Zaželjeli ste se ručka u mediteranskom duhu? Tada će ova salata s dodatkom falafela zadovoljiti vaš apetit, a na stol donijeti i dašak Bliskog istoka. Mediteranski plan prehrane dokazano promiče zdravlje crijeva, čuva kognitivne funkcije i pridonosi dugovječnosti, a ovaj je ručak savršen način da se okrenete i egzotičnim okusima. Sa sastojcima kao što su slanutak i kumin, svoj ćete obrok obogatiti mineralima poput magnezija, a istovremeno mu pridružiti i protuupalnu komponentu.
Poznato bliskoistočno jelo falafel, pržene vegetarijanske kuglice od slanutka, obično se poslužuje uz humus ili tahini, a odličan je i uz brzinski umak od jogurta. Kad ih pripremite, slobodno se pozabavite i zelenim sastojcima vaše salate te kombinirajte različito povrće po vašem ukusu.
Za falafel
Sastojci
– 400 g slanutka (iz konzerve ili namočenog preko noći)
– 1/4 šalice nasjeckanog peršina
– 1/2 manjeg luka
– 2 režnja češnjaka
– 1 mala čili papričica
– 1 čajna žličica korijandera
– 1 čajna žličica kumina
– 1 čajna žličica sode bikarbone
– 1 i pol žlica brašna
– sol, papar
Priprema
U blender dodajte namočeni, nekuhani slanutak i grubo usitnite.
Dodajte peršin, luk, češnjak, čili papričicu (kojoj ste prethodno uklonili sjemenke), korijander, kumin, sodu bikarbonu, brašno, sol i papar prema ukusu. Usitnite u blenderu dok ne dobijete smjesu koja nije sasvim glatka, nego je lagano zrnata. Prekrijte i pustite da odstoji sat-dva.
Oblikujte loptice, malo manje od loptica za golf, i lagano ih spljoštite. Zagrijte veliku tavu na srednje jakoj vatri i dodajte dovoljno maslinovog ulja da obilno premaže tavu, oko 2 žlice. Da biste provjerili je li ulje dovoljno vruće, poškropite vodom – ako zacvrči, spremno je za prženje.
U tavu dodajte falafel kuglice. Pecite dok donja strana ne postane zlatno smeđa, 3 do 4 minute, a zatim ih preokrenite i pecite još 3 do 4 minute.
Odložite na papirnati ubrus da upije višak masnoće.
Za salatu
Sastojci
– 1 šalica baby špinata
– 3/4 šalice paprike, narezane na kockice
– 3/4 šalice krastavaca
– 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
– 1 žlica vinskog octa
Priprema
U zdjelu stavite špinat i ostalo povrće, začinite i dobro promiješajte. Na vrh dodajte i falafel.
Uklonite s vatre i dodajte parmezan i svježi bosiljak. Promiješajte i poslužite odmah.
Pročitaj i ovo:
• Tjestenina s kozicama u umaku od tikvica
• Rješenje za osvježenje: Limunada s dodatkom borovnica