Cvjetača je dobar izvor vitamina C, kao i vitamina B skupine, A i E. Usto sadrži minerale poput kalija, fosfora, bakra, cinka i magnezija, a obiluje i drugim vrijednim sastojcima, prije svega antioksidantima i fitokemikalijama. Također je i niskokalorična namirnica (100 g broji svega 25 kalorija) pa je dobrodošla na tanjuru svih koji paze na težinu.
Osim bogatstva vitamina i minerala, cvjetača donosi i zdravstvene prednosti pa tako pridonosi očuvanju zdravlja srca i krvnih žila, podupire imunološki sustav, korisna je pri mršavljenju te čuva zdravlje i mladolikost kože.
Možete je pripremati na različite načine – kuhati, peći, pretvoriti u rižu ili iskoristiti za pizzu – a sada je možete ubaciti i u tortu. Recept s bloga Unconventional Baker poslužit će kao inspiracija za tortu koja čak i u desertu „šverca“ povrće, a budući da ne sadrži bademe u kori, dobra je alternativa tortama s orašastim plodovima.
Sastojci
Za koru
– 3/4 šalice sirovih sjemenki bundeve
– 1 meka Medjool datulja
– 1 žlica kokosovog ulja
– 1 žlica sirupa agave (ili javorovog sirupa, ili sličnog zaslađivača po izboru)
Za kremu
– 1 i pol šalica floreta cvjetače, kuhane na pari
– 4 žlice kokosove kreme (uzmite samo tvrdi dio iz limenke kokosovog mlijeka)
– 3 žlice kokosovog ulja
– 3 žlice sirupa agave (ili javorovog sirupa, ili sličnog zaslađivača po izboru)
– 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
– prstohvat sol
Za voćni sloj
– 1/4 šalice voćnog džema (ili bobičastog voća po vašem izboru)
– 1/8 čajne žličice soli
Priprema
Sve sastojke za koru (osim agave) ubacite u blender i izmiksajte. Dodajte agavin sirup i sve dobro promiješajte. Utisnite smjesu u kalup i stavite u zamrzivač dok radite na sljedećem koraku.
Pobrinite se da su svi sastojci za kremu sobne temperature. Izmiksajte ih u blenderu. Jednom kad dobijete glatku smjesu, prelijete 3/4 smjese preko kore, a ostatak ostavite u blenderu.
Preostaloj smjesi dodajte sastojke za voćni sloj i miješajte dok ne postane glatka. Prelijte ovu smjesu preko ostatka kreme, a zatim upotrijebite žlicu kako biste lagano pomiješali dvije smjese.
Stavite tortu u zamrzivač na 6 sati ili preko noći. Kad ste spremni za posluživanje, pustite da odstoji malo van zamrzivača i servirajte.
S ovim se receptom možete poigrati, a rezultat je mnogo varijacija na temu, za deserte za koje je teško pogoditi da u sebi skrivaju povrće. Uživajte!
Pročitaj i ovo:
• Sirova torta s kokosom i avokadom
• Raw food: Sirove slasti Mihaele Devescovi
• Može i bez pečenja: Sve što ti treba za pripremu sirovih slastica