Uključivanje zobi u vašu prehranu mudra je odluka. Zob nije samo ukusna i zasitna, već je i jednostavna za pripremu, povoljna, svestrana i iznimno korisna za vaše zdravlje. Ova namirnica donosi brojne zdravstvene dobrobiti, uključujući znanstveno dokazanu podršku zdravlju srca, regulaciji dijabetesa te ublažavanju i prevenciji zatvora. No ako ste kupili veliko pakiranje zobi i niste ga uspjeli iskoristiti prije isteka roka navedenog na pakiranju, možda se pitate je li sigurno jesti zob kojoj je istekao rok trajanja?
Je li sigurno jesti zob nakon isteka roka na pakiranju? Da, vjerojatno je sigurno.
Prva stvar koju treba shvatiti kada je u pitanju datum na vašem pakiranju zobi jest da to vjerojatno nije rok trajanja. “Samo da razjasnimo jednu veliku zabludu, ne odnose se svi datumi na pakiranjima na to kada se hrana ‘pokvari'”, za EatingWell kaže Bonnie Taub-Dix, RDN, autorica knjige Read It Before You Eat It: Taking You From Label To Table.
“Kada određenoj hrani istekne rok valjanosti, možda neće imati tako dobar okus ili možda neće biti tako hrskava ili mekana ili bilo koje teksture koja je možda bila prevladavajuća prije navedenog datuma. Iako se boja, tekstura ili okus mogu malo promijeniti , to ne znači da oni nisu sigurni ili da ćete se razboljeti.” Taub-Dix dodaje da iako postoji određena hrana koju bi trebalo konzumirati točno oko datuma na njihovom pakiranju, “s manje vode i vlage, suha hrana, poput zobi, manje je vjerojatno da će uzrokovati trovanje hranom i rast bakterija.”
“Zob se može sigurno jesti nekoliko mjeseci, pa čak i nekoliko godina nakon datuma na pakiranju, pod uvjetom da je pravilno skladištena”, kaže Janice Revell, suosnivačica StillTasty.com, web stranice koja pomaže ljudima da razumiju rok trajanja različitih namirnica. Taub-Dix se slaže: “Općenito, suhe vrste proizvoda od žitarica i žitarice mogu se konzumirati nakon datuma na pakiranju ako nema vidljivih znakova vlage, plijesni ili neugodnog mirisa, što može biti znak užeglosti.”
Oslonite se na svoja osjetila
Budući da vam datum na pakiranju zobi možda neće puno reći, morat ćete se osloniti na svoja osjetila da odlučite je li dobra ideja jesti ih. “Vaše oči mogu vidjeti plijesan i promijenjenu boju hrane, vaš nos može namirisati mirise koji pokazuju promjenu u kvaliteti, a vaše ruke mogu osjetiti sluzavu teksturu”, kaže Taub-Dix.
Revell dodaje: “Najbolji način je pomirisati i pogledati zob: ako zob razvije neugodan miris ili izgled, ili ako se pojave plijesan ili insekti, treba je baciti.” Ako vaša zob prođe sve druge testove osjetila, vjerojatno je sigurno kuhati je i jesti, ali počnite s malim zalogajem i budite sigurni da ima dobar okus prije nego što pojedete veću porciju.
Utječe li vrsta zobi na trajanje?
Dok opće smjernice za zob daju oko dvije godine, Taub-Dix i Revell kažu da instant i aromatizirana zob možda neće trajati toliko dugo. “Instant zob može se pokvariti brže od ostalih vrsta zobi, jer je tanje valjana, što je čini osjetljivijom na vlagu i kvarenje”, kaže Revell. Taub-Dix procjenjuje da će instant i aromatizirana zob vjerojatno trajati oko šest mjeseci, ali ovdje opet trebate koristiti svoja osjetila i svoju dobru prosudbu.
Kako čuvati zob tako da duže ostane svježa?
“Tamno, hladno i suho mjesto poput smočnice vjerojatno je najbolje mjesto za pohranjivanje zobi, daleko od vlage i topline”, kaže Taub-Dix. Zob možete čuvati u originalnim zatvorenim spremnicima ili ih prebaciti u hermetičke posude od stakla, keramike ili nehrđajućeg čelika.
Pročitaj i ovo:
- Brzo, zdravo i ukusno: Zobene kuglice s malinama
- Zapečene zobene pahuljice za ukusan doručak pun proteina
- Vedrana Orlović: Jednostavni keksići bez glutena sa zobenim pahuljicama