David je umjetnički direktor u jednom časopisu, dok je Luise Dankinja koja živi u Stockholmu i buduća nutricionistica, a zajedno sa kćerkom Elsom stoje iza projekta Green Kitchen Stories. Iako je jedan zid njihove kuhinje obojen u zeleno, to zapravo i nema puno veze s imenom. U stvari, zelena kuhinja označava ljubav prema kreiranju zdravih vegetarijanskih recepata, pri čemu koriste cjelovite namirnice i organske proizvode. A kako iza svakog recepta stoji i dobra priča, ime Green Kitchen Stories činilo im se i više nego prikladno.
Brzi, zdravi i jednostavni recepti njihov su zaštitni znak, a vjerovali ili, često im se na meniju nađe jedna poznata poslastica – palačinke, i to u neobičnoj zelenoj varijanti.
Zelene palačinke sa špinatom
Ove slane zelene palačinke možete puniti različitim nadjevima, što znači da ste dobili odličnu bazu za raznorazne kombinacije – varijacije na temu su gotovo beskonačne.
Sastojci
– 5 jaja
– 150 g / 1 šalica rižinog, zobenog ili heljdinog brašna
– 500 ml / 2 šalice zobenog mlijeka ili mlijeka po izboru
– velika šaka špinata
– mala šaka bilja (bosiljak, menta ili peršin)
– morska sol
Priprema
Jaja stavite u blender ili procesor hrane. Dodajte ostale sastojke i miješajte na velikoj brzini sve dok ne dobijete glatku smjesu. Pustite da odstoji 20 minuta prije nego što ih počnete peći (možete krenuti i odmah, ali će se teže okretati).
Za pečenje, dodajte malo maslaca ili kokosovog ulja tavu, zagrijanu na srednje jakoj vatri. Kad postane vruća, dodajte smjesu za palačinke i pecite 1-2 minute, ili dok se na površini ne formiraju mali mjehurići.
Špatulom odvojite palačinku od rubova, pažljivo je preokrenite i pecite još jednu minutu. Prebacite na tanjur i ponovite s ostatkom tijesta (možda ćete trebati malo smanjiti temperaturu nakon prve palačinke).
Palačinke mogu stajati u hladnjaku 3-4 dana u vakuumiranoj posudi.
Punjene palačinke
Sastojci
– 4 zelene palačinke
– 1 veliki slatki krumpir
– cimet
– 1 žlica soka od limuna
– 1 šalica punomasnog turskog jogurta
– 200 g feta sira
– 2 šalice špinat, nasjeckanog
– 1 šalica kuhanog slanutka
– 2 žličice začina za’atar (začinska mješavina dostupna u trgovinama s bliskoistočnom hranom)
– 2 žličice čilija (po želji)
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 ° C. Prerežite slatki krumpir na pola i namastite uljem i cimetom. Stavite na pladanj i pecite 40 minuta ili dok krumpir ne postane mekan i zlatan. Ako niste pripremili tijesto i ispekli palačinke, sada je pravo vrijeme da to učinite.
Kad je slatki krumpir gotov, upotrijebite vilicu i izgnječite krumpir. Dodajte sok od limuna i cimet.
Stavite slatki krumpir na jednu polovicu svake palačinka i sloj jogurta na drugu polovicu. Na sredinu dodajte komadiće feta sira. Dodajte nasjeckani špinat, slanutak te za’atar i čili (ako koristite). Zarolajte palačinke što je čvršće moguće i narežite na 5 cm široke rolice.
Zelene palačinke od slanutka s avokadom i pestom
Sastojci
Za palačinke
– 100 g (1 šalica) brašna od slanutka
– 300 ml (1 šalica + 3 žlice) vode
– 1 prstohvat soli
– 2 šake svježeg bilja (peršin i bosiljak)
– kokosovo ulje, za prženje
Za nadjev
– 2 avokada
– 2 žlice pesto umaka
– salata ili baby špinat
– kiseli kupus
– cherry rajčice
Priprema
Pomiješajte brašno od slanutak, vodu, sol i začinsko bilje u blenderu (ili umutite zajedno u zdjeli i sitno nasjeckajte bilje). Ostavite da odmara oko sat vremena.
Zagrijte kokosovo ulje na tavi pa ispecite palačinke. Ulijte smjesu, pričekajte 30-60 sekundi, a zatim špatulom odvojite palačinku od rubova i pažljivo je preokrenite.
Prerežite avokado i usitnite ga vilicom. Stavite ga na jednu stranu svake palačinke, dodajte pesto, salatu, kiseli kupus i rajčicu te preklopite palačinku.
Dobar tek!