Andrea Šitum

Zarazite se proljećem!

Piše: Andrea Šitum. Posjetite s nama Botanički vrt i uživajte u bojama i mirisu proljeća

Polako, onako kako to gotovo nikada ne činim, prebacujući težinu s noge na nogu, gegala sam se kao patkica zagrebačkim Botaničkim vrtom prošloga petka. 

 
Ako je netko sa strane slučajno pogledao u mom smjeru, vjerojatno sam mu djelovala kao žena koja posjeduje svo vrijeme ovoga svijeta, kao netko tko u životu ništa brzo ne radi, a ja sam se samo pokušavala ponovno prisjetiti onoga davnog filinga kada sam znala sporo hodati, sporo raditi, sporo misliti jednostavno zato jer sam tako – mogla. 
 
 Zarazite se proljećem!Pokušala sam se prisjetiti kako to izgleda kada imaš vremena stati, pustiti da te proljetno sunce obasja od glave do pete, a ti ne osjećaš ništa osim dubokog poštovanja i zahvalnosti što imaš priliku sudjelovati u još jednom buđenju života, u još jednom bujanju prirode.
 
Iako službeno radni, Naturala.hr je dekretom pretvorila taj petak u – poluradni dan, a poluradnu subotu u – neradnu, jer nam je svima trebalo malo odmora. Pod hitno nam je svima trebala nova doza inspiracije. 
 
A gdje ju možeš bolje pronaći, nego u prirodi?
 
Tako su neki naši suradnici otišli istraživati špilje u okolici Slunja, drugi su se bavili vrtlarstvom, a ja sam taj dan samo šetala po Botaničkom, napravila ne znam koliko đireva s mobitelom na mute. Nedostupna.
 
Navikli smo prirodu tražiti dalje od grada, u – „prirodi“. Na livadi, u planini, na pučini mora, u zvuku i mirisu šume, samotnim stazama Otoka... Navikli smo zamišljati kako je priroda nešto daleko i kako nam da dođemo do nje treba potrošiti vrijeme, benzin, spremiti nešto za klopu, našpricati se protiv krpelja, dobro se organizirati...Zaboravljamo da je čudo života, pogotovo u proljeće, svuda oko nas. 
 
 
 Zarazite se proljećem!
 
 
Maslačak je u gradu već odavno procvao, uz rubove ograda ljubičaste se ljubičice, forzicije su krenule na veliko, breze i vrbe listaju, rosopas je pustio lišće, u parku Ribnjak procvale su dvije ogromne magnolije, Maksimir je prepun proljetnica, narcise su se ove subote dijelile na glavnom zagrebačkom trgu...
 
 Zarazite se proljećem!Lista, cvate, buja, raste sve na sve strane – i poziva vas da zastanete i registrirate ovo proljetno čudo života jer se priroda spustila na asfalt, u gradske parkove, zavukla se između zagađenih prometnica, pukotina na betonskim školskim igralištima, a grad ju je spremno prihvatio...
 
Botanički je vrt ove godine ranije otvorio svoja vrata jer su proljetnice žustro krenule, a čak niti meni, koja sam totalni freak za prepoznavanje biljaka, toga jutra provedenog u šetnji Botaničkim, nisu bili važni hrvatski nazivi, latinski nazivi, je li biljka zaštićena ili nije, te kako se upotrebljava tako da na to neću polagati važnost niti u ovoj kolumni - uživanje u bojama, oblicima, mirisima je bilo puno važnije od imena i prezimena neke biljke.
Vjerujem da će biti i vama.
 
Uživajte i vi u fotkicama u galeriji i zaputite se ako stignete ovih dana u Botanički –zarazite se proljećem!
 
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se