Male, a moćne, maline su voće koje osvaja okusom i zdravstvenom prednostima. 100 g svježeg ploda maline sadrži otprilike 52 kalorije – ova je niskokalorična poslastica bogata vlaknima korisnima za zdravlje srca i probave, vitaminom C, vitaminima B skupine te kalijem, magnezijem i manganom. Posebno su bogate vrijednim antioksidantima, među kojima su antocijanin, odgovoran za intenzivnu boju malina, resveratrol koji se dovodi u vezu s usporavanjem starenja te elagitanin, prisutan gotovo isključivo u malinama, a koji istraživanja povezuju sa smanjenim rizikom od pojave raka.
Cobbler od malina i breskvi
Toplo i kremasto voće s lagano hrskavim tijestom na vrhu, posluženo uz sladoled, poslastica je za koju će se definitivno tražiti i drugo serviranje. Cobbler je desert popularan u Americi i Velikoj Britaniji, s tijestom sličnim drobljencu. Možete ga pripremiti sa samo jednom ili s više vrsta voća, a krajnji će rezultat uvijek biti savršeno ukusan.
Sastojci
Za voćno punjenje
– 3 šalice svježih malina
– 2 velike breskve, oguljene i narezane
– 3 žlice brašna
– 1/3 šalice smeđeg šećera
– sok od pola limuna
– 1/4 čajne žličice cimeta
Za koru
– 3 žlice maslaca, rastopljenog
– 1/3 šalice smeđeg šećera
– 1/3 šalice brašna
– 2/3 šalice zobenih pahuljica
– 1/4 čajne žličice cimeta
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite četvrtastu posudu za pečenje i stavite sa strane.
U velikoj zdjeli, pomiješajte sve sastojke za voćno punjenje, pazeći da maline ostanu cijele. Premjestite u pripremljenu posudu za pečenje.
U manjoj zdjeli, pomiješajte sve sastojke za koru dok ne dobijete vlažnu smjesu. Pospite po voću. Pecite 30-40 minuta ili dok kolač ne nabubri i breskve ne postanu mekane. Izvadite iz pećnice i poslužite toplo sa sladoledom od vanilije.
Mousse od malina
Za ovaj je lagani i osvježavajući mousse potrebno samo pet minuta, tri sastojka i jedan blender. Zbog kratkog vremena pripreme, odlična je ideja za posluživanje kad stignu nenajavljeni gosti, a budući da se priprema sa smrznutim malinama, možete ga spremati tijekom cijele godine.
Sastojci
– 2 šalice smrznutih malina (ili miks šumskog voća)
– 2 žlice šećera ili drugog sladila (med, javorov sirup ili stevija)
– bjelanjak od jednog velikog jajeta
– svježe bobice i slatko vrhnje (po želji)
Priprema
Stavite voće u blender i miksajte dok ne dobijete gusti pire. Dodajte šećer ili neko drugo sladilo – ako upotrebljavate neki drugi zaslađivač, dodajte manju količinu i prilagodite je prema ukusu.
U blender dodajte bjelanjak i miksajte dok ne dobijete mekanu i glatku smjesu, odnosno dok nije posvijetlila i udvostručila se ili utrostručila u volumenu, 2 do 3 minute. (Ako se smjesa lijepi za bočne strane blendera što otežava miksanje, prebacite je u normalnu posudu i dovršite mikserom.)
Mousse poslužite u čaše i po želji dekorirajte svježim bobicama ili slatkim vrhnjem. Poslužite odmah ili držite u hladnjaku do 2 sata.
Isprobaj i ovo:
• Božanstveni sirovi cheesecake s malinama
• Pavlova torta s malinama za ljetno osvježenje
•Torta s tamnom kremom i malinama