Riža je jedan od najvažnijih usjeva na svijetu. Više od polovice svjetske populacije ovisi o njoj – zasitna je, puna hranjivih tvari i vrlo ukusna, a obično i jeftina.
Premda su zrna riže mala, prije kuhanja biste ih svakako trebali pažljivo pregledati kako biste bili sigurni da su kvalitetna. Kada kupujete vreće suhe riže, pokušajte pregledati ima li polomljenih zrna i pripazite na sitne kamenčiće, pa čak i neke insekte. Potražite rižu koja je svijetle boje i čvrste teksture, koja se ne lomi lako.
Koliko dugo nekuhana riža može stajati u hladnjaku?
Bijela riža najčešća je vrsta riže. Omiljena je zbog ugodnog okusa i teksture. Također, jeftinija je i stabilnija od smeđe riže, svog pandana s više vlakana. Zapravo, suha bijela riža gotovo nema rok trajanja.
Najbolje mjesto za čuvanje suhe riže je hladno, tamno i suho mjesto, poput smočnice. Možete se odlučiti za hermetički zatvorenu staklenku, iako je bilo koja posuda za čuvanje hrane s poklopcem u redu. Ako se pravilno skladišti, može trajati i do 30 godina, no za najbolji okus i teksturu trebali biste je upotrijebiti unutar šest mjeseci do godinu dana. Suhu bijelu rižu nije potrebno hladiti, ali je možete čuvati u hladnjaku kako biste joj produžili svježinu. Ako ju pak stavite u hladnjak, trajat će praktički zauvijek.
Smeđa riža, s druge strane, ne traje tako dugo. Suha smeđa riža sadrži ulja koja su podložnija oksidaciji, zbog čega se kvari brže od suhe bijele riže. Može stajati do šest mjeseci u smočnici, no hlađenje produljuje njezinu dugovječnost. Smeđu rižu možete čuvati u hladnjaku do 12 mjeseci.
Naravno, uvijek postoje iznimke od pravila i moguće je da vaša suha riža neće tako dugo trajati. Ako je promijenila boju ili teksturu te ako čudno miriše – bacite je jer su to obično prvi znakovi da je užegla. Suha riža također je sklona razvoju plijesni, što su također znakovi da je odmah treba baciti.
Koliko dugo kuhana riža može stajati u hladnjaku?
Kuhana riža znatno je kvarljivija od suhe. Postoji više pravila o sigurnosti kuhane riže jer se na kuhanoj hrani mogu razviti štetne bakterije. Ubrzo nakon kuhanja premjestite rižu u hladnjak – idealno sat do dva nakon što je kuhana. Prebacivanje u manje posude pomoći će da se brže ohladi kako biste je što prije mogli staviti u hladnjak.
Prema USDA, općenito je pravilo konzumiranje hrane koja je kuhana i zatim ohlađena (poznata i kao ostaci) u roku od tri do četiri dana. Alternativno, kuhanu rižu možete čuvati zamrznutu oko četiri mjeseca.
Konzumacija kuhane riže koja je predugo izložena toplijim temperaturama može izazvati trovanje, stoga se ne isplati riskirati.
Nakon nekoliko dana u hladnjaku, vrijeme je da počnete procjenjivati je li ostatak riže još uvijek siguran za jelo. Osjetite li neugodan ili kiselkast miris, to je obično prvi znak da se pokvarila. Ostaci riže također mogu poprimiti sluzavu teksturu kako vrijeme prolazi, što je pokazatelj da ima previše vlage i da bi mogla biti utočište loših bakterija. Ako ste u nedoumici, bacite je!
Smije li se riža podgrijavati?
Podgrijavanje riže čini se jednostavnim, no složenije je nego što se misli. Poznato je da riža sadrži spore Bacillus cereus, bakterije koja može dovesti do trovanja hranom. Čak i nakon podgrijavanja ostataka, bakterije mogu preživjeti. Dakle, trebali biste pripaziti na nekoliko stvari jer je sigurno podgrijavanje riže ključno za izbjegavanje trovanja hranom ili unosa štetnih bakterija.
Kako podgrijati ostatke?
Možete ih staviti u mikrovalnu pećnicu, kuhati na pari u poklopljenoj posudi za umake ili pržiti u tavi za pirjanje. Koju god metodu odabrali, važno je provjeriti je li riža vruća prije nego što je pojedete jer svakako želite postići tu sigurnu unutarnju temperaturu od 75 °C. Rižu smijete podgrijati samo jednom.
Ako pravilno skladištite i zagrijavate rižu, rizici su vrlo niski. Stavljanje u hladnjak nedugo nakon kuhanja, korištenje unutar nekoliko dana i zagrijavanje na sigurne temperature učinkoviti su načini zaštite od trovanja hranom.
Pročitaj i ovo:
- Sjajni trikovi za zamrzavanje svježe hrane koji će joj produljiti rok trajanja
- Salmonela i prijatelji: Treba li nas biti strah?
- Dobra probava: 5 zdravih namirnica koje pomažu kod nadutosti i zatvora