Zdravlje A-Z
573 članaka
Osteoporoza – prehrana po tegobama
Prehrana Kod osteoporoze je veoma bitno održavati idealnu težinu i redovito vježbati kako bi se preveniralo daljnje propadanje kosti i povećala njihova gustoća. U prehrani konzumirajte soju, sojino mlijeko, sojine…
Sindrom iritabilnog kolona – prehrana po tegobama
Prehrana Neki liječnici vjeruju da su alergije na hranu povezane sa sindromom iritabilnog kolona, pogotovo kod nekih osoba. Najučestalije su alergije na mliječne proizvode, pšenicu, kukuruz, kikiriki, citruse, soju, jaja,…
Varikozne vene – prehrana po tegobama
drugi nazivi: proširene vene Prehrana Jedite hranu bogatu kompleksnim ugljikohidratima (cjelovitim žitaricama) i bioflavonoidima (crno bobičasto voće, zeleno lisnato povrće, češnjak i luk) koji pospješuju zdravlje vena. Kod varikoznih vena…
Gama-linolenska kiselina – dodaci prehrani
Pregled Gama-linolenska kiselina (GLA) je omega-6 masna kiselina koja se nalazi u biljnim uljima. Omega-6 masne kiseline su esencijalne masne kiseline koje igraju važnu ulogu u moždanim funkcijama, normalnom rastu…
Omega-3 masne kiseline – dodaci prehrani
Pregled Omega-3 masne kiseline su esencijalne, tj. tijelo ih ne može samo proizvesti nego ih mora dobiti iz hrane. Igraju ključnu ulogu u funkciji mozga, normalnom rastu i razvoju te…
Vitamin B1 – dodaci prehrani
Pregled Vitamin B1 (tiamin) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i živčanom…
Folna kiselina – dodaci prehrani
Pregled Vitamin B9 (folna kiselina) je jedan od 8 B vitamina koji tijelu pomažu pretvoriti hranu u energiju. Nužni su za zdravu kožu, kosu, oči i jetru, a pomažu i…
K vitamin – dodaci prehrani
Pregled Vitamin K je vitamin topljiv u mastima, što znači da je pohranjen u masnom tkivu i jetri u tijelu. Ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi i zdravlju kostiju. Rijetki…
Cynara scolymus – ljekovito bilje
Vrsta: Cynara scolymus L., Asteraceae Hrvatski naziv: artičoka DIO BILJKE KOJI SE KORISTI: List. SASTAV: 5% seskviterpenskih laktona, kiseline (fenolna, kavena…), flavonoidi (0.1-1%), eterično ulje, fitosteroli, tanini, šećeri,…