Prosinac je u punom zamahu; grad je pun ljudi, kuće mirišu na juhu i kolače, kalendari su ispunjeni druženjima koja se ne žele propustiti. Blagdani su pred vratima i sve bi trebalo biti lijepo, toplo i veselo.
A ipak, ove se godine kroz razgovore stalno provlači ista tema. Gripa. Viroze. Umor. Netko je otkazao dolazak, netko je “baš ovih dana pao”, netko pije čaj umjesto kuhanog vina.
I baš u tom trenutku, između planiranja blagdanskog stola i popisa gostiju, počnemo razmišljati o imunitetu.
Blagdani tijelu često znače više napora nego odmora
Iako ih doživljavamo kao vrijeme opuštanja, blagdani su za tijelo često sve suprotno. Kasniji odlasci na spavanje, neredoviti obroci, više šećera, više alkohola, više ljudi i manje rutine.
Ništa od toga samo po sebi nije problem. Ali kad se sve zbroji, tijelo osjeti opterećenje, a imunitet prvi reagira. Zato se nije teško razboljeti upravo u vrijeme kad “bi sve trebalo biti savršeno”.
Imunitet ne voli paniku, nego kontinuitet
Čim se oko nas pojavi gripa, često tražimo brzo rješenje. Nešto što ćemo uzeti, popiti ili dodati rutini kako bismo se “spasili u zadnji čas”.
Ali imunitet rijetko reagira na paniku. On se gradi tiho, iz dana u dan, kroz san, prehranu, ritam i način na koji se odnosimo prema sebi.
Zimi to posebno dolazi do izražaja. Manje sunca, više boravka u zatvorenom, više iscrpljenosti. Tijelo tada treba podršku, ali onu koja se uklapa u svakodnevicu, a ne dodatni stres. I tu dolazimo do blagdanskog stola – mjesta oko kojeg se ovih dana sve vrti.
Blagdanski stol može biti saveznik
Blagdanski stol ne mora biti mjesto na kojem imunitet slabi. I ne, to ne znači da ćemo brojati zalogaje ili preskakati ono čemu se veselimo cijelu godinu. Blagdani su tu da se uživa u purici s mlincima, kolačima koji mirišu na djetinjstvo i još jednom komadu “jer ipak su blagdani”.
Srećom, topla jela, juhe, variva, začini poput luka, češnjaka i đumbira često su već prirodan dio blagdanske kuhinje i upravo takva hrana tijelu daje osjećaj sigurnosti.
Svjež zrak je još jedna mala stvar koja često napravi veliku razliku, a lako se zaboravi.
Ne moraš trenirati, trčati ili “odrađivati” nešto. Dovoljna je šetnja nakon ručka, krug oko kvarta, izlazak van s djecom ili psom. I da, i po hladnoći jer stvarno ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća.
A možda najvažnija stvar od svih je ritam. Sjediti. Pojesti bez žurbe. Popiti nešto toplo. Ostati još malo za stolom.
Jer imunitet ne jača savršen jelovnik, nego osjećaj da ne moramo nigdje žuriti.
Jedan mali zimski ritual koji će ti pomoći
U hladnijim danima, čaj od đumbira često postane više od napitka. To je mali ritual koji grije iznutra i usporava dan. Da bi iz njega izvukli ono najbolje, važno je pripremiti ga polako i bez žurbe.

Kako ga pripremiti:
- oguliti oko 5 cm svježeg korijena đumbira
- narezati ga na tanke ploškice
- staviti u 500 ml kipuće vode i kuhati 20 minuta
- procijediti
- po želji dodati limun i med
Piti polako, na gutljaje, tijekom dana. Đumbir grije, potiče cirkulaciju i djeluje umirujuće na tijelo – upravo ono što nam treba u danima kad je zima intenzivna, a imunitet pod pritiskom.
U vrijeme kad je gripa svuda oko nas, možda ne možemo kontrolirati sve okolnosti. Ali možemo birati ritam.
Topli obroci. Mali rituali. Manje forsiranja. Jer blagdani nisu test izdržljivosti. Oni su poziv da usporimo.
A imunitet to uvijek zna cijeniti.
Pročitaj i ovo:
- Je li tvoja prirodna kozmetika stvarno prirodna?
- PCOS pod povećalom: od neredovitih ciklusa do prirodnih rješenja
- Sve što ti nitko nije objasnio o gljivičnim infekcijama (a trebao je)







