Kako se dobro zasladiti i uživati u mnogima omiljenoj poslastici, čokoladi? Rješenje dolazi u vidu čokoladne torte bez brašna, što je automatski čini i idealnom poslasticom za sve koji se pridržavaju bezglutenskog načina prehrane.
Birajte tamnu čokoladu s najmanje 70% kakaa jer ćete tako najbolje iskoristiti njezine prednosti. Naime, kakao je prirodno bogat polifenolima koji pokazuju protuupalna i antioksidativna svojstva. Istraživanja su također pokazala vezu između konzumacije tamne čokolade i smanjenja rizika od kardiovaskularnih bolesti, i to u vidu prevencije oboljenja, smanjenja smrtnosti nakon infarkta i smanjenja nakupljanja plaka u koronarnim arterijama.
Tamna čokolada i kakao glavni su sastojci ove grešne čokoladne torte, nastale prema receptu Jamiea Olivera, u kojoj mogu slobodno uživati oboljeli od celijakije i preosjetljivosti na gluten (i svi
ostali).
Sastojci
– 200 g tamne čokolade
– 200 g maslac
– 6 jaja
– 250 g smeđeg šećera
– 70 g kakao praha
– prstohvat soli
Priprema
Zagrijte pećnicu na 160 stupnjeva C. Kalup za tortu obložite papirom za pečenje.
Na pari otopite čokoladu i maslac, povremeno miješajući, dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu. Uklonite posudu s vatre i stavite sa strane da se malo ohladi.
U dvije odvojene posude odvojite žumanjke i bjelanjke. Umutite bjelanjke u čvrsti snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i izmiksajte. Dodajte prosijani kakao i prstohvat morske soli, a zatim lagano pomiješajte.
U smjesu dodajte otopljenu čokoladu, promiješajte, a zatim lagano umiješajte bjelanjke dok smjesa ne postane glatka.
Prebacite u pripremljeni lim i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite 45 minuta do sat vremena, ili dok umetnuta čačkalica ne izađe tek blago vlažna (ne želite ga presušiti).
Pustite da se potpuno ohladi na žičanoj rešetki, a zatim poslužite posipano s kakao prahom, svježim bobicama ili tučenim vrhnjem.
Isprobaj i ovo:
• Brzinske čoko kuglice od samo četiri sastojka
• La dolce vita – tri brza čokoladna deserta u kojima možeš uživati bez grižnje savjesti