Sol je dobra jer osobama koje imaju problema s niskim tlakom pomaže da se on neznatno povisi, te pomaže pravilnom radu živčanog sustava i radu mišića. Vaše tijelo treba natrij kako bi ispravno funkcionirao. No, važno je znati da nam je dnevno potrebno manje od 2.300 mg soli (jedna čajna žličica), a ako imate 51 godinu i više, visok krvni tlak, dijabetes ili kronične bubrežne bolesti potrebno vam je svega 1.500 mg.
Izvori soli u hrani
Većina nas uzima previše soli jer često nismo ni svjesni kako neke namirnice koje svakodnevno s užitkom jedemo same u sebi već sadrže veliku količinu soli. Kako bi unos soli u organizam bio pod kontrolom dobro je znati koje su namirnice izvor porijekla soli.
Donosimo vam neke od glavnih izvora soli u tipičnoj hrani:
Dorađena prehrambena hrana: kruh, tjestenina, kukuruzne pahuljice, meso, jaja, pizza, slanina, sir, juhe iz vrećice i fast food.
Prirodni izvori: neka hrana prirodno sadrži sol. To uključuje sve povrće i mliječne proizvode kao što su mlijeko, meso i školjke.
Sol na stolu: na primjer, jedna velika žlica (15 milliltara) sojinog umaka sadrži 1,000 mg soli.
Trikovi za manji unos soli
Smanjenje soli u prehrani može donjeti mnoge dobrobiti, a uz pomoć vrlo jednostavnih trikova možemo reducirati unos soli.
Dakle, ukoliko ste odlučili izbaciti višak soli iz organizma, obratite pozornost na ono što piše na proizvodu ili deklaraciji. Nutritivne tablice će vam otkriti da li proizvod sadrži sol ili spojeve natrija poput sode bikarbone, praška za pecivo, natrijevog glutamata, dinatrijevog fosfata ili pak natrijevog nitrata.
Koristite začine i začinsko bilje kao što su npr. bosiljak ili origano kako bi se poboljšala aroma hrane. Češnjak, ocat, sok od limuna, crvena paprika, papar, đumbir ili ružmarin su također odličan nadomjestak za sol.
Prilikom kuhanja, izostavite sol iz recepata kada god je to moguće. Sol možete slobodno „zaboraviti“ u mnogim receptima, uključujući složence, variva i druga glavna jela. Koristite kuharicu koja se orijentira na smanjenje rizika od visokog krvnog tlaka i bolesti srca koja će biti vaša pomoć u štednji soli, a da vam pri tom ne pokvari okus ili pak kvalitetu obroka.
Jedite puno voća i povrća jer ono ne sadrži mnogo soli, a bogato je kalijem koji će pomoći u regulaciji soli u organizmu. Kao primjer možemo uzeti blitvu koja je bogat izvor kalija. Mliječni proizvodi, meso, perad, riba, jaja i orašasto voće također su dobar izvori kalija.
Izbjegavajte namirnice bogate solju, primjerice, čips ili slane krekere. Uvijek radije pojedite mrkvu (sirovu ili kuhanu) ili grickajte celer. Ograničite korištenje začina koji su također bogati natrijem – razni umaci, kečap ili senf.
Zamjene za sol koristite mudro. Zamjenska sol sadrži mješavinu soli i drugih spojeva. Da bi se postigao onaj slaniji okus, može se dogoditi da koristite previše tog umjetnog dodatka što može dovesti do prevelike količine natrija. Također, mnoge zamjene za sol sadrže kalij-klorid. Iako kalij može smanjiti višak natrija, previše kalija može biti štetno ako imate problema s bubrezima, uzimate lijekove za kongestivno zatajenje srca ili pak imate visoki krvni tlak koji uzrokuje zadržavanje kalija.
Vaša navika za više soli u hrani je naučena potreba, tako da možete naučiti kako uživati i u manjim količinama. Smanjujte korištenje soli postupno. Možda će vam na početku nedostajati okus soli, ali nepce će brzo prilagoditi (već nakon tjedan dana). Koristite 1 / 4 čajne žličice soli dnevno – za stolom i prilikom kuhanja, a kasnije odbacite i soljenku. Kako budete koristili manje soli vaša želja za njom će se smanjivati, a hrana će vam i dalje biti ukusna, ako ne i ukusnija. Stoga, već danas počnite ugađati svome nepcu, izbacite ili bar smanjite unos soli i vjerujte, tijelo će vam biti zahvalno.
Izvor: Mayo clinic