakije. Upravo ti isti proizvođači i ponuditelji bezglutenskih proizvoda, bez imalo znanja o celijakiji i o terminu “popratna kontaminacija”, ugrožavaju zdravstveno stanje (a usudila bih se napisati i živote) oboljelih od celijakije.

Radi se o tome da jedan bezglutenski proizvod, recimo slastica ili pekarski proizvod, da bi zaista u potpunosti bio “gluten free”, mora biti pripremljen od deklariranih bezglutenskih namirnica (a ne po principu, ovo ne sadrži gluten “samo po sebi”), na površinama koje nisu mogle biti kontaminirane glutenom (odvojene površine za rad ili dobro oprane i očišćene površine ako se na istim radnim površinama radi s glutenskim i bezglutenskim namirnicama) te mora stajati odvojeno na policama od glutenskih proizvoda ili barem zaštićen od kontaminacije glutenom. Dosta današnjih prodavača, restorana i sl. upravo zbog trenda bezglutenskih proizvoda u svojoj ponudi nudi nešto “gluten free” što se kosi s pravilom o popratnoj kontaminaciji i, kao što sam ranije u tekstu navela, može ugroziti zdravstveno stanje osoba oboljelih od celijakije.

Ovim tekstom apeliram upravo na takve, sadašnje i buduće proizvođače i ponuditelje bezglutenskih proizvoda da se prije uvođenja u ponudu određenog bezglutenskog proizvoda dobro educiraju o pojmu “popratna kontaminacija”, kontaktiranjem naših brojnih udruga oboljelih od celijakije ili grupama na društvenim mrežama gdje se okupljaju osobe oboljele od celijakije koje su na “svojem križnom putu” dijagnosticiranja celijakije prošle pakao neprepoznate celijakije ili upravo konzumacijom takve “gluten free” hrane zamijetile pogoršanje zdravstvenog stanja.

www.alenkaadenium.blogspot.com

Total
0
Shares
0
0
0
Alenka Brozina, dr. med.
Alenka Brozina, dr. med.

Internistica Alenka Brozina, dr. med., bavi se proučavanjem utjecaja prehrane na ljudski organizam i zdravlje. Završila je brojnu stranu i domaću poslijediplomsku edukaciju iz dijetoterapije, kliničke prehrane, sportske medicine i sportske kardiologije, a ljubav prema fitoaromaterapiji produbljuje u školi fitoaromaterapije dr.sc. Stribora Markovića.

Prethodni članak
  • Kolumne

Kad ljubimac ode preko duge…

  • Posted on 15. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Jelena Kallay
Pročitaj
Sljedeći članak
  • Kolumne

Yoga ili – vraćanje ravnoteže tijela, uma i duha

  • Posted on 22. ožujka 2016.26. travnja 2019.
  • Autor: Dario Mišković
Pročitaj
Pročitaj i ovo
Pročitaj
  • Kolumne

Sanja Tatalović: “Strah je kukavica, a za pobjedu nad kukavicom treba biti odlučan i hrabar”

  • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
  • 4 min
  • Autor: Sanja Tatalović
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Maja Obrovac Glišić: “I ljubav i zdravlje putuju kroz želudac”

  • Posted on 9. veljače 2021.9. veljače 2021.
  • 5 min
  • Autor: Maja Obrovac Glišić, mag. nutr.
  • Foto: Pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Gubitak masnog tkiva: Koliko je zapravo (ne)bitna brojka na vagi?

  • Posted on 3. veljače 2021.3. veljače 2021.
  • 7 min
  • Autor: dr. sc. Sebastijan Orlić
  • Foto: Unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: 3 pitanja pomoću kojih ćete otvoriti novo životno poglavlje

  • Posted on 27. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 4 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Alenka Brozina, dr. med.: 10 pitanja koja izluđuju oboljele od celijakije

  • Posted on 25. rujna 2020.25. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Alenka Brozina, dr. med.
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Frane Herenda, mag.pharm.: “Adaptiraj se uz adaptogene”

  • Posted on 24. rujna 2020.24. rujna 2020.
  • 3 min
  • Autor: Frane Herenda, mag. pharm.
  • Foto: pexels
Pročitaj
  • Kolumne

Tomislav Tomić: Kako s lakoćom dobiti ono što želite?

  • Posted on 15. rujna 2020.15. rujna 2020.
  • 7 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Pročitaj
  • Kolumne

Mozak u službi preživljavanja: Ima li promjene bez patnje?

  • Posted on 26. svibnja 2020.26. svibnja 2020.
  • 3 min
  • Autor: Tomislav Tomić
  • Foto: unsplash
Najnovije
  • Vikend u Gorskom Kotaru: Kuće za odmor koje će vas oduševiti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Bez laktoze: 3 deserta koja ćete s guštom pripremiti, a još slađe pojesti

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 2 min
    • Foto: Unsplash
    Pročitaj
  • Tjeskoba nakon prekida veze: Kako znati je li prekid bio ispravna odluka?

    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
  • Kako ojačati imunitet? Istražili smo najučinkovitije načine

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 4 min
    • Foto: Hug Your Life Promo
    Pročitaj
  • Wellness na poslu: Kako biti zadovoljan i zdrav na radnom mjestu?

    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • 3 min
    • Foto: Pexels
    Pročitaj
Instagram
Izdvojeno
  • 1
    Vege burger – recept kojeg će htjeti isprobati svi (ne)vegetarijanci
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 2
    Usporite i vratite ravnotežu pomoću ove joga rutine
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 3
    5 inspirativnih književnih djela koja morate pročitati
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
  • 4
    Ulje crnog kima – prirodom protiv alergija i dišnih smetnji
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • 5
    Danica Zorin Mijošek: “Istraživanje prirodnih sastojaka i njihova primjena moja je strast”
    • Posted on 19. veljače 2021.19. veljače 2021.
    • Foto: Privatna arhiva

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter

PRATITE NAS
43K
0
156
Najnovije objave
  • Migrena i glavobolja: Obratite pažnju na faktore koji ih potenciraju
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Zdrava i bujna kosa: Nekoliko koraka do savršene frizure
    • Posted on 18. veljače 2021.18. veljače 2021.
    • Foto: Pexels
  • Falkensteiner Lido – nova investicija poznatog hotelskog lanca
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Promo Pr
  • Zaštićeno: Stres: Biljkama protiv najvećeg neprijatelja današnjice
    • Posted on 17. veljače 2021.17. veljače 2021.
    • Foto: Unsplash
O nama
  • Impressum
  • Opći uvjeti korištenja
  • Pravila privatnosti i politika kolačića
  • Kontakt
Naturala.hr
  • Zdravlje
  • Wellness
  • Lifestyle
  • U fokusu
  • Naturala Life
COPYRIGHTS © 2021 NATURALA.HR. ALL RIGHTS RESERVED.

Upiši traženi pojam i stisni Enter.

Naturala.hr koristi kolačiće kako bi osigurala bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost web-stranice. Daljnjim korištenjem web stranice potvrđujete da ste suglasni s politikom kolačića. Slažem seKolačići