Laktoza je šećer koji se nalazi u mliječnim proizvodima kojeg mnogo ljudi nema mogućnost probaviti. Većina ljudi s netolerancijom na laktozu mogu podnijeti minimalne količine laktoze u hrani, no konzumacijom veće količine javljaju se simptomi poput bolova u trbuhu, mučnine, nadutosti i proljeva.
Kako su upravo mliječni proizvodi glavni izvor kalcija, oni koji ih ne mogu konzumirati okreću se drugim vrstama hrane kao izvoru kalcija poput rabarbare, sardina, špinata, tune, brokule, zelene salate i tako dalje.
S druge strane, većina klasičnih slastica sadrži mlijeko, ali to ne znači da nećete moći uživati u ukusnim desertima, što će vam dokazati i ova tri jednostavna recepta.
Domaći puding od vanilije
Sastojci:
- 100 ml sojinog mlijeka
- 4 žličice šećera
- 1 mahuna vanilije
- 2 žličice škrobnog brašna
Priprema:
Otopite šećer u 80 ml sojinog mlijeka, a ostatak sojinog mlijeka iskoristite za topljenje škrobnog brašna. Nakon što ste odstranili sjemenke iz mahune vanilije, dodajte ju u smjesu sojinog mlijeka i škrobnog brašna, te miješajući ulijte u smjesu sojino mlijeko s otopljenim šećerom dok se ne zgusne. Ostavite u hladnjaku do željene čvrstoće.
Sladoled od jagoda i kokosovog mlijeka
Sastojci:
- 800 ml kokosovog mlijeka
- 300 g jagoda
- 3 žlice meda
Priprema:
Sve sastojke prvo dobro izmiješajte kuhačom, a potom ih stavite u blender kako bi se u potpunosti stopili. Kada dobijete željenu smjesu, rasporedite ih u čaše ili posudice po izboru i spremite u zamrzivač na nekoliko sati.
Slatke heljdine palačinke
Sastojci:
- 200 ml bademovog mlijeka
- 1 šalica heljdinog brašna
- 1 žlica sjemenki lana
- 2 jušne žlice kokosovog ulja
- 1 čajna žličica vanilijinog ekstrakta
- 1 čajna žličica cimeta
- 1 čajna žličica stevije
Priprema:
U bademovo mlijeko dodati samljeveni lan, kokosovo ulje i ekstrakt vanilije. Sve ostale sastojke: steviju, cimet i brašno umiješati u smjesu s mlijekom te stavljati količine od jedne jušne žlice na ugrijanu tavu s uljem. Dodajte voće ili neke druge dodatke po izboru.
Pročitaj i ovo:
- Čokoladna torta bez brašna (od samo šest sastojaka) kolač je koji ćete obožavati
- Dr. Alenka Brozina: Biskvit bez jaja, laktoze i glutena
- Ukusno i zdravo: Domaći kukuruzni kruh bez glutena
Pretplati se na tiskano izdanje časopisa Naturala Life ili na digitalnu verziju na platformi Magzter i uživaj u sadržajima koji ispiriraju i mijenjaju perspektivu. Promaknula su ti prethodna izdanja časopisa Naturala Life i Naturala Health? Pročitaj ih online!