Bacanje hrane jedan je od najvećih problema modernog kuhanja, no postoji mnogo jednostavnih načina kako smanjiti otpad i pametno iskoristiti višak sastojaka. U nastavku donosimo šest kreativnih metoda koje će vam pomoći u pametnom iskorištavanju ostataka hrane, smanjenju otpada i uštedi novca – a pritom ćete uživati u ukusnim obrocima.
1. Iskoristite rižu za pržena jela i kašu
Ako vam je ostalo kuhane riže, važno je brzo je ohladiti kako biste spriječili rast bakterija, savjetuje kuhar Nathan Lyon. Osim toga, ohlađena riža sadrži više otpornog škroba, koji podržava zdravlje crijeva, dodaje dijetetičarka Kristen Lorenz. Ostatke riže možete iskoristiti za prženu rižu, rižine kuglice ili ukusnu kašu kuhanu s mlijekom, cimetom i medom, predlaže Ann Ziata, kulinarska instruktorica.
2. Pretvorite tjesteninu u ukusnu fritaju
Višak kuhane tjestenine lako se može transformirati u bogatu fritaju. Lyon savjetuje da je narežete na manje komade, pirjate na maslinovom ulju i dodate umućena jaja, začine i povrće. Pečenjem u pećnici dobit ćete hranjivo jelo bogato proteinima i ugljikohidratima, koji osiguravaju dugotrajan izvor energije, naglašava Lorenz. Također, ostatke tjestenine možete iskoristiti za brze hladne salate s umakom od pesta ili jogurta.
3. Ostatke juhe iskoristite za nova jela
Ako vam ostane juhe, nemojte je bacati – zamrznite je u manjim porcijama i koristite kasnije za pripremu novih jela. Lyon predlaže da juhu dodate kao bazu za variva, umake ili jednostavne juhe s povrćem i rižom. Juha od kostiju posebno je korisna jer sadrži kolagen koji podržava zdravlje crijeva i zglobova, ističe Lorenz za Real Simple. Dodavanjem začinskog bilja i začina možete poboljšati okus i iskoristiti ostatke bez gubitka nutritivne vrijednosti.
4. Stari kruh pretvorite u ukusne dodatke
Stari kruh ne mora završiti u smeću – od njega možete napraviti francuski tost, domaće krutone ili puding od kruha, savjetuje Ziata. Ako vam ostane previše, možete ga osušiti i pretvoriti u krušne mrvice koje možete koristiti za pohanje ili zgušnjavanje juha i umaka. Kruh od cjelovitih žitarica dodatno obogaćuje prehranu vlaknima i složenim ugljikohidratima, koji pomažu u održavanju stabilne razine šećera u krvi.
5. Višak voća pretvorite u džemove ili grickalice
Svježe voće koje počinje gubiti svježinu može se iskoristiti na različite načine. Ziata predlaže zamrzavanje voća za smoothieje, pečene deserte ili domaći sorbet. Možete ga također pretvoriti u džem, voćni umak ili sušene grickalice. Ako imate više voća, napravite voćne pločice ili energetske kuglice kombinirajući ih s orašastim plodovima i medom. Lorenz ističe da voće sadrži prebiotička vlakna i antioksidanse, koji podržavaju zdravlje probave i imunološkog sustava.
6. Ostatke povrća pretvorite u priloge ili juhe
Povrće je još jedan sastojak koji se često baca, a lako se može iskoristiti za nova jela. Kuhar Lyon preporučuje zagrijavanje ostataka povrća s limunovim sokom i začinima za brz i ukusan prilog. Također, možete ga dodati u juhe, variva ili salate. Pečeno povrće može se pretvoriti u namaz poput humusa, dok kuhano povrće može poslužiti kao baza za kremaste juhe. Povrće bogato vitaminom K i C, poput tamnog lisnatog povrća i paprike, dodatno podržava zdravlje kostiju i imunološki sustav, dodaje Lorenz.
Smanjite bacanje hrane uz malo kreativnosti! Isprobajte ove trikove kako biste maksimalno iskoristili ostatke, pripremili zdrave i ukusne obroke te pridonijeli održivijem načinu života. Osim što ćete uštedjeti novac, doprinijet ćete očuvanju okoliša i smanjenju otpada u kuhinji.