Većina nas je ponosna na svoju zbirka začina. Ali loša strana posjedovanja svega, od pimenta do za’atara, jest to što svi začini imaju rok trajanja, a mnogima je on puno kraći nego što mislite.
Uz to, kada začini isteknu, oni osjetno gube okus i snagu, a njihova izvorna boja počinje blijedjeti.
Najbolje kupovati začine u zrnu
Ako želite izvući maksimum iz svojih začina, preporučujemo da kupujete cijele začine (u zrnu) kad god je to moguće. Budući da oni imaju manju površinu koja je izložena kisiku – ključnom krivcu u igri degradacije začina – oni će zadržati svoj okus dulje vrijeme.
Osim toga začine kupujte na specijaliziranim tržnicama ili u trgovinama sa začinima, umjesto da ih kupujete u lokalnom supermarketu. Začini koji se prodaju na specijaliziranim tržnicama možda su malo skuplji, ali će dulje ostati svježi, što će vam na kraju pomoći da uštedite novac.
Vodič za zamjenu biljaka i začina
Dobro je čistiti ormarić sa začinima svakih šest mjeseci kako biste bili sigurni da još uvijek ne koristite stare stvari. Osiguravanje da kuhate s najsvježijim začinima jamči da će jela poput ćevapa ili začinjene riže s hrskavim slanutkom biti što ukusnija.
Međutim, prije nego što te stare začine bacite u smeće, razmislite o njihovoj prenamjeni. Kako se pokazalo, postoji mnogo načina za ponovno korištenje starih začina i izbjegavanje nepotrebnog otpada.
1/ Izrada sezonskih svijeća
Tko ne voli mirisnu svijeću tijekom hladnih mjeseci? Da biste ih napravili sami, otopite sojin vosak, kokosovo ulje i začine poput đumbira, cimeta, klinčića i mahune vanilije u parnom kotlu. Zatim polako ulijte smjesu u staklenu posudu otpornu na toplinu, poput staklenke.
2/ Stvorite prirodne boje
Ako želite sami napraviti boju, odaberite šarene začine poput kurkume, latica šafrana i paprike te svaki posebno zamotajte u gazu. Zakuhajte lonac vode, ubacite jednu zavežljaj u vodu i ostavite da se kuha oko sat vremena. Ulijte jednu šalicu bijelog octa u obojenu vodu, a zatim stavite tkaninu koju želite obojiti u lonac i pustite da se kuha oko 30 minuta. Izvadite svoj odjevni predmet i ostavite da se osuši.
3/ Držite insekte podalje
Da, možete otjerati male životinjice iz ormara uz pomoć starih začina, jer bube i insekti mrze mirise određenih začina. Napravite vrećice od sušenog bosiljka, lovora, kopra, lavande, ružmarina, češnjaka ili majčine dušice i stavite ih na mjesta gdje se bube rado okupljaju.
4/ Napravite potpourri
Grijanje začina pomaže izraziti njihovu aromu i pretvoriti ih u izvrstan potpourri materijal. Da biste sami napravili potpourri, zakuhajte lonac vode i dodajte đumbir, kardamom, cimet ili klinčiće. Možete ubaciti i kore citrusa.
5/ Napravite vlastiti sapun
Začini prekrasno mirišu u DIY sapunu, a zrnati komadići djelovat će kao prirodni piling.
6/ Napravite vrećice začina
Mnogi začini, poput kadulje, majčine dušice i origana, imaju prirodno dezodorirajuće djelovanje. Ubacite ih u malu vrećicu i objesite u vlažnijim dijelovima svog doma (ili možda tamo gdje se već pojavila plijesan), poput podruma ili garaže, kako biste osvježili prostor.
Pročitaj i ovo:
- Muhammara – začinite dan brzim i finim orijentalnim namazom od paprike
- Začinite svoje kuhanje – kuhajte na komadu himalajske soli
- Đumbir, kurkuma, crni papar… Koji još začini pomažu kod mršavljenja?