Advertisement
Ekologija i energija

Održivi razvoj, kako ga primijeniti?

Tri slogana razvoja na održivi način: smanji potrošnju, ponovno iskoristi, recikliraj!

Održivi razvoj, kako ga primijeniti?

Održivi razvoj je već pomalo ˝izlizana˝ fraza koja se svako malo spominje u medijima. Štoviše, izgovara se tako često da je već izgubila svoju težinu i značenje. Pravi smisao održivog razvoja krije se u njegovom primjenjivanju i to na svim razinama: u djelovanju velikih multinacionalnih tvrtki kao i u svakodnevnom životu nas, malih ljudi. 

U općenitim crtama, osnovni princip održivog razvoja definiran je još prije 25 godina od strane UN-ove Svjetske komisije o okolišu i razvoju.  Poznatom rečenicom bivše norveške premijerke Gro Harlem Brundtland, održivi razvoj opisan je kao: ˝Razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija u zadovoljavanju njihovih potreba.˝
 
Uskoro se ovaj princip zbog svoje kompleksnosti proširio na tzv. ˝magični trokut održivog razvoja˝, koji osim ekološke ravnoteže obuhvaća i ekonomsku sigurnost te socijalnu pravednost. Kroz zaštitu životne sredine na lokalnoj kao i na globalnoj razini, zajedno su istupali i ekonomski te socijalni ciljevi. 
 
Koncept održivog razvoja često se interpretira kao niz zahtjeva za drastičnim promjenama u gotovo svim područjima života. Zbog svoje sveobuhvatnosti, sam pojam se već pomalo otuđio i izgubio svoj jednostavan način primjene. Zapravo, stvar je u tome da mora doći do promjene svijesti na ekonomskoj, društvenoj kao i političkoj razini.
˝Go green˝ (pozeleni, naprijed zeleni) globalni je pokret koji istinski utjelovljuje osnovne principe održivog razvoja i jednostavno ih primjenjuje na svakodnevni život. Osnova počiva na tri slova R (˝3 R's˝) koji su skraćenica slogana: ˝reduce, reuse, recycle˝, ili u duhu hrvatskog jezika: smanji potrošnju, ponovno iskoristi, recikliraj! 
 
Krizno vrijeme najpogodnije je za primjenu ovih slogana, jer osim što smanjujemo svoj utjecaj na okoliš, smanjujemo i vlastite troškove.
 
Smanji potrošnju (˝reduce˝)
 
- zatomite shoppingholičara u sebi i kupite samo ono što vam zapravo treba
- kupujte veća pakiranja pojedinih artikala s manjom količinom ambalaže 
- štedite vodu (zatvarajte slavinu prilikom sapunanja ruku ili četkanja zubiju) 
- obavezno gasite elektroničke uređaje kada ih ne koristite
- obične žarulje zamijenite štednim
- izbjegavajte nepotrebnu potrošnju papira (printanje mailova)
- viškove i nepotrebne stvari nemojte bacati već ih prodajte ili poklonite nekome. 
 
Ponovno iskoristi (˝reuse˝)
 
- kupujte stvari koje možete više puta koristiti
- koristite punjive baterije
- budite kreativni i od stare odjeće skrojite nešto novo
- pokušajte popraviti radije nego baciti i kupiti novo
- zamijenite plastične jednokratne vrećice platnenim
- koristite obnovljive izvore energije
 
Recikliraj (˝recycle˝)
 
- reciklirajte sve što se reciklirati može (papir, plastiku, staklo, metale, baterije, stare lijekove, elektroničke uređaje, građevinske materijale, vozila...)
- kupujte proizvode koji se mogu reciklirati
- kupujte proizvode od recikliranog materijala
- razdvajajte otpad 
- svoj dom opskrbite malim reciklažnim pogonom
 
 
 
 
 

Komentiraj članak:

Želimo čuti tvoj glas - članak možeš komentirati ako si prijavljen/a preko Facebooka.

Naturala.hr posvećuje veliku pažnju zaštiti osobnih podataka. Stoga smo u skladu s novom europskom Općom uredbom o zaštiti podataka (GDPR) nadogradili politiku privatnosti i korištenja kolačića. Kolačiće upotrebljavamo kako bismo osigurali što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost naše web stranice. Daljnjim korištenjem web stranice Naturala.hr suglasni ste s korištenjem kolačića.

Više informacija o Politici kolačića pročitajte ovdje.

Slažem se